Skocz do zawartości
IGNOROWANY

turbina AFN zacinajaca sie gruszka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam,

Panowie mam szybkie pytanie, turbo wpadało mi w notlauf i mialem blad 575, po rozruszaniu sztangi ręką i przegonieniu silnika przez cały zakres obrotów jest lepiej wiec postanowiłem jeszcze podpiac strzykawke do gruszki i zobaczyć ruch sztangi na wymuszonym podcisnieniu.

Gdy zaciagam powietrze strzykawka, szanga idzie 2 mm do gory potem dlugo nic i nagle słychać strzelenie sprezyny i sztanga idzie ponad pół cm.

Bawiłem się tak chwile troche sie rozruszała...ale nadal sie blokuje i strzela, mogę tą sprężynę jakoś przesmarować? wpuścić tam wd?

Edytowane przez pdk
Opublikowano

Kup nową gruchę i spokój

Opublikowano

O ile to wina gruchy. Może być tak, że są takie nagary w turbinie, że tam się zacina

Opublikowano (edytowane)

wiem, że wymiana gruchy mnie czeka ale może z tej da się jeszcze coś wycisnąć...

na jakims forum przeczytałem że ktoś ją przesmarował WD, ale tak patrząc na budowe gruszki i jej szczelny układ bo porusza ją podciśnienie to psikanie WD do środka to chyba słaby pomysł?

a nagar...wiem :) zaczynam od najtańszych rzeczy, gruszka 70 zl, czyszczenie geometrii powiedzieli mi 250 z demontazem

Edytowane przez pdk
Opublikowano

Wyczyscić można samemu, ale jeśli nie była nigdy ruszana to bez dobrych nasadek nie podchodz.

Po co wymieniać gruche, bez pewności że to ona się przycina a nie geometria?

Najlepiej ją wyciągnąć, wyczyscić i przy okazji sprawdzić gruche jak już się ją zdemontuje z turbiny.

Będzie zrobione wszystko do porządku za jednym razem a tak to możesz wydać 70 złociszczy na marne.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka