michal93 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Witam. Mam problem. Jak kupowałem swoje audi już wiedziałem, że coś jest nie tak, bo przy około 2 tys obrotów na 3.4.5 biegu było słychać straszny rezonans jakby miał się zaraz rozpaść. NIedługo po kupnie rosypała mi się skrzynią więc ja wymieniłem na EEN z passata fl. Rezonans utał ale nie do końca było delikatnie nadal to słychać. Teraz od wymiany skrzynie przelatałem około 4tys km i rezonas wrócił dudni tak samo jak dudniło wcześniej. Konkretnie jest to coś takiego. Jadę np 3 biegiem około 1500 obrotów i od około 1800 zaczyna rezonawać trześć całym samochodem jakby coś się obijało aż czuć drgawki na podłodze. Na 4 i 5 biegu jest jeszcze gorzej. Drgania ustępują przy 2100 obrotów i do końca idzie bez jakich kolwiek dziwnych dzwięków. Poduszki pod silnikiem nowe pod skrzynia też. Plecionka nowa. Łożysko pilotujące wałka wymienione przy okazji wymiany skrzyni. Dodam, że jeśi te drgania się zaczną jeśli dotkę lekko sprzegła przestaje buczeć. Sprzegło bierze dobrze nie ślizga się z drugiego biegu zapiszczy kołem. . Na necie jest wiele tego typu tematów ale nikt tej zagadki nie rozwikłał. Pomocy.
Hezen Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Łożysko oporowe sprzęgła wymienione? Sprzęgło było oglądane, przed ponownym montażem? Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
piciuok Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) U mnie też buczało, również ustawało przy ~2100 obrotów, trik z naciśnięciem sprzęgła działał tylko jeśli się je nacisnęło do granic przyczepności. U mnie krzywe było słoneczko od docisku i w sumie tylko tyle. Najgorzej miało jak pod górkę albo jakieś inne obciążenie i przyśpieszanie z niskich obrotów Też przeglądałem neta, wszystko podobne ale jednak coś się różniły objawy. Wpisz na youtube AHU buczenie, (1Z to niemal to samo) powinieneś znaleźć filmik o co mniej więcej chodzi. Tylko załóż słuchawki, bo bardzo ciężko ten dźwięk wyłapać. Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez piciuok
michal93 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Więc tak sprzęgło było w słabej kondycji. Tzn tarcza niby spoko grube okładziny ale sprężynki lużne. Docisk standardowy przyjarany a łożysko było ok. Dpdam, że od nie dawna zauważyłem ze na zimnym delikatnie szarpie przy ruszaniu ale po kilku wysprzegleniach ustaje. Sprzęgło siedi jeszcze oryginał Audi. Ciekawe ile ma przejechane... Opisz kkolego jakie dokładnie miałeś objawy możliwe że u mnie to samo może być.
piciuok Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Buczenie pod obciążeniem 4,5 bieg / ciężko wchodziła jedynka i wsteczny / problem z łagodną zmianą biegu - szarpało / zanik od 2100 obrotów do końca obrotomierza / pulsowanie pedału sprzęgła / dość głośna praca silnika przy 120km/h - teraz wydaje mi się że jest o wiele ciszej / więcej grzechów nie pamiętam, znajdź mój filmik na YT, wsłuchaj się i doszukaj się analogicznych dźwięków..
michal93 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2016 U mnie też buczy na 4 i 5 biegu ale i na 3 tez da się to usłyszec, biegi wchodzą ok , jedynie wsteczny czasem trzeba na dwa razy ale to nic takiego, Szerpie tylko na zimnym i t bardzo delikatnie, u mnie jest tez 2100 i nagle cisza , nie że delikatnie przestaje tylko tak nagle buczy buczi i cisza, pedał delikatnie pulsuje ale to chyba troche może. Twój fimik znalazłem ale tego dzwięku nstety nie słysze.
Rekomendowane odpowiedzi