Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Wycie z kół po wymianie przegubów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy to przypadek czy efekt ale po wymianie obu przegubów ( nie od razu to słyszałem ale po kilku dniach się skapnalem że coś wyje) przy prędkości ok 60 słyszę niskotonowe wycie z kół, przy mniejszych prędkościach nie da się usłyszeć, przy 60 i wyżej już tak, dźwięk narasta tak do ok 80 i później jest już jednostajny, ewidentnie coś w kołach z przodu, i teraz nie wiem czy to opony czy łożyska bo już kiedyś mi wyły to strasznie głośno a tu trzeba się wsłuchać, czy podczas montażu przegubów można coś z tymi łożyskami zrobić nie tak? Czy koła się grzeją? nie wiem bo musiałbym na jakąś długa trasę bez hamowania się wybrać, ale podczas jazdy po mieście felgi nie są ciepłe czy gorące.

Opublikowano

Za słabo dokręciłeś śruby przegubów. Łożyska do wymiany.

Opublikowano

Nie ja wymienialem zapomniałem napisać, przeguby wymienione ok 10 dni temu, co powoduje za słabo a co za mocno dokręcona nakrętka?

Opublikowano

Za mocno się nie da, bo się urwie. Za słabo można.

W mniejszych przegubach na gwint 14 mm jest to 115 Nm (dużooo - łokieć boli) a później 180 stopni - czyli rura i dobry klucz na 3/4. Mechanicy "z dotacji" nie wiedzą o tym i wystarcza im pneumat na "trójce".