July 4, 201610 yr Cześć czołem. Niestety dzisiaj nawiew w moim samochodzie odmówił posłuszeństwa. Jakiś czas temu też nie zaskoczył, ale pospamowałem przyciski klimatronika i zaskoczył. Niestety teraz to nie pomaga. Dodam, że o jakiegoś czasu wyświetlacz potrafił robić dyskotekę, ale nawiew z klimą czy bez działał raczej bez zarzutów. Próbowałem z czytać błędy vagiem i też nie obyło się bez cyrków. generalnie jakieś tam błędy mam, ale złapałem je auto-scan'em, a w samą klimę nie dało się wejść - albo brak czegokolwiek, że nie kompatybilna czy coś, albo zbyt dużo błędów przy samym łączeniu się z modułem i wykrzaczało program. Address 08 ------------------------------------------------------- Controller: 8D0 820 043 H Component: A4-KLIMAVOLLAUTOMAT_D65 Coding: 00043 Shop #: WSC 063253 Faults Found:00779 - Outside Air Temp Sensor (G17) 30-00 - Open or Short to B+01542 - Yaw Rate Sensor (G202) 17-00 - Control Difference01272 - Positioning Motor for Central Flap (V70) 41-10 - Blocked or No Voltage - Intermittent Wróżbitą maciejem to ja może nie jestem, ale obstawiam, że padło coś odpowiedzialnego za dmuchanie związane z ostatnim błędem - stąd moja prośba o potwierdzenie bądź obalenie tej tezy i radę jak się do tego zabrać, bo w piątek ruszam w trasę i bez nawiewu czarno to widzę ;/
July 10, 201610 yr Co do problemu połączenia vagiem z klimatyzacją: musisz w ustawieniach interfejsu w menedżerze urządzeń zmienić LATENCY na niższą wartość, np. 7 - powinno pomóc. Żaden z tych błędów nie jest powiązany z dmuchawą. 01272 oznacza zablokowany lub uszkodzony silniczek od zamykania/otwierania obiegu wewnętrznego, nawet z tym błędem nawiew powinien działać. Ja spróbowałbym podpiąć inny panel klimatronika.
July 13, 201610 yr Hejka. Ja niedawno też miałem przygodę z nadmuchem a przyczyną był wytarty komutator na silniku dmuchawy. Wymieniłem cały nadmuch na drugi i mało przedniej szyby nie wyrwie Proponuję sprawdzić silnik (komutator i szczotki) a później szukać głębiej
July 13, 201610 yr Możliwe że czyszczenie silniczka i potencjometru wystarczy. Ale ktory silniczek i potencjometr miałby czyścić?
August 7, 201610 yr Author Generalnie wymieniłem silnik do dmuchawy bo jedna szczotka się całkiem posypała i jak zatrzymał się w niewłaściwej pozycji to nie ruszał. Niestety przekonałem sie o tym dopiero po wyczyszczeniu i złożeniu Nie miałem czasu na zabawę ze szczotkami więc zakupiłem zamiennik na allegro za około 150 złoty i hula aż miło. EDIT: Tak miło, że aż wydmuc**je mi wygłuszenie ze środka układu :> Edited August 8, 201610 yr by HatefulEvil