Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BFB] Wymiana rozrządu - kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

dobra jest ktoś w stanie polecić mi kogoś w promieniu 300 km od Poznania ??? nie chce kogoś kto mi zrobi za 100 zł che dobrze i porządnie mieć zrobiony rozrząd.

ps. nie wiem czy walą kasę na evach ale jak rozmawiałem z gościem to byłem przerażony bo czułem się jakbym rozmawiał z Panem Zdzisiem z Pipidówka Małego i do tego jeszcze mi porównywał wymianę rozrządu i ceny części od benzyny 1.8T do dizla 2.5 TDI ( ...tak wczoraj robiłem a4 2.5tdi i wszystko wyszło 3 tyś więc u Pana tyle samo będzie)

a najgorsze jest to że chciałem jechać do nich na program i mi sie chyba odechciało ;(

Opublikowano

jak chcesz to dam ci numer do goscia we wroclawiu i ci zrobi rozrzad bez problemu.ja robilem w 1.8T 163KM rozrzad,pompa wody swiece nowy plyn i za wszystko jakos 1050zl.za sam rozrzad bierze jakos 250-300zl.jak cos to pisz.o masz nawet taki sam silnik jak ja.

Opublikowano
  • Autor

będę wdzięczny za namiar :notworthy:

Opublikowano
  • Autor

jeszcze jedno pytanie może ktoś wiec - czy wymiana rozrządu w 1.8T jest trudna czy po prostu czasochłonna ?

Opublikowano

czasochlonna.

Opublikowano

dobra jest ktoś w stanie polecić mi kogoś w promieniu 300 km od Poznania ??? nie chce kogoś kto mi zrobi za 100 zł che dobrze i porządnie mieć zrobiony rozrząd.

ps. nie wiem czy walą kasę na evach ale jak rozmawiałem z gościem to byłem przerażony bo czułem się jakbym rozmawiał z Panem Zdzisiem z Pipidówka Małego i do tego jeszcze mi porównywał wymianę rozrządu i ceny części od benzyny 1.8T do dizla 2.5 TDI ( ...tak wczoraj robiłem a4 2.5tdi i wszystko wyszło 3 tyś więc u Pana tyle samo będzie)

a najgorsze jest to że chciałem jechać do nich na program i mi sie chyba odechciało ;(

O takie coś najlepiej się zapytać w wątku spotowym :) W Poznaniu na pewno jest ktoś kto robi to dobrze, ja mieszkam w Kaliszu i tu mam swojego mechanika. Jakby co bliżej, niż do Wrocławia.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

he he zrobione - wsio wymienione - wszystko zrobione w ASO ( samochód firmowy więc niestety nie było wyboru Poziu) Idąc tropem tego co czytałem w internecie podzwoniłem po ościennych wioskach i dorwałem ASO VW i Skody 30 km od Poznania w środzie Wielkopolskiej - ASO Mroczkowski. W Poznaniu jak już mówiłem wymiana rozrządu to 2500 zł tam powiedzieli mi że wymiana rozrządu plus przegląd po 90 tyś .....ok 2500 zł. Nie było więc co się zastanawiać i pojechałem. Samochód już odebrałem i podaje jak wyglądają ceny (te najważniejsze):

- zestaw naprawczy rozrządu - 449,40 zł brutto

- pompa wody - 209,02 zł brutto

- napinacz - 370,65 zł brutto

Wymiana (robocizna) ponieważ robiłem przegląd powiem jak ceny wyszły ogólnie

- przegląd 234,00 zł brutto

- paski zębate itp - 198 zł brutto

- pas przedni zdj i zał - 234,00 zł brutto

- pompa wody wymiana- 54 zł brutto

ogólnie wszystko wyszło mnie z filtrami olejem ( olej taniej niż w Norauto...) 2700 zł

Po telefonach w Poznaniu wiem że u Pana Zdzicha rozrząd kosztowałby mnie około 1400 zł plus do tego przegląd około 600 zł więc teoretycznie mógłbym zaoszczędzić 700 zł ale ponieważ z zawodu jestem prawnikiem wiec że z gwarancją u Pana Zdzicha jest ciężko o w sądzie jeszcze gorzej. Idąc do ASO w Poznaniu koszt wymiana rozrządu to 2500 zł a przeglądu po 90 tyś 1400 zł zapewne robiąc razem coś bym urwał ale nie sądzę że więcej niż 400-500 zł więc i tak wyszło by z 3500 zł.

Trudno orzec czy straciłem 700 zł czy zyskałem prawie 800 zł ale mam fakturę, mam robione w ASO ( choć Ci nie zawsze wiedzą co robią), jest wpis z książce gwarancyjnej

To co najważniejsze jest to to że poszedłem wczoraj spać spokojnie.

Co do serwisu ASO w Środzie Wlkp. to na obecną chwilę mogę polecić - samochód odebrałem umyty i wyczyszczony , wyjaśniono mi każdą pozycję z faktury i wszystko odbyło się w miłej atmosferze.

Milo222

Opublikowano

W Skodzie w Rumii wymiana rozrządu 650 zeta z częściami

Pasek Gates 153 ząbki . Rolka duża i mała napinacza - INA .

Zderzak na dwóch śrubach . Przedni pas odsunięty 8 cm.Tyle , żadnej filozofii , czarów, gdybania i jakichś bzdetów.Po lifcie 1999 i b6 można pompkę wody wymienić bo paskiem rozrządu jest napędzana.

Pozdr.

Opublikowano
  • Autor

Zderzak na dwóch śrubach . Przedni pas odsunięty 8 cm.Tyle , żadnej filozofii , czarów, gdybania i jakichś bzdetów.Po lifcie 1999 i b6 można pompkę wody wymienić bo paskiem rozrządu jest napędzana.

Pozdr.

650 za wymianę z częściami pompą wody i napinaczem ? fajnie ale trudno uwierzyć

filozofii może żadnej jak koś to robił jak nie to nie łatwo a zderzak na szczęście nie mam na 2 śrubach bo inaczej bałbym się że zgubię :decayed:

Opublikowano

Mniemam, że tak bo Henrykus ma rocznik '96. :mysli: Natomiast w modelach po lifcie dochodzi jeszcze koszt wymiany pompy wody. Przynajmniej ja tak jego wypowiedź zrozumiałem :cool1:

Opublikowano

No miły, zaszalałeś z tym rozrządem :gwizdanie:

Pozdr.

filozofii może żadnej jak koś to robił jak nie to nie łatwo a zderzak na szczęście nie mam na 2 śrubach bo inaczej bałbym się że zgubię :decayed:

650zł w B5 bez pompy to realna cena jak na nie autoryzowany zakład (ja płaciłem 600, faktura tylko na graty), ale kto wie, może w tamtejszym ASO nie znają rynkowych stawek? :mysli:

miły, z tym zderzakiem na 2 śrubki nie ma ściemy. Ale nie wyginaj za mocno na wstecznym, bo wtedy możesz go zgubić :decayed: