Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Wibracje na pedale sprzęgła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pacjent: Audi A4 B5 98 rok prod. 1.8 ADR, przejechane prawie 300 kkm

Koledzy, od pewnego czasu na pedale sprzęgła, tuż po jego chociaż delikatnym naciśnięciu, wyczuwalne są silne drgania. Występują one praktycznie zawsze, bez różnicy czy wrzucony jest bieg, czy autko znajduje się na biegu jałowym. Wydaje mi się jednak, że najmocniej są wyczuwalne w trakcie jazdy, przy hamowaniu silnikiem, tzn, po redukcji biegu, jak powoli puszczam nogę ze sprzęgła, nie naciskając gazu.

Sprzęgło co prawda łapie bardzo wysoko, ale tak już mam od 7 lat, a więc myślę, że to niema znaczenia - tym bardziej, że na forum potwierdzacie,że te autka tak czasami mają i już.

Biegi wchodzą bez zarzutu zarówno na postoju jak i w czasie jazdy. Przy próbie ruszenia na samym sprzęgle z piątego biegu, obroty nie wzrastają, tylko auto powolutku rusza i z reguły go dusi.

Reasumując, wydaje mi się, że jedynym odczuwalnym problemem są wibracje na pedale sprzęgła. Możecie mi poradzić, za co się zabierać? Skrzynia, sprzęgło, dwumasa, łożysko oporowe? Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki.

Edytowane przez kornel
Opublikowano

myślę że czeka cię cały zestaw sprzęgła ! wraz z kołem

Opublikowano

myślę że czeka cię cały zestaw sprzęgła ! wraz z kołem

Mało to optymistyczne :/ A możesz napisać coś więcej? Co dokładnie mogło wg Ciebie paść? Dlaczego do wymiany i sprzęgło i koło?

Opublikowano

Spowodowane jest to przez delikatnie zdeformowany docisk sprzęgła- tzw słoneczko. Oczywiście możesz sprzęgło wymienić ale jeżeli nie ma innych objawów niż ten który opisałeś, to ja bym się wstrzymał. Dopóki nie będzie niepokojących dźwięków, ślizgania sprzęgła itd. to szkoda pakować kase. Takie moje zdanie :)

Aha docisk deformuje się z wiekem. Temperatura, zmęczenie materiału itd. Mój przed wymianą sprzęgła też delikatnie wibrował przy wciśnieciu. Zauważyłem to dopiero po roku jazdy, a występowało pewnie od samego początku :)