tomik77 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Witam! Zbliża się zima i chciałbym skontrolować płyn chłodniczy. Będzie to pierwsza moja zima od zakupu Audi. Producent nie zaleca wymiany okresowej płynu G12 ale przynajmniej chciałbym się upewnić że wszystko jest ok. Znalazłem takie urządzonko: http://moto.allegro.pl/item490272510_prestone_tester_plynu_chlodniczego.html http://www.prestone.pl/ochrona-ukladu-chlodzenia/sprawdzanie-plynu-do-chlodnic.html Czy ktoś z forumowiczów używał czegoś podobnego i mógłby się wypowiedzieć na ten temat? Tester jest wg mnie tani i zastanawiam sie czy można na tym polegać czy lepiej sprawdzić w zamrażarce. Ktoś się orientuje ile kosztuje sprawdzenie płynu w serwisie i czy jest pewniejsze niż wspomnianym urządzeniem? Pozdrawiam
nex Opublikowano 13 Grudnia 2008 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Płyn kosztuje 50zł więc nie wiem czy jest sens bawić się w jakieś testery, wymienisz raz i będzie skoro sam nie wiesz kiedy był wymieniany
szogun0 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Kupuj tester. W każdym szanującym się warsztacie i również w ASO mają takie testery i badają przydatność płynu do dalszego użytku. Dzięki temu będziesz wiedział, czy np. wystarczy dolać koncentratu, aby móc jeździć w zimie.
Dev Opublikowano 13 Grudnia 2008 Opublikowano 13 Grudnia 2008 kupiłeś auto???? nie dziaduj, wlej świeży płyn i nie kupuj tego szajsu
tomik77 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2008 (nex i devastation) po co mam wymieniać płyn skoro producent tego nie zaleca? To tak jakby co 10 000 km spuszczać powietrze z kół i pompować świerzego. Jest sens? Tu nie chodzi o koszty wymiany ale o fachowe podejście.
Dev Opublikowano 13 Grudnia 2008 Opublikowano 13 Grudnia 2008 o fachowe co??????????????? oleju w silniku, płynu hamulcowego tez nie trzeba wymienić??????? a skąd wiesz co za shit masz wlany, co????
tomik77 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2008 Właśnie aby się upewnić że mam płyn o odpowiednich parametrach chcę użyć testera. Tester pokazuje temperaturę zamarzania i wrzenia płynu. Pytanie tylko jak dokładne są wskazania. Przypominam że temat dotyczy testera a nie wymiany płynu.
domelq Opublikowano 13 Grudnia 2008 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Ja bym nie inwestował w wynalazki tego typu tylko ładował nowy płyn. Ale oczywiście Twoje pieniążki
szogun0 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Konkretną odpowiedź na konkretne pytanie już dostałeś. :gwizdanie: Jak chcesz, to ciągnij dalej tą dyskusję.
marewel Opublikowano 14 Grudnia 2008 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Mam ten tester prestone,plyn z tesco ma napisane -36 a w rzeczywistości -30:tongue4:
Rekomendowane odpowiedzi