Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Automat 4biegowy problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z moja a4,załączył mi się tryb awaryjny skrzyni ,po podpięciu Elm 327 wyskoczyły mi dwa kody usterki : P0733 i P0744. Po skasowaniu tych kodów ,jak delikatnie operuje gazem auto jakość jedzie ale przy większym dodaniu gazu mam wrażenie poślizgu z 2 biegu na 3 obroty idą silnika wysoko ale auto nie przyspiesza , i załącza się znów tryb awaryjny skrzyni. Usterka poważna tylko warsztat asb czy samemu coś zdziałam,.P0733: Gear 3 Incorrect Ratio P0734: Gear 4 Incorrect Ratio

Opublikowano

podobne objawy mial znajomy w a6 z 5biegowym tiptronic

nie chce cie straszyc ale u niego skonczylo sie to wymiana skrzyni bo poszlo sprzeglo, kosz i plyta sterujaca

Opublikowano

No dokładnie jak zadzwoniłem do fachowca co zajmuje się naprawa ASB to na dzień dobry 3500 tys woła ,ale znalazłem skrzynie z gwarancja rozruchową za 600zł taka sama ,tylko przekładkę zrobić na dniach jadę do innego mechanika i będę wiedział na czym stoję.

Opublikowano

Witam Skrzynia która kupiłem już zamontowana w audi i śmigam dalej ,a już miałem dać na przekładkę na manualna,jedynie co to konwerter dawałem do regeneracji ,i już jest ponad rok i audi bez problemu nie szarpie nie ślizga się :) 

Opublikowano

a gdzie regenerowałeś i za ile?

Opublikowano

regenerowałem w poznaniu w firmie od automatów dałem jak dobrze pamiętam 450zł +skrzynia 600zł o takich samych numerach +wymiana oleju ze w sumie z robocizna zam kłem się w 2600 zł ze wszystkim,tylko firma która regenerowała mi sprzęgło według ich stronki w necie mieli 12 mc gwarancji a przy odbiorze tylko 6 mc  ale na razie problemu nie ma oby tak dalej  

Opublikowano

Tryb awaryjny przy takich błędach to żadne zaskoczenie.

Pierwszy błąd wskazywał na mechaniczne uszkodzenie tj. brak możliwości zasprzęglenia jednego z koszy 3 biegu

Drugi błąd, zbyt duży uślizg na sprzęgle hydrokinetycznym - zużyte, nadające się tylko do regeneracji.

W przypadku naprawy własnej skrzyni lub montażu używki, zawsze zaleca się zregenerować sprzęgło hydrokinetyczne, nawet w przypadku poprawnej jego pracy... bo nie wiadomo jak długo pochodzi a oszczędzając na tym w krótkim czasie wychodzi że hydro siada i trzeba znowu odstawić auto do roboty.

Wysłane z OP3T