gregzakopane Opublikowano 20 Lipca 2016 Opublikowano 20 Lipca 2016 Witam, mam problem od kilku dni, auto dziwnie zachowuje się zaraz po odpaleniu, wchodzi na nieco wyższe obroty co chyba nie jest niczym dziwnym, ale po chwili zaczyna terkotać? tak dziwnie przebiera i są zawahania na obrotomierzu po czym wszystko wraca do normy na parę minut, ale stojąc w korku czy na światłach na luzie znów zaczyna dziwnie pracować i skakać obrotami - to jedna rzecz. druga sprawa to mam wrażenie turbo dziury, auto potrafi się nie zbierać pomimo gazu w podłodze by po chwili dostać ostrego kopa i wyrywa jak szalone do przodu, dzieje się to mniej więcej na obrotach 2500 czyli gdzieś w tym momencie gdzie turbina się budzi. Nie wiem czy ma to coś wspólnego ale jednocześnie komputer pokazuje mi duże, za duże spalanie - pół biedy gdyby komputer, ale ostatnio zalałem za 100zł to jakieś 150km zrobiłem - fakt krótkie odcinki, ale spalanie chyba zdecydowanie za duże. Jakieś propozycję, tak czy siak pojadę do mechanika ale nie chce wyjść na totalnego lamusa, żeby mnie nie naciągnął na wymianę calego osprzętu itd. Może ktoś miał podobne symptomy?
grubcio1980 Opublikowano 20 Lipca 2016 Opublikowano 20 Lipca 2016 Zacząłbym od zaworka odpowietrzenia skrzyni korbowej. W naszych paździeżach najczęściej on jest przyczyną wielu pierdółek. Chyba ze masz vaga to zrób logi i będzie wiadomo wiecej, jakby nieszczelność była
Repik Opublikowano 21 Lipca 2016 Opublikowano 21 Lipca 2016 Miałem prawie, że identyczny przypadek, u mnie winny był zaworek odpowietrzający skrzynie korbową. W bardzo łatwy sposób można go sprawdzić samemu. Wystarczy po prostu gumowy wężyk, który idzie od kolektora do odmy ścisnąć w momencie kiedy jest problem z obrotami, jeżeli auto zacznie normalnie pracować to masz winowajcę. Pozdrawiam
gregzakopane Opublikowano 9 Października 2016 Autor Opublikowano 9 Października 2016 Dzięki koledzy, trochę zapomniałem o tym. Rzadko ostatnio jeździłem, tym bardziej że problem występuje od czasu do czasu. Wstawiam do mechanika przed zimą to sprawdzę ten zaworek u niego, bo za oknem zima u nas na całego. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi