Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Silnik wolno się grzeje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam następujący problem że moje auto w tym okresie czyli temp około 0 stopni,po przejechaniu ok 8-10kilometrów w trasie a około 6-7 km w mieście zagrzewa sie dopiero do pełnej temperatury.

Problem jest w tym że posiadam lpg która przełącza się przy 30 stopniach i zanim zagrzeje się do tej temp ja pokonuje już około 2km a do pracy mam ponad 3 km. Jak przyjdą mrozy to nie ma szans że wogóle się przełączy i będe bojeżdzał na pb 95.

W przeciwieństwie bo tego co wcześniej czytałem o problemach z ogrzewaniem u mnie płynnie temp rosnie aż do 90 stopni tylko że strasznie długo. Dodam ze nawet próbowałem zasłonic chłodnice i nic to nie daje,a termostat jest ok.

Możecie mi coś podpowiedziec ile wasze auta potrzebują do pełnej temp i co może byc?

Mam 1.8 125km. :mysli:

Opublikowano

Nic tu nie wymyślisz bo podobne parametry nagrzewania się silnika do 90 stopni też mam po przejechaniu 8km a przy ujemnej temperaturze przełącza się na gaz po 4km.ADR tak ma i nic nie poradzisz,a coś kombinując z temp. gdy się ociepli będzie za wysoka i możesz przegrzać silnik.

Opublikowano

Czesc. Sprawdz sobie termostat, moze masz caly czas otwarty.

Opublikowano

To chyba przypadłość ADR-ów bo mam to samo u siebie i wymieniałem też termostat i nic to nie daje poprostu tak ma być.

Opublikowano

Do pracy mam ok. 4 km, temp. przelaczania na gaz 50 st. C - przy obecnej temperaturze przelacza się w 3/4 drogi. Jednak cieple powietrze z nagrzewnicy uzyskuję bardzo szybko - po przejechaniu km 300 m.

Opublikowano

Do pracy mam ok. 4 km, temp. przelaczania na gaz 50 st. C - przy obecnej temperaturze przelacza się w 3/4 drogi. Jednak cieple powietrze z nagrzewnicy uzyskuję bardzo szybko - po przejechaniu km 300 m.

Pojedź do gaziaża niech zmniejszy temperaturę przełanczania do 30 stopni

Opublikowano
  • Autor

Jak masz 50 stopni i się przełącza to i tak szybko się ci się grzeje.

ja miałem wcześnij jak założyłem instalacje zmniejszyłem tem przełaczania do 15 stopni bardzo szybko sie przełączał w najzimniejsze dni to do 1 km ale silnik niezbyt to znosił i troszke szarpał.

Aż w końcu po 32 tyś km padły mi dwa wtryski i spalał mi 15 litrów nie wiem czy to przez temp czy przez filtr bo był nie wymieniany?

Opublikowano

Najmniejsza temperatura do przełączania gazu jaką można ustawić i bezpieczna dla silnika to 25 stopni.

Opublikowano

sprawdzałes Vagiem temperature ?????

moze czujnik jest zwalony????/

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Dziś to już wogóle rano była jazda , silnik dodzedł do temp. ok 70*C i koniec.

na dworze mogło być może -12*C przejechałem 2razy po 5km do pzrzedszkola i zpowrotem. LPG przełączyl sie dopiero 2 km przed domem , a temp. 90*C złapałem na postoju i grzaniu ok.10min. na pzremiennych obr. 1000 i 2200, skrzynia też sztywna. komunikat o słabym napęciu akumulatora. mysłe ze jak temp. by spadła do -25 to juz audiczki stoja :gwizdanie:

Delikatne te autka.

miałem vectra A i paliła i wszystko bez problemów działalo , no może ten olej w skrzyni też był cieżki do ruszenia . Ale jak pamietacie trzy lata temu było - 28* i jezdziłem nią do pracy i nie zawiodła .

Opublikowano

#edit

zmodyfikowalem wiadomosc

A Ajax znowu w ADR wyjeżdza z 1.8T doh1 Kolego czytaj tematy decayed

Sorki powiozlo mnie i nie doczytalem :gwizdanie:

Opublikowano

A Ajax znowu w ADR wyjeżdza z 1.8T :doh1: Kolego czytaj tematy :decayed:

Wracając do tematu, u mnie tez się długo nagrzewa, muszę przelecieć z 5 km, żeby osiągnął temp.

Myślę, że musisz to przeboleć (jeśli chodzi o termostat, to napewno masz sprawny, przy takiej temperaturze silnik w żuciu Karola nie rozgrzałby Ci się nawet do 70`C, gdyby było innaczej) z resztą jak dojeżdzasz do pracy 3km , to co to za tragedia, że jeździsz na PB :blink:? - przynajmniej trochę przesmarujesz sobie silnik. Ja też mam LPG, ale nie przesadzajmy z tą oszczędnością. Przy takiej temperaturze i z resztą nie tylko - benzyna dobrze robi..

:hi:

Opublikowano

Nie ma cudów. Auto nie jest w stanie w pełni zagrzać się po 3km, mój ADR potrzebuje więcej - tym bardziej w obecne mrozy. Założę się, że pod korkiem wlewu oleju masz "musztardę". Przegoń auto czasem na trasie, a do pracy musisz jeździć na benzynie...

Opublikowano

Ja nie wiem ale mój ADR grzeje sie szybko w te mrozy po przejechaniu ok. 2km mam bez problemu 90 stopni. W te wyjątkowo zimne dni zawsze dbam o to żeby silnik się dokładnie rozgrzał

Opublikowano

jak najbardziej trzeba zacząć od kontroli temperatury rozgrzanego silnika.

Trzeba by zrobić 3 pomiary

- ile na zegarach

- ile na klimatroniku

- ile na VAGu

Wówczas po wartościach można dochodzić co jest nie tak. Często wystarczy odpowietrzyć tylko układ

Opublikowano

wrc.mm

... komunikat o słabym napęciu akumulatora. mysłe ze jak temp. by spadła do -25 to juz audiczki stoja gwizdanie

No i wszystko masz wyjaśnione jak kiepski akumulator to wszystkie samochody staną jak będzie taka temp. Trzeba kupić nowy akumulator lub podładować jak jeszcze się da coś wykrzesać z akumulatora i nie będzie problemu, a nie pisać że delikatne. Ja w swoim mam akumulator z tego samego rocznika co samochód i do tej pory nic się nie działo jedynie to w tej chwili trzeba go w zimie co jakiś czas podładować.

Siwy1122

Ja nie wiem ale mój ADR grzeje sie szybko w te mrozy po przejechaniu ok. 2km mam bez problemu 90 stopni. W te wyjątkowo zimne dni zawsze dbam o to żeby silnik się dokładnie rozgrzał

Może u Ciebie szybko się nagrzewa, ale zważywszy gdzie mieszkasz to mówienie o "mrozach" to troszkę nie tak ja bym powiedział, że u Ciebie kolego był przymrozek :decayed: w porównaniu do innych rejonów kraju.

Ogólnie ADR ma chyba to w standardzie :disgust: jak już wcześniej pisałem.

Opublikowano

jak najbardziej trzeba zacząć od kontroli temperatury rozgrzanego silnika.

Trzeba by zrobić 3 pomiary

- ile na zegarach

- ile na klimatroniku

- ile na VAGu quote

Wówczas po wartościach można dochodzić co jest nie tak. Często wystarczy odpowietrzyć tylko układ

i jezeli wyniki z tych trzech nie bedą sie pokrywać to można uznać ze ukł. jest zapowietrzony i tym samym nie łapie szybko temperatury???

a pisząc "- ile na klimatroniku" masz na myśli komputer pokł. ??

bo ja jego nie mam, więc jeden pomiar mi odpadnie??? mam klimatyzacje zwaną klimatronikiem, ale tam ustawia sie temp. w aucie i nie ma możliwości zobaczenie temperatury cieczy chłodz. :mysli:

Opublikowano

.....

i jezeli wyniki z tych trzech nie bedą sie pokrywać to można uznać ze ukł. jest zapowietrzony i tym samym nie łapie szybko temperatury???

a pisząc "- ile na klimatroniku" masz na myśli komputer pokł. ??

bo ja jego nie mam, więc jeden pomiar mi odpadnie??? mam klimatyzacje zwaną klimatronikiem, ale tam ustawia sie temp. w aucie i nie ma możliwości zobaczenie temperatury cieczy chłodz. :mysli:

Pisząc na klimatroniku mam na panel klimatyzacji. Na nim w tych tzw. wyświetleniach standardowych masz oczywiście ustawienie klimatyzacji, nawiewów, temperatury itp.

Jest na nim możliwość wyświetlenia temp. cieczy chłodzacej, ale temat jest dość obszerny i na ten temat proponuję literaturę w poniższym poście

http://www.a4-klub.pl/smf/kody_klimatronika-t70.0.html

Uruchom tryb tak jak w poście na początku napisane, ustaw kanał 51 i Ci wyswietli temperature

Oczywiście odpowietrzenie układu jest najprostsze bez żadnych dodatkowych kosztów, tylko pytanie czy nie masz jakiegoś starego płynu zalanego.

A jak będziesz wymieniać płyn to wart sprawdzić w jakim stanie jest termostat, one czesto w A4 są przyczyną nieprawidłowei temp. Do jego wymiany trzeba spuscic plyn, szkoda by to 2 razy robić.

Opublikowano

kupilem auto w październiku i powymieniałem przed zimą dużo rzeczy wlącznie z płynami i termostatem więc tu napewno bedzie ok. a wracając do togo kanalu 51 to jak to ustawić??

Opublikowano

Jeśli jesteś pewien jakości termostatu i płynu to pozostają Ci 2 rzeczy:

- układ zapowietrzony

- szczelony czujnik temperatury

Naciśnij i przytrzymaj przycisk recyrkulacji. Następnie naciśnij przycisk ręcznego nawiewu górnego. Wyświetli się 1c. Naciśnij ‘+’ temperatury aż do numeru 51. Naciśnij ponownie przycisk recyrkulacji. Wyświetli się wartość, która będzie wskazywała temperaturę cieczy