Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zacisk hamulca tarczowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, bardzo proszę o pomoc. Od razu zaznaczam, że nie jestem ekspertem, wręcz przeciwnie, stąd moja prośba. W ciągu ostatnich dwóch-trzech tygodni zaczęło mi coś szurać z tyłu po lewej stronie. Wczoraj pojechałem na warsztat, raczej sądziłem, że to coś przy zawieszeniu. Szura przy ruszaniu i przy hamowaniu.

Objawy:

- szuranie przy ruszaniu i przy hamowaniu,

- dużo opiłków na lewej tylnej feldze,

- ręczny raczej niedziałający (ale linki niby nie trzeba wymieniać)

- kołem ciężko zakręcić

Po podniesieniu okazało się, że zacisk hamulca tarczowego cały czas trzyma, pewnie starł się cały klocek hamulcowy i stąd szuranie. Proszę o podpowiedź co należy zrobić. W warsztacie (nie są to znajomi) wyliczono mi to tak:

Tarcze 100-130 zł x2

Łożyska 80-130 zł

Klocki 80-120 zł

Zacisk hamulca tarczowego 260 zł regenerowany lub nowy 500-800 zł

Płyny, uszczelki, robocizna ok. 200 zł

"albo i więcej"

Jak powinna wyglądać naprawa takiej usterki? Po wpisaniu w internet wyskakują różne "zestawy regeneracyjne zacisków", serwisy, które zajmują się głównie regeneracją zacisków itp. Dodam, że na chwilę obecną jestem zmuszony zrobić to raczej w ekonomiczny sposób. Wolałbym wydać możliwie najmniej kasy przy zachowaniu podstaw bezpieczeństwa. O co chodzi z regenracją? Może jakieś używki? Na co zwrócić uwagę? Wolałabym nie dać nabić się w butelkę i niepotrzebne koszty. Proszę o pomoc.

Opublikowano

Do wymiany,regeneracji zapieczony zacisk to na początek,jeśli chodzi o tarczę i klocki to zależy w jakim są stanie.Hamulce to podstawa więc nie powinno się na nich oszczędzać.

Opublikowano

Tak jak wyżej, musisz naprawić zacisk to jest najważniejsze, wymienić klocki po obu stronach z tyłu, tarcze to już w zależności od stanu.

Opublikowano
  • Autor

To nie jest tak, że chcę jakoś przesadnie oszczędzać. Jedyne co, to po prostu nie chciałbym wydawać kasy na coś tylko dlatego, bo mnie ktoś naciągnie z mojej niewiedzy.

Możecie mi coś podpowiedzieć nt. regeneracji zacisków? Znalazłem warsztat, który tym się zajmuje w okolicach 100-150 zł, to chyba najlepsza opcja?\

Druga sprawa, co z łożyskami? Czy wymiana jest konieczna?

Opublikowano

100 zł za regenerację zacisku myślę, że to dobra cena.

Zużyte łożyska też mogą powodować to, że koło się ciężko obraca, albo w ogóle się nie obraca. Zrób hamulce i zobacz czy będzie poprawa.

Opublikowano
  • Autor

100 zł za regenerację zacisku myślę, że to dobra cena.

Zużyte łożyska też mogą powodować to, że koło się ciężko obraca, albo w ogóle się nie obraca. Zrób hamulce i zobacz czy będzie poprawa.

Ok, zrobię regenerację zacisku. Klocki podejrzewam, że będą koniecznie do wymiany. A co z tarczą? Czy to, że jest tego typu tarcie to trzeba je wymienić na nowe? Jakieś przetoczenie albo coś wchodzi w grę?

Co do łożysk pytałem bardziej pod względem tego, że Magicy w warsztacie powiedzieli, że na pewno trzeba zmienić, "bo to jakieś inne, jakieś mniej typowe, inaczej mocowane" i parę innych argumentów...

Opublikowano

Podstawa to wymiana zacisku i klocków. Tarcze jeżeli zużyte to też bym radził wymienić. Co do łożysk, jeżeli koła będą się normalnie obracać i nie ma huczenia czy to na lewarku czy podczas jazdy to nie pchał bym się w dodatkowe koszta.

Opublikowano

Zacznij od regeneracji samego zacisku - wymiana wszelkich uszczelnień wewnątrz. Do tego załóż nowe klocki i dopiero sprawdzisz czy będzie OK ;) Przyczyną grzania się koło napewno jest niepoprawnie działający zacisk - stąd wytarte klocki do zera ;)

Możesz to zrobić sam lub zaprowadź na warsztat na wymianę klocków + regeneracja zacisku (tj. wymiana uszczelnień).

Opublikowano

przy wymianie tylnych tarcz zaleca się wymianę łożysk na nowe, zaznaczam zaleca się a Ty zrobisz jak zechcesz

budowa tarczy jest taka, że zmieniając ją musisz z niej wyjąć łożyska a nastepnie włożyć je do nowych tarcz więc większość mechaników zaleca przy okazji wymianę łożysk jakby to powiedzieć "za jednym zamachem"

Opublikowano

Tylna tarcza to zarazem piasta, siedza w niej lozyska i koronka abs. Jesli wymieniac to wszystko za czesci wychodzi ok 450zl, jesli chcesz zaoszczwdzic to tylko klocki, regeneracja zacisku i co najwazniejsze nowy plyn hamulcowy.

Opublikowano

przy wymianie tylnych tarcz zaleca się wymianę łożysk na nowe, zaznaczam zaleca się a Ty zrobisz jak zechcesz

budowa tarczy jest taka, że zmieniając ją musisz z niej wyjąć łożyska a nastepnie włożyć je do nowych tarcz więc większość mechaników zaleca przy okazji wymianę łożysk jakby to powiedzieć "za jednym zamachem"

Ja żadnych łożysk tam nie miałem a też wymieniałem tarcze klocki i regenerowałem sam zaciski z pomącą filmu tego pana https://www.youtube.com/watch?v=gwMyQsoQC-s

zwracam honor FWD

Edytowane przez pan roman