Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

opony zimowe- zapytanie b6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie forumowicze!
Mam małe pytanie, kupiłem swoją b szóstkę.. na totalnie dojechanych i nie ori felgach letnich 15" zmieniłem na 17 ori i tam mam opony 245/45/17 r. Do auta dostałem alusy ORI i prawie nowe opony z 2014r o rozmiarze 255/55/17 - Moje pytanie, czy na tym rozmiarze przemierze zimę czy lepiej sprzedać i kupić mniejszy rozmiar?

Opublikowano

a co ma rozmiar opony do pory roku

Opublikowano
  • Autor

nie wiem pytam, wcześniej jeździłem astra 3 i letnie mialem 17 zimówki 15 więc pytam:)

Opublikowano

Moje pytanie, czy na tym rozmiarze przemierze zimę czy lepiej sprzedać i kupić mniejszy rozmiar?

Sprzedawaj bo żaden z tych rozmiarów nie jest dedykowany do twojego auta.

Opublikowano
  • Autor

Letnie nadają sie do wyrzucenia. A jakie polecasz?

Opublikowano

Ori 17" to 235/45 a jego idealnym zamiennikiem jest 215/50 (taki rozmiar mam letnich a zimą zakładam 195/65/15).

Opublikowano
  • Autor

Ok letnie sobie takie kupie a te sprzedam i zmienię na 15;)

Opublikowano

a co ma rozmiar opony do pory roku

Ma, szerszy laczek daje większą przyczepność na błocie pośniegowym z kolei węższy bardziej wgryza się w śnieg.

Tyle teoria :hi:

Generalnie nie wchodziłbym w jakieś ekstrema, tj. na lato np. 245 a na zimę kolażówki 195... ja na lato i zimę mam ten sam rozmiar.

mam opony 245/45/17 r. Do auta dostałem alusy ORI i prawie nowe opony z 2014r o rozmiarze 255/55/17 - Moje pytanie, czy na tym rozmiarze przemierze zimę czy lepiej sprzedać i kupić mniejszy rozmiar?

Jak już wyżej napisano 235/45R17 lub 215/55R16 to wzorcowe gumy... w przypadku takiego demona mocy jakim jest 2.0 ALT skłaniałbym się ku montażu 215/50R17 na lato i 205/65R15 na zimę, jeśli koniecznie chcesz wykorzystać te 15" fele.

Nie zakładaj 255/55R17 bo raz, że zamulisz auto i zwiększysz jego spalanie a dwa to prawdopodobnie nie podejdą te laczki bo nie dość, że są szersze o 2cm to również wyższe o 7cm od wzorcowych.

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

Ale według producenta na lato 235/45R17 lub 215/55r16 to a zimą to 205/55R16M+S tak umie na wlezie jest

Edytowane przez andrzejch1980

Opublikowano

Nie wiem jaka dokładnie wlepka jest w A4 z motorem 2.0 ALT jednak nie wydaje mi się rozsądnym posunięciem montowanie laczka 235 do silnika o tej mocy...

Opublikowano

215/50r17 das is optimal