michal008 Opublikowano 4 Maja 2016 Opublikowano 4 Maja 2016 Witam Panowie, piszę bo mam pewien problem. Jest nim dziwny dźwięk towarzyszący zmianie biegów. Dźwięk ten występuje nawet na postoju przy wyłączonym silniku (nie jest zależny od sprzęgła chociaż i ono jest przy końcu żywotu bo podczas zmiany biegu lekko "ciagnie") Ten dźwiek wystepuje niezależnie od wbijanego biegu. Dźwięk słyszany wyraźnie ze spodu auta. Pamiętam ze jest on od nowości i do tej pory nie zwracałem na niego uwagi ale zbliża się temat wymiany sprzęgła i chcę wszystko porobić. Co to może być? Jakiś luz na połączeniach lewarka ze skrzynią pod spodem czy może gorzej...? Dźwięk: http://sendvid.com/z3of7zrb dodam jeszcze że od zawsze podczas wrzucania biegu było czuć dość znaczny opór (miałem wcześniej vw polo z 1995 roku i tam lżej wchodziły biegi) jakieś sugestie? ktoś pomoże?
cwirek1981 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 Mam to samo na zgaszonym silniku z otwartymi drzwiami powachlować biegami jakby luz gdzieś był Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
michal008 Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Opublikowano 22 Maja 2016 no właśnie tylko gdzie ten luz? Ma ktoś jakieś pomysły na ten temat?
PuFi_ZioM Opublikowano 26 Czerwca 2016 Opublikowano 26 Czerwca 2016 Witam. Mam taki sam dzwięk u siebie. Czasami 1 i wsteczny ciężko wchodzą jakby gdzieś haczyły. Myślę nad zestawem naprawczym 8E0 798 151B ale zaglądałem tam i wygląda jakny już ktoś go wymieniał. Nasmaruje tam wszytsko przy skrzyni może coś to pomoże. Chyba, że ktoś ma pomysł na to...
michal008 Opublikowano 2 Lipca 2016 Autor Opublikowano 2 Lipca 2016 No właśnie muszę gdzieś podjechać na kanał i poszarpać tym, to taki dziwny metaliczny dźwięk. Mam nadzieje że to nie coś w skrzyni. dziś udało się podnieść auto na podnośniku, poszarpałem łącznikami od lewarka do skrzyni i okazało się że stuki wydobywają się ze skrzyni. Szczególnie podczas ruchu osiowego. Co to może być i czy może to się okazać niebezpieczne w przypadku dalszego użytkowania?
albert224 Opublikowano 11 Lipca 2016 Opublikowano 11 Lipca 2016 Tez mam to co ty. Nieraz z oporem wchodzi wsteczny i jedynka. I słychać takie chrzakniecia.
michal008 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 15 Sierpnia 2016 u mnie jeszcze podczas puszczenia sprzęgła podczas jazdy następuje szarpnięcie jednak nie wiem co to jest. Sprzęgło wymienione całe na nowe 2 tyg. temu a jest tak samo.
Jakoob Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Do sprawdzenia poduszki silnika i skrzyni - one często odpowiadają za niepłynną zmianę biegów, niepochodzącą od samego sprzęgła/skrzyni.
michal008 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2016 no właśnie, a jak najlepiej sprawdzić stan tych poduszek?
Rekomendowane odpowiedzi