Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Hamulce do "biedronek"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie sprawa wygląda tak:

70fdd4b4eeebf60047fdf19b2edaf302.jpg7aee4e4d69ee5791e9726a8247bfd5a7.jpg9d60971de80fc0f3f6b30de18f4e6dd9.jpg

Widać że nawet jest lekki luz

Pozdrawiam, Łukasz

Opublikowano

te 10mm to pomiar "na oko". miałem wrażenie że brakuje dużo, dużo więcej niż 5mm.....

mam wrażenie, że rozwiązanie idzie w kierunku dystansów - jako stosunkowo proste i tanie...

jeżeli na tym się skończy to mam pytania: jak dobrać dystans (czy liczy się producent, jak dobrać szerokość)? Czy montować na obie osie jednocześnie?

producent liczy się jak najbardziej jeśli chcesz mieć dystanse wykonane z dobrego materiału i dobrze zabezpieczone przed utlenianiem jeśli chcesz pójść w stronę budżetową to kup aluminium PA9 (to już dość dobry gatunek) i daj do wykonania. Co do tanich dystansów miałbym obawy aczkolwiek dużo ludzi na nich jeździ, jednak jest to klub miłośników audi i nie przystoi schodzić tak nisko :wink:

grubość to zmierz ile w tej chwili koło ma do błotnika i jeśli nie masz węższych opon to odejmij z 10mm od wymiaru i wyjdzie Ci grubość dystansu

montować najlepiej na obu osiach bo może kiepsko wyglądać jak przód będzie szeroko a tył będzie mocno schowany z tym że grubość z tyłu i z przodu będzie inna

Opublikowano

Frezowanie wyjdzie Ci 2-3 razy taniej od dystansow i nowych dłuższych śrub.

Zacisk po Frezowaniu ma taki sam kształt jak ten z S4 więc nie ma mowy o jakimkolwiek osłabieniu zacisku.

Edytowane przez Dev

Opublikowano

Zacisk po Frezowaniu ma taki sam kształt jak ten z S4 więc nie ma mowy o jakimkolwiek osłabieniu zacisku.

Dev masz dużo wiedzy na temat zacisków, wiesz może skąd taka różnica między moimi zaciskami z a6 i biedronkami, a zaciskami założyciela wątku? Bo to dla mnie strasznie dziwna sprawa.

Pozdrawiam, Łukasz

Opublikowano

To nie jest różnica w zacisku bo wszystkie 320tki z A4 B7 i A6 C6 są takie same, tylko tarcze są o innych wysokościach.

Wszystko zależy od felgi, ET i wypełnieniu.

Edytowane przez Dev

Opublikowano

Tak kurczę przeglądam informacje na temat biedronek i chyba nie występowały inne niż et42?

Pozdrawiam, Łukasz

Opublikowano

Były też 48

Opublikowano

1. 345-347 mm

2. 320 mm

Opublikowano

to teraz wsio jasne dla mnie,bo widać właśnie,że jedne są proste :kox:

też miałem biedrony i wchodziły na 320 :)

Opublikowano

Jest jeszcze jeden rodzaj zacisku 320mm

Cześć żeliwna jest prosta tak jak w S4 ale ustalenie zacisku względem jarzma jest na drucie (oznaczenie TRW PFK480) a nie na blaszce (oznaczenie TRW PFK486)

Zacisk występował w A6 C5 i w Allroadzie.

Opublikowano

aż pokusiłem się o zmierzenie i faktycznie 320 są w tym miejscu mocno przegrubione w stosunku do S4 i można je frezować nawet więcej niż 10mm, natomiast co do ceny tego to się z Tobą nie zgodzę ... frezowanie i pomalowanie wcale nie będzie tańsze od dystansów, no chyba że malowanie to pędzel i hammerite, aczkolwiek na plus będzie odświeżenie zacisku i można ładny kolorek zarzucić :)

Opublikowano

Frezowanie 40zl i malowanie 50zł = 90

A dystanse i śruby ile ?

Opublikowano

już teraz to jedziesz z ceną za te malowanie, kto zrobi w proszku za 50 ? niema sensu się przekomarzać bo możesz powiedzieć że zrobisz gratis :wink:

moim zdaniem cena za oba rozwiązania jest podobna i w obu przypadkach będą z tego plusy wizualne, a decyzja należy do właściciela

Opublikowano

To ile Twoim zdaniem ma kosztować malowanie dwóch elementów ? 200 ?

Za tyle zrobię kompletna regenerację przednich zaciskow. I nie przekomarzam si

ę z Tobą ani nie licytuje. Przerobiłem tych zacisków tysiące w każdej możliwej konfiguracji i wiem doskonale co tutaj pisze.

Na dobrą sprawę wystarczy usunąć niepotrzebny nadmiar materiału i tak zostawić. Rdza nie przeżre tego przez następne 200 lat. A dystanse to jakie chcesz dać hm ? Minimum 10 mm do tego muszą pięć kołnierze prowadzące bo bez tego będą bić koła no i jeszcze śruby. Koszt i robota psu w d...

Opublikowano

dystanse - materiał PA9 koszt około 30 zł, toczenie i wiercenie - 1h toczenia - 50 zł, 1h - wiercenia 50zł (stawki narzędziowni na wykonanie usługi zewnętrznej, nie u Henia w garażu), malowanie podkład + akryl 2 szpreje 60 zł, razem około 200 i masz materiał bardzo dobrej jakości i wykonanie nie odbiegające jakością od markowych nie licząc zabezpieczenia zewnętrznego, śruby około 80 zł czyli max 280 zł

malowanie 2 elementów ? no jak robić to chyba w całości a nie jarzmo pordzewiałe a zacisk pomalowany, ja bym za 50 nie wypiaskował i pomalował jeśli Ty zrobisz takie 2 zaciski za 90 zł to chwała Ci za to, w mojej wiosce wyszło by dużo drożej :)

Opublikowano

Panowie. Moje biedronki mają ET50 może to jest przyczyna problemu. Zastanawiam sie jeszcze nad innym rozwiazaniem tj. zamiana felgi na inne z mniejszym ET. co tym sadzicie?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

no to na pewno jest przyczyna problemu, masz dość mocno schowane koła do środka, w standardzie B7 jest 42-45, na pewno z mniejszym ET będzie to wyglądać lepiej

Opublikowano

Ja mam zasiski z z aa6 c5 allroad pod 320 tarcze i felgi birdronki et 45 mam na zime.

Opublikowano

Te zaciski mają taki sam kształt jak te z S4 B6/7. Stronę wcześniej o tym pisałem