Opublikowano 22 Listopada 200817 l witam. wlasnie mierzylem poziom oleju i kiedy wyciagnalem bagnet zaskoczyl mnie dziwny widok. mianowice razem z olejem wyciagnalem gesta maz o kolorze kawa z mlekiem. poziom oleju byl na min. olej wymienialem jakies 10000 km temu i mam zamiar to zrobic znowu w lutym bo w marcu mam przeglad. ale zaniepokoila mnie ta maz. po powtornym mierzeniu jak zagrzebalem troche bagnetem tez wyciagnalem maz. co to moze byc i jaka mogla byc przyczyna jej powstania? prosze o jakies podpowiedzi. z gory dziekuje.
Opublikowano 22 Listopada 200817 l Masz wode w oleju,sprowdz uszczelke pod glowica Nie jeżdzij oddaj auto do szpeca.
Opublikowano 22 Listopada 200817 l Autor plynu nie ubywa i wogole silnik pracuje dobrze. tak sie tylko zastanawiam czy to cos powaznego i czy jechac z tym do doktora czyt.mechanika. tak jak pisalem mam zamiar zmienic olej za jakies 2-3 miesiace ale jak to cos waznego to zrobie to wczesniej.
Opublikowano 22 Listopada 200817 l proponuje znienić olej i obserwować co bedzie się działo ..........
Opublikowano 22 Listopada 200817 l Autor dzieki za zainteresowanie. moze ktos jeszcze widzi inne mozliwosci??? prosze pisac co i jak wg was.
Opublikowano 22 Listopada 200817 l Olej powinieneś wymienić. Dobrze by było też wypłukać tą maź z miski i z rurki bagnetu. Po wykręceniu filtra niech Ci go rozetną i zajrzą do środka. Bedziesz mógł ocenić jak poważna jest sprawa. Wymiana oleju i filtra w sumie koszt niewielki w porównaniu z remontem silnika!
Opublikowano 22 Listopada 200817 l Jeszcze jaki olej lejesz bo jak Castrol to znowu będziesz miał to samo po wymianie
Opublikowano 24 Listopada 200817 l Witam To ja się podepnę żeby nie zakładać nowego wątku mam te same objawy co kolega opisuje, dodam że na korku też jest trochę tej mazi i dolewam 1litr płynu co jakieś 3000tyś. Zauważyłem też delikatny nalot po płynie na złączeniu chłodnicy (aluminium z plastikiem). Jaka może być przyczyna tego ubytku w układzie chłodzenia czy uszczelka pod głowicą? a może chłodnica?
Opublikowano 24 Listopada 200817 l Sebulba, w Twoim przypadku to może być uszczelka pod głowicą, szczególnie że gubisz płyn. Sprawdź to szybko żeby nie uszkodzić silnika.
Opublikowano 24 Listopada 200817 l Jeżeli go już nie uszkodziłem bo jeżdżę z takim problemem ok 30000tyś ale silnik pracuje prawidłowo wiec może nie. Byłem z tym u mechanika jak to się pojawiło i powiedział że to może być (tak jak ktoś tu pisał) robię mały przebieg na nie rozgrzanym silniku i czasami się tak dzieje. Jeżeli to uszczelka to powinienem splanować głowicę i sprawdzić ją czy nie ma pęknięć przed jej założeniem?
Opublikowano 14 Grudnia 200817 l Olej taki się robi (kawa z mlekiem ) tylko wtedy gdy do niego dostaje się woda\płyn z chłodnicy. Czyli puszcza uszczelka pod głowicą. Wciąż smaruje, ale silnik się szybciej zużywa - jest to poważna sprawa. Miałem A4 b5 ADR 125KM i olej zawsze był czyściutki. Jeździłem na Castrol Magnatec - uważam że to świetny olej w porównaniu do Mobil 1 silnik pracuje miękko i płynnie. Pozdrawiam
Opublikowano 14 Grudnia 200817 l kolego jezeli nie ubywa ci płyn w zbironiczku wyminen olej , przedmuchaj auto na jakims dłuższym dystansie zeby pozbyc sie wody z silnika normalna rzecz jezeli auto w mrozne dni stoi na dworze i bujasz samochodem na krótkie dystanse