Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Metaliczny stukot silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowicze. Pare dni temu sprowadziłem auto z Niemiec, dołączam filmik z pracy silnika oczywiscie 1.8 bez turbo.

Po diagnozie mechanika padło na napinacz łańcucha rozrządu, jednak po filmikach jakie znalazłem na internecie nie jestem pewny tego werdyktu. Chyba, że to juz zaawansowana faza tej usterki. Ten stukot czy zaburzona praca wydaje sie na nieco inną niż w tych przeglądnietych przypadkach rzeczywiscie uszkodzonych napinaczy. Dodam jeszcze że auto przy jeździe zdaje sie zachowywać normalnie, nie brakuje mu mocy, nie spada z obrotów. Przy odpalaniu na zimnym słychać ten dzwięk a potem ucicha, tak samo jak przy jezdzie, a nie sposób byłoby tego nie słyszeć bo hałas jest na prawde bardzo duży. Filmik nagrany przy rozgrzanym silniku. Nie chcę niepotrzebnie wymieniać dobrej częśći. Może ktoś z was wie na czym to polega i czy rzeczywiście należy stawiać na ten napinacz.

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano (edytowane)

U mnie Panie tak stuka

i wiele osób mówiło mi że to napinacz tak hałasuje klepie o coś. Czy zimny silnik/ciepły dźwięk jest taki jak u Ciebie, a jak dodam gazu to go przz kilak sekund nie słychać. Podczas jazdy cisza nic nie słyszałem. Edytowane przez Soba
Opublikowano

Panowie ciężko jest zdjąć pokrywę zaworów i zobaczyć napięcie łancucha pamiętajcie o tym że oryginalny napinacz kosztuje ponad 1500 zł z zamiennikami to jest różnie są to zazwyczaj hinole a one długo nie pochodzą nie sugerujcie sie tym że na aukcji pisze oryginalny

Opublikowano (edytowane)

ja tylko sie zastanawiam ile razy mozna klepać ten sam temat, jest tona tematów o napinaczu, stuków z silnika i innych dziwnych rzeczy !!

oh god :facepalm: serio jesteście aż tacy leniwi, żeby przejrzec pare ostatnich stron w tym dziale? już nie wspominając o szukajce...

Edytowane przez uszolek