Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak klimatyzacji na postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam dość dziwny problem z klimą. Podczas postoju klima nie działa, dopiero podczas jazdy ok 10-15 km/h kompresor zaczyna pompować. Gdzie szukać przyczyny ? Sprężarka nowa, uklad sprawdzony oraz uzupełniony. Dodam iż napięcie na sprężarkę po włączeniu silnika jest w granicach 0.42A, gdzie w audi a4 b6 jest zmienne 0.65-.0.5A, gdzie 0.65A jest napięciem początkowym. Czy może być to uszkodzony sterownik ?Klima nie reaguje na przycisk ECON, chłodzi cały czas. Podbny problem z nadmuchem, po dłuższej jeździe przy wysokich prędkościach poprostu zanika. Nawiew powraca na trybie cyrkulacji lub przy zwolnieniu poniżej 100km/h. Z góry dzięki za wszelkie wskazówki i rady.

Opublikowano
  • Autor

Klima nie reaguje wogole na sterownik. Po wylączeniu nawiewu (OFF) kompresor nada pompuje. Pozamarzały mi wszystkie przewody wiec odłączyłęm sprężarke. Wentylator jest jeden i wlacza sie po wylaczeniu trybu ECON, jednak to bez różnicy bo spreżarka podczas jazdy nie odpuszcza....

F5

Opublikowano

Walniety sterownik

Opublikowano
  • Autor

Sterownik dobry ? na drugim sterowniku działanie to samo. Oba sterowniki zostały ponownie zaadoptowane do samochodu. które przekaźniki są od klimatyzacji ?

Opublikowano

A po włączeniu econ napięcie na sprężarce znika ?

Opublikowano
  • Autor

Gdyby znikało wszystko było by w porządku, ale tak nie jest. Sprężarka pompuje nawet przy odłączonym sterowniku i braku nawiewu. Przy podłączonym sterowniku w normalnym trybie oraz trybie ECON sprężarka się załącza. Myślę, że gdzieś na którymś przwekaźniku powstała spawka, jednak bladego pojęcia nie mam ktore to przekaźniki

Opublikowano

W BPW sprężarka jest cały czas mechanicznie napędzana przez pracujący silnik , a to czy pompuje czy nie i z jaką wydajnością zależy od wysterowania elektrozaworu znajdującego się na niej.

Jest on sterowany PWM przez sterownik klimy , jeżeli go odłączysz od sterownika to kompresor powinien przestać pompować czynnik.

Jeżeli tak nie jest , to zawór musi być uszkodzony :hi:

Opublikowano

Tak jak kolega napisał sprężarka pracuje cały czas a elektrozawór steruje przepływem czynnika. Zawór ma wsrodku iglice którą się czasami zacina w pozycji na Maxa. I wtedy masz taki objaw jaki masz. Sprawdź tak jak Ci kolega radził.

Opublikowano
  • Autor

W BPW sprężarka jest cały czas mechanicznie napędzana przez pracujący silnik , a to czy pompuje czy nie i z jaką wydajnością zależy od wysterowania elektrozaworu znajdującego się na niej.

Jest on sterowany PWM przez sterownik klimy , jeżeli go odłączysz od sterownika to kompresor powinien przestać pompować czynnik.

Jeżeli tak nie jest , to zawór musi być uszkodzony :hi:

po odłączeniu kabla od sprężarki, przestaje ona chodzić. Gdy odepne panel sterowania od samochodu kompresor pompuje i zamraża przewody. Dlaczego więc na postoju również nie działa ?

Opublikowano

Coś tu mi nie pasuje. Nie ma różnicy czy odepniesz wtyczkę przy sprężarce czy przy sterowniku . Ze sterownika wychodzi przewód sterujący sprężarka.to co napisałeś zaprzecza samo sobie. Weź żarówkę 12v 12watt i podłącz ją do wtyczki tej co wchodzi do elektrozaworu kompresora i zobacz czy święci po wyłączeniu klimatyzacji

Opublikowano

po odłączeniu kabla od sprężarki, przestaje ona chodzić. Gdy odepne panel sterowania od samochodu kompresor pompuje i zamraża przewody. Dlaczego więc na postoju również nie działa ?

Jakieś dziwne rzeczy opisujesz :P , może ktoś tam coś na modził , jak kompresor staje po odłączeniu wtyczki od niego :whistling:

Powinien chodzić cały czas jak silnik pracuje :decayed:

Spróbuj odczytać nr. OEM z kompresora, może jest założony taki ze sprzęgłem elektromagnetycznym :naughty:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Problemem okazała się błachostka. Wtyczka do kompresora jak i do poduchy silnika jest taka sama, różnią się jedynie kolorami. Okazało się, że miałem odwrotnie podłączone.

Edytowane przez Dzejkiel

Opublikowano

:decayed:

Bądź mądry i weź tu zgadnij :grin: