Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BKE] Czyszczenie EGR i drgania silnika -> proszę o poradę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko! :)

Mam drgania w mojej B7 silnik BKE. Tzn. silnik na biegu jałowym na postoju chodzi równo, ale w co jakiś czas coś nim telepnie... :( Czasami raz na 10 sek, a czasem tak drga, że czuję się jak w autobusie.

Połączyłem się kilka dni temu u kolegi przez delphi i wykryło 4 błedy:

17057 - Obwód prądowy świecy zarowej cylindra 3

- stały

17058 - Obwód prądowy świecy zarowej cylindra 4

- stały

16500 - Czujnik temperatury silnika

16687 - Zaplon cylindra 3 - wypadanie zaplonów

- nieciągły

Zrobiłem foto na komórkę i kolega usunął błedy.

Zrobiłem kilka "domowych" testów na dwumasę (np. przy 40km/h wbijałem 5 bieg i gaz do podłogi, nawet nie zadrżał :) )

Znajomy mechanik powiedział mi żebym sprawdził czy nie kopci, tak więc na ciepłym silniku po ruszeniu wbijałem 2 bieg i gaz do dechy -> zero jakiegokolwiek dymu).

Po kilku dniach wróciłem do kolegi na PC i błędów nie było wcale, ale jakby się coś działo to powinny wrócic, nie?

Znajomy który miał ten sam problem w swojej B7, stwierdził, że wszystko minęło jak wyczyścił zawór EGR.

Ok wyciągnąłem EGR... Zbyt brudny nie był, ale ok wyczyściłem benzyną eksrtakcyjną i WD-40, ale zauważyłem, że chyba trochę się zacina i dosyć głośno skrzypi... Poniżej zamieszczam wideo.

https://youtu.be/a94XQRaAJPc

Taki EGR wsadziłem do auta i co prawda nie drży już tak mocno jak wcześniej, ale ciągle się jakby lekko krztusi... A i trochę wali ropą... :D Możliwe że EGR się zacina w pozycji otwartej i tak już stoi?

Proszę o jakieś porady co robić... Mam przebieg 290tyś, dwumas robiony w okolicy 260tyś.

Edytowane przez VNC

Opublikowano

Kolego wymień świece żarowe, potem wymień lub sprawdź połączenia czujnika temperatury silnika G62, a na koniec sprawdź konektory pompowtrysków - po doginaj dla lepszego styku...

A najlepiej kupić interfejs za parę złoty i samemu na bieżąco kontrolować parametry ;)

Opublikowano
  • Autor

A co z tym EGR'em? Może się tak przycinać? :)

Opublikowano

A co z tym EGR'em? Może się tak przycinać? :)

No raczej nie.

Opublikowano

Kwestia czy w ogóle silniczek ma taki zakres regulacji jak wypychanie ręczne, no i sprawa czy powinno się tak ręcznie ruszać mechanizm... Nie wiem czy tak się powinno robić ale ja bym podpiął wtyczkę, odpalił i zrobił BS EGR'a i wtedy byłoby widać czy pracuje normalnie i czy się przycina... No i ogólnie bez wpiętej wtyczki EGR chyba jest cały czas zamknięty - wtedy też Ci szarpie ? ? ?

Opublikowano
  • Autor

No i ogólnie bez wpiętej wtyczki EGR chyba jest cały czas zamknięty - wtedy też Ci szarpie ? ? ?

A to nic się z silnikiem nie stanie?

Wybacz pytanie, ale w tej kwestii jestem zupełnie zielony... :(

Opublikowano

Nic sie niestanie zapali sie tylko check engine

Opublikowano
  • Autor

Odpiąłem EGR i nic nie trzęsie, silnik chodzi równiutko :)

Wpiąłem ponownie i zaczął się tak lekko krztusić, czyli przyczyna problemu znana :banan:

Teraz pytanko, wymienić EGR na sprawny, czy zaślepić i o nim zapomnieć? :)

Opublikowano

Zaślepienie będzie generować błąd na blacie :/ Albo używka/nówka i wymieniasz, albo zaślepiasz i programowo pozbywasz się generowanie błędu EGR :P

Opublikowano
  • Autor

albo zaślepiasz i programowo pozbywasz się generowanie błędu EGR :P

Tak właśnie chciałbym zrobić :) Jutro podjade do elektromechanika i zobacze jak cenowo z tym ;)