Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8T[BFB] Padnięty wtrysk? + ciśnienie w cylindrach...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Opis historii...

Od bardzo dawna, sporadycznie na LPG wypada czasami zapłon (pojedyncze sztuki - komputer nawet ich nie rejestruje)

Ostatnio zatankowałem bardzo tanio LPG (1,42zł/l, gdzie w mojej okolicy wszędzie pod 1,60 a na lepszych to pod 1,70)

Ja mu w gaz, a on prawie zgas... czyli nagle wypadały zapłony i check mi mruga... no dobra więc powoli i jakoś się utarło...

Po jakimś czasie znowu.... ożesz ty... no dobra....

VAG: Fuel Innector N32 (cyl3) Open Circuit

No to kasacja i jeżdżę... potem znowu.... jak mnie coś prawie trafiło....

VAG... to samo, patrze na kanały 15 i 16... no rzeczywiście wypadają i to masowo na 3 cylindrze...

hmmm... no to na PB95 - ja mu w gaz, a on to samo !!! No i się prawie załamałem....

Co robiłem:

-> świece, w widoku - prawie identyczne, no dobra zamiana miejscami ;-)

->> bez zmian, cały czas 3 wypada

-> cewki (mają pół roku z ASO) - no to zamiana miejscami

->> bez zmian, cały czas 3 wypada

Hmmm... według googla i rossa powinno się sprawdzić ciśnienie w cylindrze... no to mierzymy - miarka nowa(Yato), już przetestowana na innych sprzętach (opcja wkręcana)

na ciepłym (ostyg 20min po drodze 30km - cewki mnie parzyły więc musiałem odczekać)

cyl1: 12,2

cyl2: 12,2

cyl3: 11,1 (tak jedenaście)

cyl4: 12,5

No to próba nr2.... dla cyl 3, tym razem, gaz do dechy, wynik: 12,5

Próba olejowa na cyl 3: 14,8 (wlałem 15ml oleju silnikowego na którym jeżdżę - przedmuchałem na pusto 5 obrotów i dopiero mierzyłem)

raz jeszcze VAG: tym razem na cyl3 pokazał komunikat że schort to ground...

Pytania zasadnicze:

-> czy awaria wtryskiwacza benzynowego wpływa na dawkowanie/wypadanie zapłonów na LPG ?

-> czy mój cyl3 jest już uszkodzony? czy może trzeba było wszystkie mierzyć z gazem w podłodze?

Opublikowano

zamień wtryski gazowe miejscami i wtryski benzynowe i w tedy zobacz co sie dzieje lub zadzwoń z resztą był podobny przypadek opisywany na forum.

krzysiek 604410588.

Opublikowano
  • Autor

i tu jest problem...

wtrysków benzynowych nie mogę zamienić... jeden ma pękniętą tarczkę zabezpieczającą(cyl 1) - jak wyjmę to rozsypie się do końca. Chciałem je wymienić kompletem na większe przed zmianą programu za jakiś czas (bez sensu inwestować dwa razy)

wtrysków LPG też nie zamienię - nie mam wężyka samo zaciskającego się, jak go ściągnę to go nie założę... a są one montowane "luźno" ale tuż przy kolektorze dolotowym...

możesz podać linka? bo widziałem temat o ciśnieniu sprężania ale tak pobieżnie napisane było...

PS: przebieg to 271 tyś km, gdyby kogoś interesowało...

PS2: przebieg na instalacji LPG: 50,5tyś km (2,5 roku ma instalacja), serwisowana na bieżąco co 10tyś km, wtryski Baracudy...

Edytowane przez ExeQtoR

Opublikowano

Lepiej sprawdz wiązkę w miejscach w których kable od wtrysków pb są rozcięte i połączone z wiązką lpg.

Opublikowano
  • Autor

Uspokoiło się....

Przeczyściłem styki na wtryskiwaczu nr.3 + poruszałem trochę wiązką kabli na silniku... ale to raczej mało dało, bo tam nigdzie nie widziałem "wpinek" z gazu...