Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Falowanie obrotów 1.8 ADR z sekwencją STAG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

od lutego zmagam się z problemem w moim audi. Zaczęło się od tego, że kiedyś zahaczyłem spodem samochodu i zaczął mi przerywać i strzelać w rurze wydechowej. Mechanik stwierdził ze to nie wina tego uderzenia - do wymiany poszedł cały układ zapłonowy oraz sonda lambda ( pokazywało błąd sondy). Poprawiło się lecz, gdy postałem dłużej w korku nadal odczuwalne są przerywania oraz lekkie strzały. Poszedł do wymiany przepływomierz(miał bardzo słabe parametry) oraz przepustnica (wywalało błąd). Po wymianie przepustnicy po jakiś 50 km samochód stanął - na początku przestał jakby działać jeden cylinder, nie dojechałem do stacji i zaczęło się dymić na biało spod maski. Zaprowadziłem do mechanika i on stwierdził ze jakiś kabel robił spięcie oraz dodatkowo jakiś przewód od odmy był uszkodzony. To wszystko zostało wymienione. Teraz ogólnie jest w miarę dobrze ALE, nadal występują te szarpnięcia i strzały w rurze oraz nadal falują obroty, szczególnie jak dodam gazu i spadają obroty. Jak włączę klimatyzację to podczas falowania tych obrotów słychać jakby się coś załączało i wyłączało(w zakresie obrotów 600-1000). Czy ktoś miał może podobne problemy ? Wrzucam filmik z tym jak falują obroty. Dodam ze dzieje się tak zarówno na benzynie jak i gazie.

Edytowane przez piotrek5444
Opublikowano (edytowane)

Coś nie działa ten filmik. A szukałeś nieszczelności w wężykach od podciśnień? Mnie kiedyś jeden pękł i też obroty wariowały. Jeżeli masz stare popękane wężyki idące od listwy wtryskowej gazu do kolektora to też może być przyczyna.

Edytowane przez marasekm
Opublikowano (edytowane)

VAG VAG VAG VAG VAG VAG VAG

to podstawa!!!!! zapinaj i dawaj logi ze skanu bez tego mozesz sobie mikrofalowke diagnozowac na zgaduj zgadula

i uzupelnij profil

Edytowane przez uszolek
Opublikowano

Trzeba przekopiować link i będzie działać. Jeżeli chodzi o VAGA to mój mechanik ma VAGA coś w tym stylu co na zdjęciu tylko większy(Chodzi mi o to ze nie jest podpinany do kompa tylko taki panelowy) . Czy na takim czymś też daje radę uzyskać logi ? Jak ostatnio był podłączany aby zaadoptować przepustnicę to żadnego błędu nie wyrzucało.

781459_x800.jpg