arturo_freestyler Opublikowano 22 Listopada 2008 Opublikowano 22 Listopada 2008 audi a4b7 2.0tdi seryjnie z webasto audi po załaczeniu webasto pilotem - silnik od webasto uruchamia sie lecz klimatronik nie reaguje - nie załacza sie spod maski wydobywa sie dym a dokładnie spod webasto i znaczaco smierdzi spalenizna wczesniej jak bylo wszytsko ok silnik od webasto sie załaczał jednoczesnie z klimatronikiem i ładnie nagrzewał srodek, nic nie przykapcał . wie ktos w czym jest problem ?bo zima idzie i wypadło by miec sprawne webasto
Sławosz(+) Opublikowano 24 Listopada 2008 Opublikowano 24 Listopada 2008 witam kolego, mam to samo! nie załącza się klimatronic, a webasto chodzi, na początku normalnie spaliny idą pod samochód rurką wydechową, a za 2-3 minuty spaliny zaczynają wylatywać rurką, którą jak mniemam webasto pobiera powietrze... po 4 minutach przez tą rurkę zaczął lecieć gęsty dym o zapachu spalenizny, wyłączyłem webasto a dym dalej za***prza już miałem czarne myśli, nawet przeleciało mi przez głowę wiadro z wodą, ale na szczęście się uspokoiło już nie chcę webasta:) pozdrawiam
arturo_freestyler Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Opublikowano 25 Listopada 2008 witam kolego, mam to samo! nie załącza się klimatronic, a webasto chodzi, na początku normalnie spaliny idą pod samochód rurką wydechową, a za 2-3 minuty spaliny zaczynają wylatywać rurką, którą jak mniemam webasto pobiera powietrze... po 4 minutach przez tą rurkę zaczął lecieć gęsty dym o zapachu spalenizny, wyłączyłem webasto a dym dalej za***prza już miałem czarne myśli, nawet przeleciało mi przez głowę wiadro z wodą, ale na szczęście się uspokoiło już nie chcę webasta:) pozdrawiam to teraz czekamy jak jakis fachura sie wypowie :>
bogi Opublikowano 7 Grudnia 2008 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Webasto sie nie uruchomi jezeli temperatura jest powyzej 5 stopni na plusie ( przynajmnej tak powinno byc ) Mialem podobny problem i podobne objawy do Waszych. Po podpieciu do vag`a pokazaly sie jakies bledy. Z tego co wiem wystarczylo wykasowac je i wszystko wrocilo do normy. Pozdrawiam
Bieniek Opublikowano 7 Grudnia 2008 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Webasto sie nie uruchomi jezeli temperatura jest powyzej 5 stopni na plusie ( przynajmnej tak powinno byc ) Skad takie info??
bogi Opublikowano 8 Grudnia 2008 Opublikowano 8 Grudnia 2008 ktos kiedys na forum pisal. Trzeba by troche poszukac . Poza tym z praktyki to wiem ze jak jest cieplo to webasto mi sie nie uruchamia heh
GILI Opublikowano 8 Grudnia 2008 Opublikowano 8 Grudnia 2008 U mnie się załącza jak jest zimno i to jest chyba jeszcze mniej jak 5stopni raczej blisko zera ,dodam,że nic nie kopci.Trzeba stać długo w miejscu wtedy czuć lekki smród spalonej ropy, a jak się wyłączy niedogrzany jeszcze silnik to słychać świst jakby zwalniał silnik odrzutowy.Może opisałem to trochę obrazowo,ale tak właśnie to u mnie wygląda.
lukaszr Opublikowano 8 Grudnia 2008 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Ostatnio bogi'emu też się nie załączał climatronic - wykasowałem z modułu webasto błędy i działa. Sprawdźcie u siebie - jeżeli się potwierdzi będzie to cenna informacja na przyszłość
bogi Opublikowano 8 Grudnia 2008 Opublikowano 8 Grudnia 2008 No właśnie dzięki "lukaszr" wszystko działa jak potrzeba, za co jestem mu bardzo wdzięczny . Jeszcze raz dzięki. A myślałem, że będę musiał się wybrać do ASO albo przedstawiciela Webasto. Objawy były takie, że na samym początku (ze 2 miesiące temu jak było jeszcze w miarę ciepło) próbowałem odpalić webasto i wtedy działało tylko chwilkę + bardzo dymiło + wydawało dziwne dźwięki. Później już było tak, że słychać było jak się załącza system a w momencie jak powinien się włączyć klimatronik wszystko się wyłączało. Mam nadzieje że w miarę jasno to opisałem. W między czasie wymieniałem klimatronik i wiązałem te problemy z tym faktem, ale nie mam pojęcia czy ma to coś wspólnego.Pozdrawiam
zagma Opublikowano 2 Marca 2009 Opublikowano 2 Marca 2009 Webasto załącza się automatycznie zawsze poniżej temp. 7oC (tak jest u mnie). Można załączyć też przy wyższych temp. jeżeli dacie grzanie na max. przy zimnym silniku. A propos samego webasto to zależy jakiej firmy macie zamontowane, mi niestety trafił się Ardic (nie oryginalne Webasto) i niestety związane są z tym same problemy.
Rekomendowane odpowiedzi