Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak zrobić żeby radio w Audi A4 B7 sciszało się po wbiciu wstecznego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Więc ogarnął ktoś to i jak to zrobić?Mam radio Concert i moduł HIGH A4B7 Avant. Mod jest ciekawy i zrobił bym sobie to ;-) 
No pewnie, że tak, ale uwaga, bo może uwalić MCE.
Opublikowano

Więc jak to wkoncu zrobić? No i żeby MCE nie spalić? 

Opublikowano

Zobacz jak ma zrobione@kaju, jak ja mam.
Zobacz daty naszych modów i wtedy sobie odpowiedz.
Czy warto. I czy jest ryzyko.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

@Arczi78 kaju ogarnie Ci wiązkę opisaną co i gdzie przylutować, z diodą czy bez diody. Jak sam chcesz się w to bawić, to potrzebny będzie Ci przekaźnik 267 (443919578C) + gniazdo do jego osadzenia, rozpiska pinów jest już kilka postów wyżej. Wszystko tu jest jak to w końcu zrobić :) 

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 26.08.2016 o 10:40, pawelosinski83 napisał:

Pisałem o tym w wątku o DRL - cewka przekaźnika może uszkodzić MCE, jeśli nie damy diody przeciwprzepięciowej...

Aby uzyskąć taką funkcjonalność podłączamy zwykły przekaźnik samochodowy:

86 - żarówka wstecznego +12V

85 - masa

30 - masa

87 - MUTE

Pomiędzy 85 a 86 dodatkowo dioda 1N4004 lub 1N4007 lub 1N4148 (katodą (kreską) do 86).

Witam koledzy podpialem  tak jak wyżej i przestał mi działać czujnik cofania kamera cofania i światła cofania o co chodzi co mogło walnąć i dlaczego??

Opublikowano
29 minut temu, lachim20 napisał:

Witam koledzy podpialem  tak jak wyżej i przestał mi działać czujnik cofania kamera cofania i światła cofania o co chodzi co mogło walnąć i dlaczego??

pewnie bezpiecznik poszedł bo dioda w złą stronę... albo diodacdobrze tylko pomyliłeś 85 z 86

Opublikowano
Teraz, pawelosinski83 napisał:

pewnie bezpiecznik poszedł bo dioda w złą stronę... albo diodacdobrze tylko pomyliłeś 85 z 86

Który bezpiecznik ? Sprawdzałem 31 i jest ok 

Opublikowano
2 minuty temu, lachim20 napisał:

Który bezpiecznik ? Sprawdzałem 31 i jest ok 

jak 31 dobry to teoretycznie mogło uwalić wyjście w MCE, ale to by trzeba po schematach dojść... wydaje mi się, że kamera i czujniki nie dostają zasilania z MCE... sprawdź inne bezpieczniki... i podmień ten 31 tal czy tak... 

Opublikowano
2 minuty temu, pawelosinski83 napisał:

jak 31 dobry to teoretycznie mogło uwalić wyjście w MCE, ale to by trzeba po schematach dojść... wydaje mi się, że kamera i czujniki nie dostają zasilania z MCE... sprawdź inne bezpieczniki... i podmień ten 31 tal czy tak... 

Generalnie czujnik i kamera mam wpiete w kabel wychodzący z mce do lewego wstwcznego czyli podaje dzięki temu sygnał na kamerę i czujniki że jest wsteczny.  Teraz dodatkowo w ten kabel wpialem jeszcze kabel.do przekaźnika. Mce podaje sygnale osobno na lewą swiatlo i prawe światło wsteczne. Jutro sprawdzę bezpieczniki jeszcze raz . 

Opublikowano

ok, to jeszcze może być opcja, że MCE widzi za duże obciążenie i nie odpala tego obwodu. Spróbuj podpiąć się z przekaźnikiem pod drugą stronę. 

Opublikowano

Podmienilem bezpiecznik i faktycznie padł 31. Chociaż sprawdzałem i wizualnie byl ok. Zastanawia mnie co było nie tak że wywaliło bezpiecznik bo wydaje mi się że wszystko ok podpialem tak jak w opisie kreska do 86 masa 30 i 85 do budy razem 87 mute.  Chyba że faktycznie za dużo rzeczy na jednej lini ( lewa zarowka wateczngo) i było przeciążenie?  Jest to prawdopodobne? Czy jednak coś faktycznie zle podpialem ?

Opublikowano
2 minuty temu, lachim20 napisał:

Podmienilem bezpiecznik i faktycznie padł 31. Chociaż sprawdzałem i wizualnie byl ok. Zastanawia mnie co było nie tak że wywaliło bezpiecznik bo wydaje mi się że wszystko ok podpialem tak jak w opisie kreska do 86 masa 30 i 85 do budy razem 87 mute.  Chyba że faktycznie za dużo rzeczy na jednej lini ( lewa zarowka wateczngo) i było przeciążenie?  Jest to prawdopodobne? Czy jednak coś faktycznie zle podpialem ?

Jeśli podpięte tak jak napisałem to nie ma opcji, żeby to było powodem. Może bezpiecznik był już jakiś naruszony czy pęknięty, może coś MCE źle przeliczył ;) 1 żarówka to takie obciążenie jak około 20 przekaźników, więc dołożenie jednego teoretycznie nie powinno mieć wpływu, ale może w połączeniu z resztą już wyszło jakoś poza granice tolerancji MCE. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Okazało się że przekaźnik był walniety bo kupiłem nowy i działa :) dzieki za pomoc pozdrawiam :)

• 5 lat później...
Opublikowano

Ponieważ musiałem rozpiąć MCE i pokrewne kable. 
A że pamięć słaba...?
szukałem jak i co podpiąć, by przywrócić funkcjonalność TelefonMute. Trafiłem na swoje wypowiedzi, tutaj...
Potwierdzam, po 8 latach! mod wciaż działa(Ł) i będzie działał ponownie.
Tyle minęło od pierwszego mojego wpisu. A4 wciąż jezdzi. ? 

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 28.07.2024 o 22:34, GreGoriO napisał(a):

Ponieważ musiałem rozpiąć MCE i pokrewne kable. 
A że pamięć słaba...?
szukałem jak i co podpiąć, by przywrócić funkcjonalność TelefonMute. Trafiłem na swoje wypowiedzi, tutaj...
Potwierdzam, po 8 latach! mod wciaż działa(Ł) i będzie działał ponownie.
Tyle minęło od pierwszego mojego wpisu. A4 wciąż jezdzi. ? 

@GreGoriO jak już odkopałeś temat :D przymierzam się do tego moda u siebie, mam wersję Hi i Rns-d. Powiedz, trzeba dokopywać się do MCE i rozpruwać przewody, czy można gdzieś złapać te niebiesko-czerwone przewody, zasilanie cewki przekaźnika bliżej radia, nad nogami kierowcy? Masz może jakieś zdjęcie jak to zrobiłeś u siebie? 

Edytowane przez scorpion130