Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Bierze olej i sporadycznie kopci. Turbo, uszczelniacze, pierścienie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Nie bardzo mam pomysł jak dostać się do tej linki, chyba od spodu zdjąć osłonę silnika i jakieś zgrabne ręce sięgną na samą górę. Ja regenerowałem turbinę w firmie Inter-Turbo w Kożuchowie woj. lubuskie. Miałem na tyle komfort ze stałem z nimi na warsztacie jak ją rozkręcali i składali. Zapłaciłem 550zł, można powiedzieć dzięki małej znajomości. Turbo zakładałem sam, jest to baaardzo proste i dziwie się że ktoś to wgl oddaje do mechanika :) Można to zrobić od góry, tj wyciągając puche filtra powietrza albo od przodu, odchylając pas przedni ( wersja wygodniejsza o dużo ale też więcej śrubek do odkręcania).

Ja w swojej zmieniłem 2 tyg temu uszczelniacze zaworowe bez zdejmowania głowicy i czekam na efekt, na razie 600km przejechane. Co do samej roboty to współczuje każdemu kto będzie to kiedykolwiek robił w ten sposób - dramat! Język mi się plątał już od rzucania "zaklęć" :D

Opublikowano

Turbo zregenerowane we Wrocławiu na ul Armii Ludowej 11 (Turbo Julita), opinie mają różne ale zależało mi na szybkiej naprawie a tylko oni mieli w miarę dogodne terminy. Za całość zapłaciłem 1355 zł (wymiana na zregenerowaną, demontaż-montaż, olej, filtry oleju i powietrza).

O 7:00 odstawiłem, o 15:00 było do odbioru.

Z otwarciem maski poradziłem sobie sam bo oni wczoraj nie wiedzieli jak się za to zabrać.

Wyciągnąłem gril (niestety ułamałem 1 zaczep na górze - był już chyba mróz więc miał prawo), odkręciłem 3 nakrętki od zamka i maska w górę. Trzeba się nagimnastykować przy ostatniej ale poszło.

Okazało się, że spadła linka z zaczepu pod maską. Założyłem, poskręcałem i działa.

Zmarzłem jak "gówno w trawie" i nawet teraz mam drgawki :)

Opublikowano

W 1.8t zdejmujesz osłone silnika i mozna otworzyc wygietym pretem zamek reka miesci sie miedzy chłodnice,a silnik.... 10min roboty i nie trzeba zdejmowac grila ani odkrecac zamka napewno szybciej i nic nie połamiesz ;)

Edytowane przez Marecki1

Opublikowano

Powiedz jak to zrobić "pod blokiem mieszkalnym"?

Jak mam wejść pod samochód i zdjąć osłony?

Jak nie masz kanału albo podnośnika to wg niewykonalne.

Opublikowano

Dwa lewarki i heja :) ale nie wiem czy na łom nie będzie mało miejsca.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego aiwer możesz napisać czy odczuwasz dobrą zmianę po wymianie turbo?? moje też klęka i zastanawiam się czy będzie różnica tylko w podpijaniu oleju a w osiągach nic??

Opublikowano

Kolego u mnie była regeneracja turbiny z powodu wciagania oleju ale powiem szczerze, że żadnych spadków czy przyrostów mocy nie odczułem.

Opublikowano

Kolego aiwer możesz napisać czy odczuwasz dobrą zmianę po wymianie turbo?? moje też klęka i zastanawiam się czy będzie różnica tylko w podpijaniu oleju a w osiągach nic??

Z uwalona turbiną jeździłem ponad pół roku, miałem dosyć sporą turbo dziurę, luz wzdłużny i poprzeczny. Jadąc na dwójce obroty ok 2 tyś i pedał w podłogę to niezbyt się zbierał, świst już tak głośny, w sumie to już nie charakterystyczny świst tylko wycie turbiny, tak jakby wirnik tarł o korpus, do tego mega spalanie oleju na postoju. Aż się bałem jeździć po mieście bo byle światła i zasłona dymna, o smrodzie nie wspominając... To przecież grozi utrata dowodu rejestracyjnego.

Po wymianie, nie słychać turbinki "czuć, że się zbiera" już od 2 tys obr. oleju nie bierze - same plusy :)

Oczywiście odczucia, że teraz się zbiera a wcześniej nie to mogą być tylko w mojej głowie :) - taka złudzenie psychologiczne...

sprawdź po logach jak turbo dmucha, jeżeli jest w miarę ok czyli nie odbiega znacząco od normy a "tylko spala olej" i to w niewielkich ilościach to ja bym jeszcze jeździł.

Jak mi tak na dobre padła to już nawet nie mogłam się rozpędzić bo co chwile "coś rozłączało mi turbo" - ja już nie miałem wyjścia.

Opublikowano
  • Autor

Ja mimo że nie miałem zajechanej turbiny a jedynie lekki luz, po regeneracji odczułem jakby auto lepiej reagowało na pedał gazu ;)