Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Temperatura chłodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ehh kolego, uzywaj akapitow - latwiej sie czyta :)

Ale do rzeczy! Twoje przypadlosci to zapowietrzony uklad ( dlatego temperatura rosnie do 104 stopni ) i nie ori termostat ktory powoduje spadki temperatury przy wyzszych predkosciach ( pogon samochod na drugim biegu do 6,5k jak bedzie nagrzany i obserwuj temperature.... prawdopodobnie spadnie ponizej 80 stopni )

Wskaznik na blacie reaguje w zakresie +/- 10 stopni.... powinien pokazac 104 stopnie :mysli: ( np. wskazujac 100 )

Latem prawdopodobnie silnik sie zagotuje...

Jaki plyn zalany? Kto go zalewal i odpowietrzal?

A teraz tradycyjnie, po raz setny! :D

JAK TERMOSTAT TO TYLKO ORI

TEMP NA BLACIE 90

TEMP NA KLIMATRONIKU 89-93 STOPNIE NIEZALEZNIE OD STYLU JAZDY I POGODY

Pozdrawiam! :hi:

Opublikowano

Termostat wymieniałem sam, kupilem zamiennik bo w sklepie nie mieli ORI

Układ zalany jest plynem g12+

i jak w takim razie odpowietrza sie ten układ, u mnie po zsunięciu przedowu od nagrzewnicy nie wydostawao sie powietrze tylko płyn , przy ustawienieu na klimatroniku temeperatury na max (HI)

Opublikowano

i jak w takim razie odpowietrza sie ten układ, u mnie po zsunięciu przedowu od nagrzewnicy nie wydostawao sie powietrze tylko płyn , przy ustawienieu na klimatroniku temeperatury na max (HI)

a wszyscy piszą, że jak termostat to tylko ORI :gwizdanie:

Opublikowano

niekoniecznie. moze byc Wahler

Opublikowano

niekoniecznie. moze byc Wahler

bo Wahler robi dla ORI

Opublikowano

No proszę :) A mnie ktoś pouczał, że Wahler to nie ori :>

Więc jak to jest fatycznie :mysli:

Opublikowano

No proszę :) A mnie ktoś pouczał, że Wahler to nie ori :>

Nie wiem czy jedynym, ale Wahler jest dostawcą tzw. OEM

Opublikowano

witam a ja powiem jak jest u mnie po wymianie na termostat Wahler temperatura na blacie 90c na klimatroniku kanał51 dochodzi do 105c ,zły jak nic postanowiłem wymienić na ori i co dalej jest tak samo płyn g12+na vagu pokazuje tak samo jak na klimatroniku ,odpowietrzane kilka razy i jest zawsze to samo,ogrzewanie działa,ale co mnie dziwi ubywa mi troszeczke płynu i węże wydają mi się jakieś takie spuchnięte? co to może być.pozdrawiam :hi:

Opublikowano

to własnie może być zapowietrzony układ :decayed:

Opublikowano

ale jak skutecznie odpowietrzyć to nikt nie napisze

Opublikowano

Witam . Też niedawno wymieniłem termostat na ori na 49 i na blacie 90 a na 51 kanale 97 i też nie jestem pewien czy tak może być . A druga sprawa to że w zbiorniczku wyrównawczym mam cały czas zimny płyn :(

Opublikowano

instrukcje odpowietrzania według książki sam naprawiam moge zapodać na PW , ale było już o tym na forum sporo...

Opublikowano

witam a ja powiem jak jest u mnie po wymianie na termostat Wahler temperatura na blacie 90c na klimatroniku kanał51 dochodzi do 105c ,zły jak nic postanowiłem wymienić na ori i co dalej jest tak samo płyn g12+na vagu pokazuje tak samo jak na klimatroniku ,odpowietrzane kilka razy i jest zawsze to samo,ogrzewanie działa,ale co mnie dziwi ubywa mi troszeczke płynu i węże wydają mi się jakieś takie spuchnięte? co to może być.pozdrawiam :hi:

Odpowietrz układ a jak nie pomoże to szukałbym w problemu w czujniku

Witam . Też niedawno wymieniłem termostat na ori na 49 i na blacie 90 a na 51 kanale 97 i też nie jestem pewien czy tak może być . A druga sprawa to że w zbiorniczku wyrównawczym mam cały czas zimny płyn :(

U Ciebie jeden kanał to temp. płynu a drugi to temp. bloku silnika

Opublikowano

Ok. wiem ale czy ta temperatura 97 stopni to jest ok . A jeśli chodzi o odpowietrzenie to chyba sam się odpowietrzy :mysli:

Opublikowano

Ok. wiem ale czy ta temperatura 97 stopni to jest ok . A jeśli chodzi o odpowietrzenie to chyba sam się odpowietrzy :mysli:

Z odpowietrzeniem to raczej musisz mu pomóc

Temperatura 97o nie jest w porządku. mało korzystnie dla silnika jest jak się przegrzewa...

Opublikowano

Witam . a co może być przyczyną takiej temperatury na 51 kanale ( 97 ) jak to zmienić żeby było ok :(

Opublikowano

temperatura na postoju moze osiągać nawet do 100 stopni bo wtedy załącza się wentylator schładza do ok 90 stopni itd...wskaźnik licznika jednak nie wykazuje zmiany wskazania pokazuje stałą temp w tym zakresie- klimatronic jest poprostu dokładniejszy. :rolleyes:

Opublikowano

W jaki sposób mam mu pomóc z tym odpowietrzeniem może mi napiszesz -sorry trochę jestem nie zorientowany bo od niedawna mam ten samochód i na razie same niespodzianki ::

Opublikowano

jest na forum wątek bardzo fajnie opisany jak odpowietrzyć Twój silnik, jak będzie mało pisz na pw

Opublikowano

Witam . a co może być przyczyną takiej temperatury na 51 kanale ( 97 ) jak to zmienić żeby było ok :(

niesprawny termostat