Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak ''Dorejestrować'' współwłaściciela ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem otóż do tej pory udawało mi się załatwiać bardzo tanie OC jednak świetne czasy się skończyły i jako że jestem jedynym właścicielem samochodu i nie mam prawie żadnych zniżek kminię czy można zrobić teraz manewr ''dorejestrowania'' współwłaściciela samochodu (taty) tak aby polisa policzyła samochód na jego zniżkach. hjest taka możliwość ? proszę o szybką odpowiedź sprawę chciałbym załatwić od ręki. (kolega mówił że jest możliwość spisania umowy darowizny samochodu, dostarczenie jej do urzedu skarbowego, nastepnie kierujemy się do wydziału komunikacji, bierzemy wypis i możemy wtedy robić nowe oc na współwłaściciela)

jak to jest ?

Opublikowano

tak, jest możliwość dopisania współwłaściciela do samochodu. Faktycznie trzeba spisać umowę np. darowizny połowy samochodu (do pewnej kwoty darowizny jesteście zwolnieni z opłaty skarbowej jeśli np. chcesz darować auto ojcu) z taką umową idzie się do urzędu skarbowego, następnie do wydziału komunikacji i należy dopisać współwłaściciela i wymienić dowód rejestracyjny, oczywiście dostaniesz dowód tymczasowy.

W większości firm ubezpieczeniowych zniżki współwłaściciela mogą być użyte do wyliczenia tańszego ubezpieczenia auta. Liczyć trzeba się z tym że jeśli Ty zrobisz szkodę to współwłaścicielowi polecą zniżki...

Opublikowano

należy dopisać współwłaściciela i wymienić dowód rejestracyjny

Nie trzeba wymieniać dowodu, dodana jest tylko adnotacja przez starostwo o dopisaniu współwłaściciela :)

Ja miałem nieco odwrotną sytuację bo początkowo auto było na mojego ojca, a ja nie miałem ukończonych 25 lat więc byłyby zwyżki OC. Po ukończeniu moich 25 lat, spisaliśmy umowę darowizny połowy samochodu. Po tym, udałem się do wydz. komunikacji z dowodem, kartą pojazdu i umową darowizny. Zostałem dopisany do dowodu jako współwłaściciel i zapłaciłem bodajże 10 zł opłaty. Potem tylko idziesz do skarbowego z umową darowizny na której widnieje pieczątka starostwa, wypełniasz odpowiedni PIT i składasz go w US. Opłata podatku Cię nie obowiązuje na drodze pokrewieństwa ojciec-syn.

Jak masz jakieś pytania do tego tematu wal śmiało :)

Opublikowano
  • Autor

Nie trzeba wymieniać dowodu, dodana jest tylko adnotacja przez starostwo o dopisaniu współwłaściciela

kolega z ubezpieczeń tez mi tak mówił ;)

jeżeli chodzi o przypisanie współwłaściciela auta to słyszałem również że wystarczy przepisać 10% i już ''tata'' staje się współwłaścicielem co upoważnia nas do jego zniżek.

czyli tak:

1) spisanie umowy darowizny części samochodu

2) zaniesienie jej do urzędu skarbowego ( co tam robią ? pieczątki dają i papa ? :) )

3) zgłoszenie się do wydziału komunikacji w celu wypisania adnotacji o współwłaścicielu

4) tworzenie nowego OC ciesząc się zniżkami współwłaściciela ;)

Edytowane przez TomOskroba

Opublikowano

Najpierw idziesz z umową do wydziału komunikacji dopiero potem do skarbowego. Wypełniasz w skarbowym odpowiedni PIT, składasz go i po sprawie.

Opublikowano
  • Autor

aha czyli z umowami iść do komunikacji najpierw... ok, jak wygląda to dalej ? ona czyta umowe spisuje jakieś dane wystawia mi adnotację a ja potem idę do skarbowego wypełnić Pit i bajka ?

okej :)

Opublikowano

Mniej więcej tak, ale jak to w PL bywa procedura może się różnić w urzędach Twojego miejsca zamieszkania... Najlepiej zadzwoń do WK i US dopytując o szczegóły.

Opublikowano
  • Autor

już wiem, najpierw wydział komunikacji. urząd skarbowy to mój obowiązek, nie zdążyłem spytać jeszcze o jedno bo padł mi telefon... :facepalm: czy po adnotacji i wpisie w wydziale komunikacji mój tato jako współwłaściciel jest już prawomocny i mogę wyliczać OC już np; jutro z uwzględnieniem współwłaściela ? \

sorry za małso maślane

Opublikowano

w moim przypadku jak byłem "dokładać" współwłaściciela to najpierw musiałem iść do urzędu skarbowego dopiero później do wydziału komunikacji, ale to tak jak koledzy piszą w zależności od urzędu i indywidualnego urzędnika procedura może się delikatnie różnić.

Ja w swoim przypadku zmieniałem też dowód więc dostałem tymczasowy ale tak jak pisze kolega audicoman faktycznie może tylko wystarczy wpis w dowód już posiadany.

Generalnie zniżki ojca powinieneś mieć możliwość uzyskać 5 minut po dokonaniu wpisu w urzędzie.

Opublikowano
  • Autor

tak, ja jej powiedziałem że mi wystarczy tylko wpis wiec powiedziała że nie ma problemu.

super o taką odpowiedź mi chodziło. wszystko jest tak jak opisał kolega audicoman i mateo85

dziekuje i pozdrawiam

Edytowane przez TomOskroba