Mareczek295 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Witam. Mam pewien problem od jakiegoś czasu na zimnym silniku zaczeły hałasować szklanki. Więc moja pierwsza myśl zmierzyć ciśnienie oleju. Pojechałem do mechanika podłączyliśmy manometr na zimnym silniku i od razu ciśnienie wynosiło 5 - 5.5 bara po przegazowaniu dochodziło do 6.5 bara i takie ciśnienie utrzymuje się cały czas nawet po rozgrzaniu silnika do temp 90 stopni na biegu jałowym jak i na obrotach. Mechanik stwierdził, że to wina pompy i jakiegoś zaworka i że stukanie zaworów może być spowodowane przez za duże ciśnienie oleju. Mam zalany olej mobil 2000 10w40 zmieniany jakieś 3k temu. Silnik 1.6 ADP 101 km przebieg 280 000 km. Moje pytanie czy to ciśnienie naprawde jest za wysokie? i czy przy zadużym ciśnieniu oleju na zimnym silniku mogą hałasować szklanki? No i czy mogę jeździć z takim ciśnieniem jeszcze ok tygodnia?
misiekA80 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Klepanie jest od małego ciśnienia a nie za wysokiego,
Rekomendowane odpowiedzi