Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Po Jakim Czasie Od Kupna Można Sprzedać Samochód ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam pytanie czy jest jakiś okres czasu który trzeba odczekać aby sprzedać samochód ? bo coś mi się obiło o uszy że można dopiero po pół roku sprzedać bo inaczej płaci się jakiś podatek to jest prawda ? czy to tylko w przypadku częstego pozbywania się samochodów w krótkim terminie ?

Opublikowano

Panowie mam pytanie czy jest jakiś okres czasu który trzeba odczekać aby sprzedać samochód ? bo coś mi się obiło o uszy że można dopiero po pół roku sprzedać bo inaczej płaci się jakiś podatek to jest prawda ? czy to tylko w przypadku częstego pozbywania się samochodów w krótkim terminie ?

Jeżeli sprzedjaesz auto przed upływem 6 miesięcy od jego kupna i sprzedaż je drożej niż kupiłeś od od różnicy powinienieś zapłacić podatek.

http://www.rp.pl/artykul/955020-Jak-uniknac-podatku-PIT-od-sprzedazy-auta.html

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem dzięki :)

Opublikowano

ale to chyba przy drugim lub trzecim sprzedanym w ciagu roku,jeden mozesz kupic i sprzedac od razu,przynajmniej kiedys tak bylo

Opublikowano

I chyba nadal tak jest.

Opublikowano

To jak w końcu jest potwierdzi ktoś oficjalnie? :)

Opublikowano

Chybanie gdybanie, a na pewno to umarł Kopernik i na pewno trzeba każdą sprzedaż wykazać do US czy się komuś to podoba czy nie no chyba kupno auto na tzw Helmuta a potem też go Helmut sprzedaje a nie ty. Mało tego jeżeli zaniżysz wartość rynkową o 30 % to lepiej mieć opinie rzeczoznawcy. US ma czas 5 lat podatkowych na sprawdzenie podatnika i jak to wykryje płacisz podatek + odsetki.

A jeżeli sprzedajesz sobie i kupujesz parę razy w roku auta to może podchodzić pod działalność gospodarczą czyli ciąg dalszy kłopotów....

Edytowane przez Axel1

Opublikowano
  • Autor

Czyli jak kupiłem samochód i w sumie poszedłem sprzedającemu na rękę bo na Fakturze napisał sobie 10 czy 15 tyś mniej to lepiej poczekać pół roku ze sprzedażą ?

Opublikowano

Czyli jak kupiłem samochód i w sumie poszedłem sprzedającemu na rękę bo na Fakturze napisał sobie 10 czy 15 tyś mniej to lepiej poczekać pół roku ze sprzedażą ?

A jak PCC płaciłeś to US uznał cenę z faktury??

Tak to jest ty idziesz komuś na rękę a potem jest jak jest ;)

Faktura, czyli z PCC byłeś pewnie zwolniony?

Edytowane przez Pij1973

Opublikowano
  • Autor

Nie płaciłem PCC faktura 23% więc zwolniony byłem.

Opublikowano

Dodam jeszcze że pół roku liczy się od następnego miesiąca. Czyli kupiłeś auto 10 czerwca wiec pół roku liczysz od lipca.

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Znalazłeś jakiś ciekawszy samochód czy chcesz się pozbyć miny ?

Opublikowano

Poza tym sam się podkładasz kupujesz auto tanio jako osoba fizyczna i sprzedajesz drogo. Auta masowe to nie lokata więc nikt w te bajki nie uwierzy gdyby przyszło co do czego albo stos faktur podkładek że auto to łupa i dziura bezdna więc idzie na sprzedaż albo opinia rzeczoznawcy

Opublikowano
  • Autor

Znalazłeś jakiś ciekawszy samochód czy chcesz się pozbyć miny ?

Chce się pozbyć miny :) chcesz kupić ? Ty i te Twoje wywody :facepalm:

Opublikowano

Jesli sprzedasz samochod w ciagu pol roku od jego nabycia z zyskiem to placisz 18% podatku od kwot zysku.

Proste i logiczne.

Liczac od nastepnego miesiaca.

O tym, ze jeden mozna sprzedac a placi sie dopiero przy drugim tez slyszalem. Jednak w US o tym nie slyszeli gdy poszedlem pytac.

BTW kwoty poniesione na samochod mozna odliczyc od zysku.

Czyli OC, rejestracja, udokumentowane naprawy itp.

Opublikowano
  • Autor

Dobra to już wszystko wiem :) dzięki Panowie.

Opublikowano

Mówiłem Ci żebyś bral f10 ..

tąpniete z LG g3

Opublikowano
  • Autor

Mówiłem Ci żebyś bral f10 ..

ale ja jestem więcej niż w 100% zadowolony z tego samochodu, ba nawet po zakupie przeglądałem allegro i do dzisiaj uważam że nic lepszego nie mogłem trafić. Po prostu za niedługo może się tak zdarzyć że będę potrzebował gotówki i będę zmuszony sprzedać. Niestety w życiu różne niespodzianki się zdarzają...

Opublikowano

Będzie dobrze zobaczysz, nie sprzedawaj furmanki

tąpniete z LG g3