Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] kopcenie z rury w 1.8T + Filmik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zastanawiam się czy mam się bać. Mianowicie, kopci z rury i fakt ubywa trochę płynu chłodniczego. Niema oznak przedostawania się oleju do zbiorniczka ani na odwrót. Bagnet i korek czysty. Niemam kata. Wszystko wygląda OK prócz tego ubytku...

Te dymienie jest jeszcze w normie ? Chociaż w to wątpię.

Uszczelka pod głowicą wymieniana rok temu więc CHYBA raczej nie to. Czyżby pęknięta głowica ? ;( :no:

link do filmiku:

http://www.wrzuta.pl/film/eeEobO6Xab/

pozdrawiam :hi:

P.S. Silnik odrazu po odpaleniu (póki jest zimny) trochę mniej kopci...

Opublikowano

no uszczeleczka i masz sie czego bac

Opublikowano
  • Autor

No to ładnie... :confused4: Po roku czasu... aż się nie chce wierzyć, że to możliwe...

Opublikowano

Jeśli było zimno i nie masz kata to moim zdaniem jest ok.

Opublikowano
  • Autor

Filmik robiłem dzisiaj... (+4 oC - według kompa w aucie)

Możliwe, że po tak krótkim czasie by uszczele wywaliło ?

Opublikowano

Z tą uszczelą to mi coś nie leży, żeby po roku juz padła. Chyba, że jakiś majcher przy zakładaniu coś spier.....

Opublikowano

Kolego, ja jak rano o tej porze roku swojego odpale, to po kilkunastu sekundach para jeszcze bardziej leci, a silnik jest igła. Z tym ze u mnie są katalizatory. Gorzej jeśli to dym, na filmiku ciezko ocenić. A co do uszczelki, to można to sprawdzić u mechaniora czy jest ok

Opublikowano
  • Autor

Heh to ja już sam niewiem. Mi też coś nie tak pasuje, że uszczelka po takim czasie by piardła ale specem nie jestem...

A takie objawy jak się mają do pęknięcia głowicy ? Raczej było by widać coś w zbiorniczku lub oleju czy nie koniecznie ?

Opublikowano

Wg mnie szukasz dziury w całym taka ilość pary to normalka bym nawet powiedział że troche mało. Ja mam katalizator SPRAWNY i z wydechu przez pierwsze pare minut po odpaleniu widać troche pary a z wydechu kapie woda, dopiero jak silnik złapie już trochę temperatury to z wydechu zaczyna walić dużą ilością pary i naprawde nie ma sie czego obawiać, bo głównymi składnikami spalania paliw kopalnych są CO2 i H2O czyli nasza woda (ale starczy tej chemii). Jeśli nie widzisz ubytku mocy a to co wydobywa się z wydechu nie jest gęstym gryzącym białym dymem to nie masz co martwić się uszczelkę.

Opublikowano

U mnie zaraz po odpaleniu dymi nawet bardziej ( też niemam katów). a płynu ubyło mi około 1 cm przez 4 miesiące, więc mysle że to chyba normalne.

Opublikowano

to norma i masz lpg i jest ok :notworthy:

Opublikowano

Silnik miales zimny czy cieply? Ja bym sie nie martwił... u mnie nie beirze nic plynu chlodzącego a jak sie zagrzeje a jest zimno to kopci ze ho ho. W lecie nie kopcil ale teraz to jedna chmura jest :przebiegly:

Opublikowano
  • Autor

Silnik był tak pół na pół zagrzany...

Właśnie troszkę taki zdezorientowany byłem bo jak go kupowałem ok. 4 miechy temu (trochę cieplej było :wink4:) to sprawdzałem czy kopci i nie było ani troszku dymka...

Oka, uspokoiłem się i dziękuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc :good:

Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

a na rozgrzanym w pelni jak dymi?

Opublikowano

nie masz czym sie przejmowac.. mój dymi bardziej :decayed:: a wszytsko sprawne i ok (tyle ze jezdzi na lpg)

Ale za to jutro tankuje do pełna PB wlewam STP i bedzie trzeba przepalic ją troche.. ;)

Opublikowano

Jesli to para a tak to wyglada to jest ok ;) jesli dym to moze byc problem. A sproboj w takim razie autko gdzies zostawic w cieplym miejscu i go odpalic i sprawdz czy kopci.

Wedlug mnie nie ma czym sie przejmowac

Opublikowano
  • Autor

Na rozgrzanym praktycznie tak samo...ALE któregoś dnia dałem bracholowi żeby się przejechał, Ja pojechałem za nim i nie widziałem jakiegoś dymka...nawet gdy troszku przycisnął :no:

Opublikowano

Sam musisz ocenić czy to para czy dym- na pewno będzie gęstszy i gryzący, będzie też miał intensywniejszy zapach. A co do pary to normalne tym bardziej o takiej porze roku. Więc luzik nic tylko jeździć dalej :kox:

Opublikowano

Na rozgrzanym praktycznie tak samo...ALE któregoś dnia dałem bracholowi żeby się przejechał, Ja pojechałem za nim i nie widziałem jakiegoś dymka...nawet gdy troszku przycisnął :no:

Jak jedziesz to ped powietrza zabiera szybko pare wodna i ja rozrzedza.... dlatego jej nie widziales! Gdyby to byla uszczelka to w czasie jazdy pod obciazeniem jeszcze bardziej byloby widac.

Jezeli ubylo Ci troszke plynu to sprawdz dokladnie wszsytkie laczenia/wyjscia/wejscia ukladu wodnego i poszukaj osadu mineralnego ( w kolorze plynu ) Moze rozszczelnil sie delikatnie uklad.

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor

OK, dzięki wszystkim za pomoc...wygląda na to że jest okej :wink4:

PozdrO :hi: