michal 27 Opublikowano 27 Września 2016 Opublikowano 27 Września 2016 Witam, problem z audi a4b5 Ajm mianowicie olej z lewa się po egerze...Co z tym zrobić?? Jaka przyczyną?? Plis...
car_diag_cork Opublikowano 27 Września 2016 Opublikowano 27 Września 2016 Wyczyść cały dolot, załóż domowej roboty OCT i obserwuj czy w dolocie pojawia się olej. Jeśli oleju nie będzie to znaczy, że olej w dolocie brał się z odmy, jeśli zaś nadal dolot będzie zaolejony to oznacza problem z uszczelnieniem turbo. Co do egr-a musisz go umyć(podobno czasami pomaga i przestaje przepuszczać olej) lub wymień na nowy.
michal 27 Opublikowano 28 Września 2016 Autor Opublikowano 28 Września 2016 Dzięki za wypowiedź...A jak zrobić coś takiego jak OCT co to jest? Możesz jakoś wyjaśnić będę wdzięczny.
car_diag_cork Opublikowano 28 Września 2016 Opublikowano 28 Września 2016 Oct to tzw. Oil Catch Tank. Możesz taki kupić lub zrobić sam. Do prostego testu wystarczy zwykła butelka. Jedyny minus zwykłej butelki jako OCT to delikatny zapach oleju spod maski. Poczytaj ten temacik http://a4-klub.pl/index.php?/topic/246615-oil-catch-tank-zakladac-czy-nie/
michal 27 Opublikowano 29 Września 2016 Autor Opublikowano 29 Września 2016 Ok.niezły pomysł tylko teraz jak to zrobić?? Jakaś butelka tylko gdzie? Na rurkę co idzie od odmy? Jaka ta butelka musi być mała/duża??w tej butelce trzeba zrobić jakieś otwory ??? Pomożesz...
car_diag_cork Opublikowano 29 Września 2016 Opublikowano 29 Września 2016 Na końcówkę zaznaczoną na czerwono zakładasz wąż (nie pamiętam jaka średnica). Drugi koniec węża wkładasz do butelki, którą montujesz gdzieś z prawej strony silnika. Do zamontowania butli możesz użyć np. opasek do kabli. Na szyjce butelki zrób kilka dziurek żeby ciśnienie z odmy miało gdzie uciekać. Otwór w dolocie musisz czymś zaślepić np. korkiem od butelki.
karol24 Opublikowano 29 Września 2016 Opublikowano 29 Września 2016 Też musze zrobić takiego mogą, bo turbo po regeneracji a oleju w dolocie sporo
michal 27 Opublikowano 29 Września 2016 Autor Opublikowano 29 Września 2016 Dzięki wielkie będę działał..
car_diag_cork Opublikowano 29 Września 2016 Opublikowano 29 Września 2016 Kiedyś jak robiłem to użyłem małej butelki po płynie hamulcowym. Wywierciłem otwory, wkręciłem króćce takie jak na obrazku i puściłem rurkę z powrotem do dolotu. W butlę wrzuciłem kawałek metalowego zmywaka do naczyń żeby olej się na czymś zbierał. Wyglądało to dosyć śmiesznie ale działało.
karol24 Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 Głupie pytanie laika, po co ta rurka właściwie idzie do dolotu? bo widziałem, że przy OCT też można ją zaślepić.
japycz1 Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) po to żeby przepalać olej który sie pojawia tam, zamiast np wylewac pod samochodem. Edytowane 30 Września 2016 przez japycz1
Hezen Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 Odmy nie można zaślepiać, chyba że ktoś chce robić uszczelke pod głowicą. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
car_diag_cork Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 Głupie pytanie laika, po co ta rurka właściwie idzie do dolotu? bo widziałem, że przy OCT też można ją zaślepić.Koledze zapewne chodziło o zaślepienie otworu po odmie w dolocie tylko źle to ujął Mam rację?Rurka idzie do dolotu aby zmniejszyć zanieczyszczenie środowiska. Wypuszczenie odmy bezpośrednio pod maskę dałoby nieprzyjemne odczucia zapachowe no a olej, który zbiera się w dolocie zostawałby na dolnej osłonie silnika lub na ziemi (w przypadku braku osłony). Odmy nie można zaślepiać, chyba że ktoś chce robić uszczelke pod głowicą. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Tak jak napisałeś odmy nie wolno zaślepiać. Niedrożna odma = problemy. Ciśnienie ze skrzyni korbowej musi się jakoś wydostawać. Jeśli nie przez odmę to znajdzie sobie inną drogę "ucieczki", którym będzie najsłabszy punkt czyli w tym przypadku zapewne uszczelniacze (wałek, wał, uszczelka pokrywy zaworów).
Hezen Opublikowano 30 Września 2016 Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) Może źle to ujął ale wolałem napisac, ot tak dla przestrogi. Zaślepiona odma da znać o sobie w pierwszej kolejnosci przez wypchnięcie bagnetu :> Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Edytowane 30 Września 2016 przez Hezen
karol24 Opublikowano 3 Października 2016 Opublikowano 3 Października 2016 Dokładnie, chodziło mi o otwór w rurze
Rekomendowane odpowiedzi