Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Jak zmienić pióra wycieraczek ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie- nie mogę rozgryźć tego mechanizmu, a nie chcę niczego na siłę ruszać.

Opublikowano

A czemu chesz wymieniać same póra. Nie łatwiej będzie wymienić całe wycieraczki. ?

Opublikowano

A czemu chesz wymieniać same póra. Nie łatwiej będzie wymienić całe wycieraczki. ?

jak całe ?? po co wymieniać ramiona?? wystarczy pióra wycieraczek...

Opublikowano
  • Autor

Pióra już nie zbierają, natomiast ramiona są OK. Nie mogę tylko odczepić od nich tych nieszczęsnych piór :thumbdown:

Opublikowano

jak całe ?? po co wymieniać ramiona?? wystarczy pióra wycieraczek...

Hmm. Pod pojęciem pióra wyczieraczek rozumię same gumowe elememty. I stąd chyba to nieporozuminie :tongue4:

A po za tym tak się zastanawiam czy gdybyś sprzedawcę poprosił o wycieraczki do szyb to zaproponował by Ci je razem z ramionami. ?? ??

Opublikowano

Koledze raczej chodziło o pióra a nie gumki :cool1:

Opublikowano

Jak masz wycieraczki łamane czyli te XTRM (a patrząc po roczniku auta to raczej tak) to masz taki duży plastik mocujący - musisz podnieść ramię i trzymając je drugą ręką bardzo mocno pociągnąć plastik jakbyś chciał go zerwać z ramiona wycieraczki.

Zatrzask puści i pióro schodzi w dół z takiego jakby trapezowatego gniazda.

Opublikowano

To zależy jakie masz systemy czy Bosch czy Valeo. Jesli Bosch to ciężko bo tajm zbrojenie gumy jest w jej środku :thumbdown: Jesli Valeo to jak się przyjrzysz to masz na zewnątrz 2 blaszki konstrukcyjny i gumę. Jest kilka takich punktów, gdzie jest podgięta blaszka na wycieraczce i podtrzymuje usztywnioną gumę. Ogólnie te gumy się wyciąga z wycieraczki ciągnąc w kierunku wzdłużnym. Trzeba troszkę więcej siły użyć w momencie jak traficz na te zagięcie. Ale zasada jest taka, że się po prostu ciągnie tą gumę z tymi blaszkami

Opublikowano

Przerabiałem to miesiąc temu.Zależy jaki masz rocznik autka.Jeśli masz wycieraczki VM-211 to na piórze jest taki przycisk , naciskasz i wycieraczka wychodzi nic nie trzeba ciągnąć bardzo prosty sposób

Opublikowano

Jesli masz wycieraczki typu AERO takie jak ja tzn.po podniesieniu ramienia" wyginaja sie jak luk " :> to na koncu ramienia jest zatrzask ktory trzeba przesunac w bok od ramienia i gotowe,po wymianie robisz odwrotnie.Powodzenia :good:

• 5 tygodni później...
Opublikowano
  • Autor

Mam opory przed ciągnięciem ich na siłę.

Wygląda to tak:

wycieraczkixa0.th.jpg

Mam odgiąć ten zatrzask "na chama"?

Opublikowano

nie odginaj tego zatrzasku tylko przesun sama koncowke w lewo stojac przodem do auta,jak ja przesuniesz mozesz wymienic pióro jak to zrobisz przesun z powrotem i gotowe.Powodzenia

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi.

Ta końcówka jednak za cholerę nie chce się przesunąć w żadną ze stron, a szczególnie w lewo; no jak audi kocham, może jest jakoś zablokowana? Będę musiał na spota podjechać, aż wstyd :evil:

Opublikowano

hmmm,no juz nie wiem jak ci to wytłumaczyc to prosta czynnosc moze masz te koncowki zabrudzone i nie chcą sie ruszyc.Sprobuj podniesc ramie spryskaj koncowke WD 40 i po chwili przesuwaj koncowke ku gorze /na podniesionym ramieniu/ lub jesli bedzie na szybie przesun sama koncowke tak jak bys chcial wydluzyc ramie.Juz jasniej nie potrafie ci tego opisac. :good:

Opublikowano
  • Autor

UDAŁO SIĘ!

Miałeś rację kolego, dzięki :naughty:

Wystarczyło tylko "trochę" mocniej pociągnąć. Zatrzask jakby się "zapiekł"; pewnie pióra od nowości :blink:

Temat można zamknąć :good:

Opublikowano

Sorki, ze po udanej operacji pisze dopiero, ale tez ostatnio wymienialem u siebie wycieraczki i taka sugestie mam.

Oryginalne BOSCH-a kosztuja 80 pln, nieoryginalne, firmy nie pamietam, niebieskie pudeleczko, grafitowe piorka, testowalem w 3 poprzednich autach i dzialaly super, najdluzej mialem je 1,5 roku (bo nigdy dluzej jednego auta nie mialem :wink4:i caly czas dzialaly jak nowe.

Problemem jest sposob mocowania, audi wymyslilo sobie, ze tylko boscha pasuje, ale polak potrafi. Po wymontowaniu wycieraczek, odginamy blaszki na jednym z koncow (z jednej strony blaszka w srodku gumy jest bardziej gruba) trzymajace sama gume i ja wyciagamy, to samo z nowa, wymiana gumek, na koniec zaginamy te metalowe malutkie obejmy trzymajace gume z metalowym piorem (dla pewnosci z obu stron sciskamy nieco).

Czas pracy jakies 15 min, a 60 peelenow w kieszczeni, a wycieraczki dzialaja tak samo a moze i lepiej niz ori, (bo faktycznie grafitowe sa chyba, rece brudza troche).

Generalnie 80 pln to nie sa jakies straszne kwoty, ale mimo wszystko, po co?

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Przepraszam, że odgrzewam temat ale mam takie o to mocowanie piór wycieraczek

20100619389.jpg

20100619388.jpg

Samochód z 2002 roku, teraz pytanie czy takie pióra będą pasować?

http://allegro.pl/item1081770226_nowe_wycieraczki_bosch_twin_audi_a4_b6_2000_2003.html

Jeśli tak to w jaki sposób pióra te wymienić?

stary samochód miał coś a'la haczyk a tu czarna magia dla mnie

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ja także, mam takie same mocowanie i szukam, takich wycieraczek z tym mocowaniem.

• 1 rok później...
Opublikowano

Mam opory przed ciągnięciem ich na siłę.

Wygląda to tak:

wycieraczkixa0.th.jpg

Mam odgiąć ten zatrzask "na chama"?

Panowie, jakie modele np. na allegro będą odpowiednie do tych mocowań typu "aero" jak wyżej w cytacie ? Bo kupiłem Bosch AeroTwin A933S, pasowanie jest okej, ale nie mam do nich jakiegoś podobnego w ori zamykania plastikowego ? Ori znów kosztują prawie 200zł, więc jak tu zaradzić ? Konkretne modele są czy jak ? Jak się nie da to trudno, aso będzie.

• 2 lata później...
Opublikowano

Powiedzcie szybko jak zdjac ten zastrzask na zdjeciu wyzej , jak go odzielic od ramienia wycieraczki ?