Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

czy to łożysko- jeśli tak to które?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem pojawił się kilkanaście tyg temu i teraz wydaje się pogłębiać. Przy ok 55km/h zaczyna być słychać jakby (najłatwiej napisać) łuu łuu łuu itd. Coś jakby łożysko/szuranie. Zaczęło się od 3 biegu i prędkości podanej wcześniej. Teraz zaczyna być słychać również na 4 biegu i większych prędkościach. Wczoraj zostawiłem samochód u mechanika a ten dzwoni dzisiaj i mówi, że słyszą "ten" dźwięk ale nie potrafią zlokalizować jego pochodzenia. Na podnośniku sprawdzili koła itd ale nic nie znaleźli. Dodam, że wymieniony odgłos jest tylko w momencie gdy pedał gazu jest wciśnięty przy powyższych prędkościach, a gdy tylko noga z gazu dźwięk natychmiast ustaje. Rozrząd, dwumas i sprzęgło wymieniane przy wcześniejszym przebiegu. Ktoś może podpowiedzieć gdzie szukać?

Opublikowano

Może skrzynia? Olej w skrzyni sprawdzany?

Opublikowano

przegub wewnętrzny, miałem to samo i wymieniłem całą półoś.

Opublikowano
  • Autor

Olej w skrzyni wymieniany i nic się nie zmieniło - niestety.

Jutro spróbuje z tym przegubem coś zobaczyć...

Opublikowano

z tego co napisałeś nie bedzie to łożysko

Opublikowano
  • Autor

Ni w cholerę mechanik nie może namierzyć tego dźwięku. Podczas jazdy słychać, a na podnośniku już nie. Powiedział, że nie podejmie się żeby powiedzieć co to jest i od czego zacząć... :kwasny: Jedyne co zasugerował, że tylna jedna opona nadaje się do wymiany bo ma wypustki jakieś - ale to i tak raczej nie to skoro dźwięk ustaje w momencie zdjęcia nogi z gazu.

Edytowane przez misiekcafe

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

odnowie troche temat

U mnie dzieje się podobnie albo tak samo.Powyżej 60 km/h zaczyna mi łuuu robić więc nie wiem gdzie przyczyny szukać.Skrzynie nie bo mam manual więc nie sądzę podejrzewam łożysko tylko... czy w tak młodych autach może łożysko paść? (2011r) Może ktoś miał podobnie i coś napisze

{Pozdrawiam

Opublikowano

Bez różnicy, czy młode, czy stare. Łożysko nie tylko się zużywa, ale może się też uszkodzić.

Koło do góry i energicznie pokręcić, będzie słychać specyficzny szum - wtedy wymiana...

Opublikowano

oki

Bez różnicy, czy młode, czy stare. Łożysko nie tylko się zużywa, ale może się też uszkodzić.

Koło do góry i energicznie pokręcić, będzie słychać specyficzny szum - wtedy wymiana...

oki spróbuje mam nadzieje że to to lepsze to jak szukanie niewiadomo czego

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podłączam się pod temat być może piszemy o tym samym

"od pewnego czasu przy zakresie prędkości od 70-90 km/h słychać buczenie tylko przy dodawaniu gazu puszczenie tzw luz dźwięk ustępuje. W warsztacie zostały zdiagnozowane wszystkie łożyska i je wykluczono wstępnie stwierdzono "łożysko pomiędzy skrzynią a wałem" którego producent nie przewiduje wymiany. Sam dźwięk przypomina wycie i występuje tylko w tym zakresie prędkości poniżej i powyżej jest absolutna cisza jadąc na wprost czy też mocno kręcąc. Spotkał się ktoś z takim problemem? (samochód to AVANT B8 2.0 TFSI QUATTRO - 2009 r.)."

Ktoś już uporał się z tym problem????