Skocz do zawartości
IGNOROWANY

1.8t aeb zacinanie się obrotow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam następujący problem w moim aeb od jakiegoś czasu strzela mi w wydech tak jakby nie przepala paliwa no i zacina się na obrotach ale nie jest to zawsze przy jeździe autem raz jest a raz nie ma na vagu pokazywał problem z sonda lambda po czym wymieniłem sondę na nową Boscha przez jeden dzień po wymianie było ok ale już następnego znowu to samo po podłączeniu komputera wyskakuje problem pod tytułem błąd synchronizacji walka rozrządu czy jakoś tak mój mechanik sprawdził czujnik walka rozrządu i czujnik hala i powiedział ze są ok no i ze z tyłu silnika słychać napinacz i łańcuch rozrządu (rzezil strasznie) dziś wymieniłem łańcuch i napinacz no i samochód chodzi jeszcze gorzej niż wcześniej wgl wkreca się w obroty ale tak jak by się zacina no i nie przyspiesza jak powinnien mechanik mówi ze ustawił wszystko na znakach tak jak powinno być no i umówiłem się z nim ze jutro podmienić mi jeszcze czujnik halla. Proszę o pomoc bo nie mam już żadnych pomysłów mechanik tez łapie się już za głowę. Dodam jeszcze ze samochód ma z tym problemy i na Pb i na lpg.
Dziś dodatkowo mechanik przeczyscil mi przepustnice bo na vagu pokazało błąd czujnika g127 i nie dala sie zaadoptowac skasował błąd (i zaadoptowal ) po czym wyciągnął mi komputer od lpg tak żeby wgl nie działał bo stwierdził że może zakłócać prace i no i kazał się przejechać na Pb no i widzę poprawę ale po dłuższej jeździe problem znów występuje w dużo mniejszym stopniu ale nadal jest dodam jeszcze ze samochód się zachowuje jakby go zalewało i nie miał by siły tego przepalić no i ze na vagu nic nie widzi 0 błedów.
Może ktoś ma jakieś pomysly?

Właśnie jestem w trasie no i zauważyłem ze samochód na lpg strzela w wydech a na Pb nie ale problem z zacinanie na obrotach wciąż jest Edytowane przez Piotr92
Opublikowano (edytowane)

sprawdz vag-iem działanie przepustnicy,być może czujnik położenia jest uszkodzony tzn. pokazuje stałą wartość i tu jest problem

niestety nie pamiętam grupy z vaga 01-098

zobacz czy nie ma luzu na małym kole zębatym rozrządu na wale

Edytowane przez krzysiekml
Opublikowano

Wiesz co zostawię auto u mechanika w poniedziałek i niech mi to sprawdzi na vagu nie ma błędów a przepustnica działa ale otwiera się maksymalnie na 78%