Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem ze wskaznikiem paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od zakupu A4 mam problem ze wskaznikiem paliwa, jest o tym wiele tematow wiem, ale nie widzialem takiego w ktorym byly by przedstawione moje objawy. A wiec tak, wczesniej czesto mialem tak ze podczas jazdy pokazywal ze jest paliwo i raptem wstazowka szla od razu w dol jakby przekrecic w lewo kluczyk i swieci sie rezerwa i po jakiejs minucie znowu wskazowka pokazywalo ze jest paliwo. Mialem tez wiele razy i mialem tez tak w ostatnia niedziele ze wskazowka pokazuje ze paliwa jest mniej niz rzeczywistosci, dla przykladu w niedziele mialem tak ze po odpaleniu pokazalo ze paliwa jest na czerwonym polu chociaz jest ok. 1/4 baku, przejechalem sie z 25km na stacje benzynowa i po przejechaniu kolo 7km wskazowka zeszla na sam dol jakby nie bylo paliwa, gdy dojechalem na stacje pokazywalo znowu gdzies na polowie czerwonego pola. Zalalem benzyny za 30zl i wskazowka podskoczyla do prawie 1/4 baku i jak wracalem do domu to po ok.20km znowu wskazowka zeszla na czerwone pole. Kiedys mialem tez tak ze zalalem pol baku, przejechalem ok.120km i pokazywalo rezerwe, jak skonczylem jechac przywalilem w ta oslone nad zegarami kilka razy i wskazowka sie podniosla troche, pojezdzilem tak troche i pokazywalo juz na samym dole czerwonego pola, na nastepny dzien mialem odlaczony akumulator przez jakies 30min bo czyscilem przepustnice i gdy odpalilem pokazalo znowu wskazowke sporo nad rezerwa. Moze ktos sie z czym takim spotkal i wie co moze byc przyczyna? Potrzebuje samochodu na trase ok. 1100km i chcialbym to ogarnac. Na dodatek od kiedy go mam dwa razy spalil mi sie bezpiecznik od pompy paliwa a przejechalem nim juz 3000km, to tez musze naprawic.

Opublikowano

Jaki masz licznik ? Może Jager ??

Opublikowano

Pływak zamocowany na pompie paliwa w baku, do wyciągnięcia i przeczyszczenie potencjometru po którym chodzi wskaźnik od pływaka (blaszane ramie). Przy niewielkiej ilości paliwa w baku przez dłuższy okres czasu powierzchnia potencjometru zachodzi i wskaźnik wariuje na liczniku. Przy okazji zobaczysz jak wygląda przewód od potencjometru do wtyczki na pokrywie zbiornika.

Temat przerabiałem na własnej skórze.

Co, ile, jak i kiedy pokazuje wskaźnik na liczniku nie jest tak istotne, wg Twojego opisu wariuje. Zacznij od wskazówki jak wyżej. 1H na spokojnie i naprawisz.

Opublikowano

Miałem identyczną sytuację. Zaczęło się właśnie od stanu paliwa. Zrobiłem sobie test wskaźników i wyszło ok. Sprawdzałem pompa,przewody wszystko było ok. Potem gubil km.dzienne. przejechałem np 100km zgasilem auto odpalilem i było 0. Kolejnym krokiem w usterkach była temperatura. Myślałem że to może zimne luty. Oddałem znajomemu licznik sprawdził luty i były ok. Kupiłem wkoncu Nowy (uzywany) zegar i wszystko jest ok.

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz, jutro po pracy ogarne ten plywak, i zobaczymy co dalej. Co do licznika jest to ten bez fisu z analogowym zegarem.

Opublikowano

Jaegery jedynie w poliftach byly