Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 2.8 193ps]wymiana rozrzadu (help)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam prosbe do posiadaczy audi z tym motorem,a mianowicie czy ktos wymienial w nim rozrzad.

Chodzi mi mianowicie o:

-co wchodzi w sklad calego rozrzedu (jakie i ile rolek napinacz i.t.d) :question:

-jakie sa koszty czesci :question:

jezeli ktos moze to niech wkleji opis z ETKA tego rozrzadu bede bardzo wdzieczny :rolleyes:

Opublikowano

ja wymienialem caly rozrzad: rolka prowadzaca i napinajaca, pasek rozdzadu i alternatora i napinacz wyszlo mi za wszystko razem z robocizna 600 czy 650 zl.Podajzewam ze cenowo 2.6 i 2.8 rozkladaja sie raczej jednakowo...

Opublikowano

Silnik 2.8 AAH (zdaje mi się, że w ACK wymienia się te same elementy, ceny też powinny byc podobne).

Rozrząd wymieniany trzy miesiące temu.

1.Pasek Contitech-119zł (podobno bardzo dobre jakościowo są paski Gates'a, ale cen nie znam)

2.Rolka napinająca SKF-99zł

3.Rolka zwrotna (odwracająca) SKF-84zł

4.Pompa wody SKF-154zł

5.Termostat Wahler-64zł

6.Robocizna-0zł :rotfl: - chcesz miec pewnośc, że coś jest zrobione dobrze, zrób to sam :wink:

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

A ja slyszalem ze motorki 2.6 i 2.8 174ps troche sie roznia od 2.8 193ps i ze cena rozrzadu tez jest inna :rolleyes:

Ale wielkie dzieki koledzy za info na ten temat,jak by ktos mial jakies konkretne informacje na temat tego motoru a dokladnie jego rozrzadu to serdecznie wyslucham :biggrin:

Co do pompy wody to wiedzialem ze sie wymienia ale zeby termostat to nie wiedzialem chyba ze kolega mial uszkodzomy i dlatego wymienil.

Jutro wybieram sie do serwisu zobaczymy jakie koszty oni przedstawia :cool: napweno bedzie :bicz: po wizycie zdam relacje :wink:

Opublikowano
Co do pompy wody to wiedzialem ze sie wymienia ale zeby termostat to nie wiedzialem chyba ze kolega mial uszkodzomy i dlatego wymienil.

Tak się składa, że termostat (który nie kosztuje w końcu tak wiele) jest w tych silnikach umieszczony w dośc nieszczęśliwym miejscu :wink: , i w przypadku jego późniejszej awarii i konieczności wymiany, wiąże się to z masą roboty i niepotrzebnymi kosztami (chyba, że potrafisz to zrobic samodzielnie, wtedy możesz zaryzykowac i nie wymieniac).

Jutro wybieram sie do serwisu zobaczymy jakie koszty oni przedstawia

Części kupowałem bez paragonu, tak więc może to miec jakis wpływ na cenę.

Co do cen w serwisie, to mogą Cię zaskoczyc :exclaim:

Opublikowano
  • Autor

A wiec tak odwiedzilem dzis serwis i ku zaskoczeniu za czesci nie powiedzieli az tak drogo 1370pln(kompletny rozrzad z pompa wody).Wlasnie sie zastanawiam nad wzieciem czesci z serwisu,co do wymiany to szokowe ceny maja 890pln :eek:

Podjechalem tez do znajomego ktory sprzedaje czesci i ma warsztat,powiedzial mi ze moze mi zalatwic kompletny rozrzed z pompa(podzespoly firm:BOSH,RUVILLE,SKF) za 700pln+przelozenie :lol: i co wy na to :question:

Znalazlem rowniez cos takiego na ALLEGRO :

http://www.allegro.pl/item166508164_rozrzad_2_4_2_7_2_8_v6_vw_skoda_audi_do_wk.html

prosze o jakies sugestie i podpowiedzi posiadaczy 2.8 193ps w tej sprawie,bo jak narazie widze to za duzo sie nie dowiedzialem(takie uroki tego forum jednym pomoze drugim nie) :twisted:

Opublikowano

pasek rozrzadu 228zł.

rolka napinacza rozrządu 248zł.

rolka prowadząca 144zł.

robocizna 292zł.

razem 912zł. :evil:

Opublikowano
  • Autor
pasek rozrzadu 228zł.

rolka prowadząca 144zł.

robocizna 292zł.

Rob a napinacza i pompy wody nie wymieniales(podobno sa dwa czy to prawda) :question: :question:

Opublikowano
pasek rozrzadu 228zł.

rolka prowadząca 144zł.

robocizna 292zł.

Rob a napinacza i pompy wody nie wymieniales(podobno sa dwa czy to prawda) :question: :question:

fachowcy tak zrobili robotę, że po dwóch latach jeżdżenia robiłem znowu rozrząd, z pod simeringów wywalalo olej na pasek :evil: za drugim podejściem wymieniłem simeringi

i pompę wody, ceny nie wiem bo przy okazji zrobilem inne rzeczy :wink:

Opublikowano
Silnik 2.8 AAH (zdaje mi się, że w ACK wymienia się te same elementy, ceny też powinny byc podobne).

Rozrząd wymieniany trzy miesiące temu.

1.Pasek Contitech-119zł (podobno bardzo dobre jakościowo są paski Gates'a, ale cen nie znam)

2.Rolka napinająca SKF-99zł

3.Rolka zwrotna (odwracająca) SKF-84zł

4.Pompa wody SKF-154zł

5.Termostat Wahler-64zł

6.Robocizna-0zł :rotfl: - chcesz miec pewnośc, że coś jest zrobione dobrze, zrób to sam :wink:

Pozdrawiam.

Oj Staniek... nie wiem jakie masz doświadczenie w tym temacie, ale proszę nie polecaj wymiany rozrządu komuś kto nie jest mechanikiem z jakimś tam doświadczeniem, bo moim zdaniem to po prostu głupota :bicz: Spoko, chcesz się pochwalić ,ze sam se zrobiłeś... :rolleyes: Moim skromnym zdaniem, to poważna czynność i trzeba wiedzieć co się robi, ale Staniek robi "kapitalkę na rowie" bo chce mieć pewność ,że będzie ok... :eek:

Opublikowano
  • Autor

A czy to prawda ze do wymiany rozrzadu trzeba rozebrac przod(odkrecic wzmocnienie przednie)czy to zalezy od zdolnosci mechanika. :question:

Opublikowano

Trzeba przynajmniej odsunąć, zobacz pod maskę, czy włożysz tam rękę. :wink:

Opublikowano
Oj Staniek... nie wiem jakie masz doświadczenie w tym temacie

Zgadzam się z tym co napisałeś.

proszę nie polecaj wymiany rozrządu komuś kto nie jest mechanikiem z jakimś tam doświadczeniem, bo moim zdaniem to po prostu głupota

Nie polecam, ani nie zmuszam, i jeżeli czytałeś uważnie wcześniejsze posty, to Dudi nie zamierza robic tego samodzielnie.

Spoko, chcesz się pochwalić ,ze sam se zrobiłeś...

Tak chciałem się pochwalic :exclaim:

Moim skromnym zdaniem, to poważna czynność i trzeba wiedzieć co się robi

Cały czas się z Tobą zgadzam.

ale Staniek robi "kapitalkę na rowie" bo chce mieć pewność ,że będzie ok...

Skąd wiesz jak Staniek robi kapitalkę :question: To też wywnioskowałeś z mojego postu :question: Jestem pod wrażeniem :exclaim:

A teraz mała konkluzja: Twój post wniósł do tematu tyle samo co mój obecny-czyli praktycznie nic :exclaim: chyba, że chciałeś zwrócic Dudiemu uwagę na to, że niefachowo wykonana wymiana rozrządu, przez osoby bez odpowiedniego zasobu wiedzy, może w konsekwencji doprowadzic do bardzo poważnej usterki i wyjątkowo kosztownej naprawy :exclaim:

Jeżeli to miałeś na myśli to po raz kolejny się z Tobą zgadzam :exclaim:

No i widzisz, wychodzi na to, że niegłupi z Ciebie chłopak, potrafisz doradzic, i o wielu rzeczach spore pojęcie masz :exclaim: Nie to co ja :frown:

A czy to prawda ze do wymiany rozrzadu trzeba rozebrac przod(odkrecic wzmocnienie przednie)

Bez tego się raczej nie obędzie, bo i wygodniej i szybciej zarazem.

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor

Dzieki Staniek za informacje widze ze temat nie jest ci obcy.Chcialbym jeszcze zeby mi ktos powiedzial co wchodzi dokladnie w sklad calego rozrzadu i co sie wymienia bo wadlug tego linku

http://www.allegro.pl/item166508164_rozrzad_2_4_2_7_2_8_v6_vw_skoda_audi_do_wk.html

jest pasek,2x rolka,2x napinacz,pompa wody(czyli 6 elementow). Bo znajomy ma mi zalatwic rozrzad tylko sa w tym jego komplecie 5 elementow.

I tu pytanie czy w jego zestawie czegos nie brakuje, czy moze sie czegos nie wymienia(moze jakas czesc jest dozywotnia :eek: ) :question:

Opublikowano

-pasek rozrządu

-pasek alternatora

-rolka prowadząca

-rolka napinająca

-pompa wody

-termostat

-napinacz

całość Sabat Lublin 900zł z promocyjnym rabatem

aha i jeszcze jedno polecam termostat ori przy pierwszym podejściu nie mieli , kupiłem zamiennik i było całkim nie halo (zero ciepełka w środku plus warjowanie temp 60-120 stopni).Jeśli masz sie nie drapać po głowie że czegoś nie wymieniłeś i przy tym stresować 900 zł i śpisz spokojnie :lol:

Opublikowano

No i już wszystko wiem :wink: ale jak to się mówi, lepiej późno niż wcale.

W ACK w skład napędu rozrządu wchodzą następujące elementy (notabene wszystkie są widoczne na zdjęciu z aukcji Allegro):

1.Pasek rozrządu,

2.Pompa wody,

3.Rolka zwrotna,

4.Rolka napinająca,

5.Napinacz hydrauliczny,

6.No i ten mały szajs-że to niby dźwignia napinająca=napinacz paska rozrządu na aukcji Allegro.

Tak więc do wymiany masz na bank sześc elementów, i ewentualnie termostat.

A wytlumaczy mi ktos dlaczego w zestawie tym http://www.allegro.pl/ite...audi_do_wk.html

sa jakies dwa napinacze

Jak się okazuje napinacz jest jeden tyle, że składa się z trzech elementów tj. rolki napinającej, dźwigni napinającej=napinacz paska rozrządu na aukcji Allegro, no i napinacza hydraulicznego.

Ps. Dudi miałeś jednak rację, że rozrząd w AAH i ACK nie do końca jest identyczny.

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor
6.No i ten mały szajs-że to niby dźwignia napinająca=napinacz paska rozrządu na aukcji Allegro.

A co masz na mysli pod pojeciem "szajs"-czy ze to z allegro jest do d*py :lol:

Opublikowano
A co masz na mysli pod pojeciem "szajs"-czy ze to z allegro jest do d*py

A tak jakoś nieprecyzyjnie się wyraziłem :wink: ten mały "szajs" (w ETCE nazywa się to "ramię napinacza") z Allegro nie może byc do d..y, bo niby, że to jest ori :exclaim: (albo inaczej-nie może byc do d..y pod warunkiem, że jest ori :twisted: )

Pozdrawiam!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

A wiec tak troche sie wszystko przeciaglo z tym rozrzadem :rolleyes: Dzis odebralem wlasnie czesci koszt za wszystko niecale 800pln,robocizna jeszcze nie wiem :cool: .Mechanik jest troche zawalony robota i autko wstawiam do niego w okolo czwartku.

Wstawiam zdjecie z potrzebnymi czesciami do ACK 2.8 v6 30V;

dsc04016rj2.jpg

[ Dodano: 12-03-2007, 20:44 ]

Auto odebralem juz piatek tylko czasu nie mialem wiec napisze co i jak :biggrin:

A wiec jak na zdjeciu widac caly rozrzad do 2.8 30v potrzebne jest;

-pasek

-rolka prowadzaca

-rolka napinajaca

-jakas tam dzwigienka (na zdjeciu pierwsza po lewej stronie)

-napinacz gazowy

-pompa wody

jeszcze wymienilem termostat bo w niedostepnym miejscu jest(a mnialem dobry) :twisted:

Koszt czesci to dokladnie 730pln a mechanik za wymiane wzia 150pln(znajomy robie u niego wswzystkie auta) :cool:

Auto ma przejechane 120tys i to byla pierwsza wymiana rozrzadu.Po wyjeciu wszystkich czesci i porownaniu ich z tymi co kupilem bardzo mile mnie zaskoczylo bo wszystkie byly orginalne(kupowalem w sklepie z czesciami tez u znajomego) :eek:

Nawet zrobilem zdjecie napinacza znaczek audi numery katalogowe i nazwy wszystko takie samo;

dsc04022lg0.jpg

Nie bylem pewny tylko do paska ale na tym co byl widac jeszcze bylo znaczek audi vw i napis GATES,tez wstawilem GATES-a wiec nawet pasek jest chyba taki jaki powinien byc :biggrin: