Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Gdzie jest termostat ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ehhh no zwrócić zawsze można. Kwestia tylko tego jakie dokładne dane ma ori termostat i czujnik załanczania wentylatora (model, symbol, nazwa, itd). Nie chodzi że nie słucham tylko deczko się pospiszyłem bo akurat sklep miałem pod nosem.[br]Dopisany: 11 Luty 2009, 16:33_________________________________________________Hmmm, dzwoniłem chyba do ASO w szczecinie (Audi Kołacz, Łopiński ul. Madalińskiego 7) I tak koszt termostatu oczywiście ori wynosi 100zł natomiast ,czujnik załanczający mniejszy wiatrak 128zł (siedząc w samochodzie od środka silnika po lewej stronie na samym dole chłodnicy) :shocked: czyli po zsumowaniu koszt ori cześci przewyższa o 100zł te nie ori. No ale cóż lepiej to niż wrcać do tego za jakiś czas. Mam nadzieję że nie będzie problemu ze zwrotem części. tych co kupiłem nie ori :rolleyes:

...strasznie duzo ci powiedzieli w tym aso , w Zielonej Górze taniej.. :kox:

Opublikowano

W tym pioruńskim Szczecinie wszystko jest drożej. A czy żeby wymienić termostat to rozumiem że trzeba ściągać pas przedni?? Słyszałem że odkręca się go tylko z jednej strony luzuje drugą i otwiera się go jak drzwi tylko nie pamiętam na którą stronę sie otwiera na prawo czy lewo stoją cprzed autem :/ Ale czy faktycznie tak można??

Opublikowano

W tym pioruńskim Szczecinie wszystko jest drożej. A czy żeby wymienić termostat to rozumiem że trzeba ściągać pas przedni?? Słyszałem że odkręca się go tylko z jednej strony luzuje drugą i otwiera się go jak drzwi tylko nie pamiętam na którą stronę sie otwiera na prawo czy lewo stoją cprzed autem :/ Ale czy faktycznie tak można??

Pasa nie trzeba zdejmować, wystarczy zderzak i chłodnice odkręcić i odchylić sobie, żeby nie przeszkadzały. Podobno można to zrobić bez ruszania czegokolwiek, ale to pewnie tylko magicy, którzy robią to na codzień..

Odkręcanie zderzaka i chłodnic masz tutaj - http://www.a4-klub.pl/smf/odp_b5_akn_wymiana_pompy_wspomagania-t56078.0.html;msg603066#msg603066 - powinno pomóc z tym, że zdejmujemy od strony pasażera a nie kierowcy.Pozdrawiam :hi:[br]Dopisany: 12 Luty 2009, 16:47_________________________________________________Znalazłem coś ciekawego... Natomiast, jak sprawdzić (po kupnie termostatu) czy jest on sprawny).

f8bddc77fb482369.jpg

(Źródło : H.R. Etzold - "Audi A4 i A4 avant - Sam naprawiam samochód)

Uwaga! Reguła ta napewno dotyczy silników 4cylindrowych - benzynowego i diesla oraz benzynowego V6. Jeżeli chodzi o V6 diesla to głowy nie daję.

Pozdrawiam. :hi:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A gdzie u mnie jest, bo w fotostory nie ma juz fotek :)

A nie chce odkrecic czegos zlego.

I jeszcze pytanie - czy mozna wymieniac termostat i plyn przy zimnym silniku ?

P1010066.JPG

P1010067.JPG

P1010068.JPG

Opublikowano

fd7a742aa3b32465med.jpg

Tutaj siedzi. Nie pod spodem ;) Przy okazji, bardzo zas....y olejem ten Twój silniczek, warto by zmienić uszczelkę pod pokrywą zaworów.

Opublikowano

Czyli u mnie bedzie od gory ? Bo za cholere nie moge dojsc gdzie on moze byc...

Chodzi o te gruba rure, tu ?:/

P1010061.JPG

Szukam generalnie rurki, za ktora bylaby rurka, ze srubka (tzn. przykrecana do czegos) ? :/

Bo screen ktory podales dotyczy:ADP, ADR, AFY,AEB, APU, ANB, APT, ARG. A u mnie AWT.

Opublikowano

Twojego też dotyczy...

6de590b89a2ac205med.jpg

6de590b89a2ac205m.jpg

Nie pod grubą rurą. Musisz zdjąć plastikową osłonę silnika i iść po tej rurze od chłodnicy a jeżeli nie po tej co widać to niżej powinna być jeszcze jedna. Tak mi się wydaje.

Opublikowano

A wiec Panowie, termostat wymieniłem

Fakt że zajęło mi to 5 godzin w warunkach garażowych i samemu i ze swoją jakąś tam wiedzą ale, satysfakcja jest tego ze zrobilo sie to samemu i dziala to jak najlepiej. Mimo że pół auta trzeba było zdewastować.

77cda4f3f6b0c61cmed.jpg

Ale warto było. Przy okazji poznało się anatomie swojej A4 z bliska i od podszefki.

Jak ładnie ten silnik wygląda "V"