skorpion190 Opublikowano 24 Listopada 2008 Opublikowano 24 Listopada 2008 witam mam taki problem ze czasami nie dziala dmuchawa, a jeśli dziala to bez zarzutu rowno i intensywnie i to powoduje ze podejrzewam przekaźnik odpowiadający za prace dmuchawy a nie szczotki. ponadto jeśli nie działa i za pomoca przyciskow +- wlaczam na 1 poziom i wyłączam dmuchawe słychać cpykanie w schowku nie zaobserwowalem tego gdy dmuchawa działa poprawnie. kiedyś ruszylem przekaźnikami na tablicy za bezpiecznikami i zaczeła dzialac ale mysle że to przypadek bo robiłem tak później i nic bezpiecznik oczywiscie dobry. czy ktos sie orientuje jaki numer(3 cyfrowy napisany na grzbiecie przekaźnika na biało) ma ten przekaźnik i w którym miejscu dokłądnie się znajduje zeby mozna go było podmienic i sprawdzić czy to to?[br]Dopisany: 23 Listopad 2008, 22:02_________________________________________________chodzi oczywiście o dmuchawe nawiewu wewnętrznego klimatron i reszta dziala bez zarzutu[br]Dopisany: 23 Listopad 2008, 22:06_________________________________________________mały przełom w diagnostyce wszedlem w kody klimatronica sygnalizuje bląd 18.3 (napięcie silnika swierzego powietrza sporadycznie) a sprawdzałem pod 18 napęcie na silniku 10.8V gdy nie hulał silnik. oczywiście dmuchawa znow zaczęla dzialać ciekawe na jak dlugo??? miał ktoś podobny problem? i czy to przekaźnik bo taki trop dal mi elektryk ktory na codzień zajmuje się audziankami i vw[br]Dopisany: 24 Listopad 2008, 22:09_________________________________________________a może to jednak szczotki skoro napiecie na silniku rzekomo jest bo miernikiem nie sprawdzałem tylko przez klimatronik.
kuba78 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Opublikowano 5 Grudnia 2008 mam podobny problem, z tym, ze blad zmienia sie od 18.1 do 18.3. Jakies sugestie jak z tym walczyc?
skorpion190 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 1 Stycznia 2009 chybam trzeba bedzię wymontować schowek i spradzić miernikiem czy jest napięcie na silniku dmuchawy , i przy okazji sprawdzić szczotki jeśli wszystko będzie ok to będzie wina przekaźnika który kosztuje ok 100zł i trzeba go zamawiać w aso tylko jaki on ma kod?[br]Dopisany: 17 Grudzień 2008, 12:43_________________________________________________to jednak silnik szczotki się skończyły jak nie będzie działać proponuje stuknąć śrubokrętem przez kratke w nogach pasazera pod schowkiem w silnik dmuchawy jak zachula znaczy sie że jest to samo co u mnie a błędy miałem takie same raz 18.1 raz 18.3
siemek Opublikowano 4 Stycznia 2009 Opublikowano 4 Stycznia 2009 dzięki za podpowiedź u mnie to samo raz działa raz nie jak się puknie w deskę rozdz. to czasami zaskoczy.
Rekomendowane odpowiedzi