Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Odpalanie raz jeszcze -> grzanie świec -> automat grzania -> NAPRAWIONE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czasami mam problem z odpalaniem - łapie z oporem dopiero za drugim "zakręceniem" i puszcza siwego bąką z rury.

Po 1-2 sekundach po odpaleniu pracuje równo, nie kopci - nie ma się do czego przyczepić.

Problem pojawia się, kiedy samochód postoi około doby (lub dłużej) i to bez względu na temperaturę (8 stopni w garażu lub -3 na zewnątrz). Do 15 godzin stania (od wieczora do rana) - wszystko jest ok.

Kontrolka od świec gaśnie prawie natychmiast.

Akumulator nowy.

Napięcie, naładowanie itp. u elektryka sprawdziłem i jest wszystko OK.

Świec nie sprawdzałem, ale...jakby była walnięta jakaś, to chyba po odpaleniu powinien nierówno chodzić, bo któraś by nie grzała ?

Kąt wtrysku też nie sprawdzany jeszcze, ale może nie ma znaczenia.

Dzisiaj podjechałem do BOSCH Service, opowiedziałem jakiemuś gościowi powyższe, poświecił latareczką na aku i blok silnika i postawił diagnozę:

zwalony automat grzania świec -> koszt 500 do 1500 -> grzać świece 10 sekund bez względu na kontrolkę -> na naprawę mnie wcale nie namawiał (co dziwne), kazał grzać te 10 sekund i jeździć dalej.

Co to jest ten "automat", z czym to się jje i czy faktycznie może być taka przyczyna?

Jak go naprawdę sprawdzić, czy faktycznie jest walnięty?

Nie mam bardzo jak sprawdzić jego diagnozy, bo samochód rzadko stoi dobę i teraz nie wiem, czy szukać dalej specjalistów czy odpuścić a po Sylwestrze wylot w góry i chciałbym mieć sprawne odpalanie :mysli:

Wszelkie rady, wskazówki itp. mile widziane.

Opublikowano

Witam.Wiem niewiele ale może Ci jakoś pomoge.Często jest tak ze kontrolka gasnie odrazu lub po 2-3 sekundach.Musisz postępowac tak jak muwił Ci mechanik.Czyli przekręcic zapłon i nie patrzec na kontrolke tylko czekać około 8-10 sekund aż usłyszysz charakterystyczne "pyknięcie", (musisz się wsłuchać) to przekaźnik który odłancza grzanie swiec żarowych i w tym momencie startuj swój silnik.Napewno zapali bez problemu.Ja mam tak ze swoją Audi.Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za potwierdzenie, ale jeszcze bym się chętnie dowiedział co się spsuło w moim samochodzie.

Opublikowano

Witam. Mozna cos wiecej na temat tego automatu?? Wszyscy na forum pisza ze swiece zalaczane sa przec ECU poprzez przekaźnik a tu nagle jakis automat ???? Sygnalem sterujacym jest czujnik temp .... ale jaki automat ??

Automaty to byly w starych meskach, a jak to naprawde jest w naszych audi ??

Moze ktos madrzejszy sie wypowie.

Opublikowano
Wszyscy na forum pisza ze swiece zalaczane sa przec ECU poprzez przekaźnik a tu nagle jakis automat ???? Sygnalem sterujacym jest czujnik temp .... ale jaki automat ??

nie ma żadnego automatu, to co wszyscy piszą na forum to prawda.

Opublikowano
  • Autor

To co mógł mieć na myśli fachowieć u którego byłem?

Może walnięty jest jakiś czujnik, który podaje informacje do ECU, żeby ustalić długość grzania?

Opublikowano

1.sprawdz kąt wtrysku

2.odłacz G62 na próbe i odpalaj motor :wink4:

Opublikowano

A przede wszystkim sprawdź świece u elektryka.

U mnie 4 były wypalone i rano kręcił długo i potrafił odpalić na 3 cylindry.

Teraz po wymianie na beru jest miodzio. Temperatura -3"C a on odpala za jednym uderzeniem na wszystkie gary po pyknięciu przekaźnika.

Koszt niewielki 88 zł + 20 zł wymiana, a radość wielka :decayed:

Opublikowano
  • Autor

A przede wszystkim sprawdź świece u elektryka.

U mnie 4 były wypalone i rano kręcił długo i potrafił odpalić na 3 cylindry.

Teraz po wymianie na beru jest miodzio. Temperatura -3"C a on odpala za jednym uderzeniem na wszystkie gary po pyknięciu przekaźnika.

Koszt niewielki 88 zł + 20 zł wymiana, a radość wielka :decayed:

U mnie i przy -5 palił na dotyk, o ile stał tylko przez nockę, a przy +8 jak postoi już dobę, to miał problem, więc świece raczej odpadają, aczkolwiek przy najbliższej okazji też sprawdzę.

Opublikowano

a jaki masz akumulator?? jesli na zimnym dobrze odpala a problem jedynie wystepuje po dluzszym czasie postoju to moze masz za maly prad rozruchowy albo cos Ci gdzies ucieka w opony... :mysli:

Opublikowano
  • Autor

a jaki masz akumulator?? jesli na zimnym dobrze odpala a problem jedynie wystepuje po dluzszym czasie postoju to moze masz za maly prad rozruchowy albo cos Ci gdzies ucieka w opony... :mysli:

Aku nowy, taki sam jak fabryczny (miałem stary + sprawdzony po VINie) i napięcia posprawdzane - prąd nigdzie nie ucieka...

Opublikowano

to moze masz nieszczelnosc w ukladzie paliwowym i paliwo scieka do baku jak dluzej postoi... :mysli:

Iverson mial podobny problem - zapytaj na pw

Opublikowano

Podłącze się pod temat. Może ktoś wie jak to sprawdzić ??

Opublikowano

Czasami mam problem z odpalaniem - łapie z oporem dopiero za drugim "zakręceniem" i puszcza siwego bąką z rury.

zacznij od sprawdzenia prostych rzeczy - kat wtrysku !

Opublikowano
  • Autor

zacznij od sprawdzenia prostych rzeczy - kat wtrysku !

Mam zamiar, tylko się nie mogę zgrać z Rogalowym warsztatem :wallbash:

Opublikowano

Mam zamiar, tylko się nie mogę zgrać z Rogalowym warsztatem

żeby sprawdzić kąt wtrysku Rogal nie jest ci potrzebny :gwizdanie: podjedz na jakiś spocik i chetnie koledzy ci sprawdza :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Mam zamiar, tylko się nie mogę zgrać z Rogalowym warsztatem

żeby sprawdzić kąt wtrysku Rogal nie jest ci potrzebny :gwizdanie: podjedz na jakiś spocik i chetnie koledzy ci sprawdza :gwizdanie:

Wiem, wiem, ale i tak się tam miałem wybrać w innych sprawach, a na Spocik jakoś ciągle mi nie po drodze, ale ... będę musiał[br]Dopisany: 18 Grudzień 2008, 10:03_________________________________________________PROBLEM ROZWIĄZANY :naughty:

Usterka zlokalizowana, samochód naprawiony i było to całkiem coś innego niż sugerowane problemy.

Problemem były sparciałe wężyki przelewowe od wtrysków (chyba tak to się nazywa).

Z jednego nawet uciekało paliwo (spływało pod samochód po bloku :slina:)

Przez tą nieszczelność musialo dostawać się powietrze do układu i dlatego po dłuższym postoju ciężko palił.

Wężyki wymienione na funkiel nówki i znowu pali od strzała :tongue4:

Opublikowano

mi tez czasem gorzej podpala a czasem od razu... i tez widzialem ze z przelewow sie poci po kapie i bloku... wymienie wezyki i sprawdze :)

Opublikowano

ja mam problem podobny.. a mianowicie jak stoji to odpala bez problemu zrobie krotka trase np. do sklepu ok 4km zgasze samochod i wracam za chwile odpalam i: autko odpala ale po 1-2 sekundach obroty spadaja i gasnie. Potrzeba kilka prob zeby odpalic.. Problem nie pojawia sie zawsze tylko sporadycznie narazie ok 4 razy w przeciagu miesiaca. Nie znam sie ale swiece chyba odpadaja bo autko odpala tylko gasnie. Podejrzewam problem z dostawa paliwa.