Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Falujace obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczow.

Jak w temacie mam maly problem z obrotami w silniku 2.6 V6 tzn. dokladnie z 1.5 tys. skacza na 2 tys. dosc szybko do tego jeszcze miesiac temu mialem wymieniany termostat i do tego dolaczyla chlodna chlodnica przy temperaturze na zegarach 90 i plyn w zbiorniczku letni(nawiew jestw normie), przewody gorne cieple nie gorace zas dolny po lewej str. gruby zimny jak piwo w loduwce.silnik lapie temperature juz po 2 minutach na postoju. Po 5-8 min wlacza sie brzeczyk :shocked:Nie wiem czego to moze byc przyczyna i jak usunac usterke. Pytanie czy moze to byc uszczelka (tak stwierdzil mechanik ):mysli:Z racji ze jest to moja pierwsza bezyna nie wiem od czego zaczac i prosze o jakies wskazowki. Pozdrawiam

Opublikowano

jezeli chodzi o ciecz chłodzącą to nie brałbym się zaraz za wymianę uszczelki, te silniki po wymianach związanych z ukladem chlodzenia lubią sie zapowietrzyc, walczyłem z tym kiedys ok 2,5 godziny(odpowietrzanie) i objawy ustały. Mechanik twierdził ze uszczelka na 100% bo nawet wode wywalało. Odpowietrzyłem układ i jak reką odjął. Co do obrotów jezeli wahają się energicznie pomiedzy 1,5 a 2 tys obrotów to towarzyszyło mi to własnie zapowietrzonemu układowi i najpierw musiałem przywrócić nastawy podstawowe, i zaadaptowac wolne obroty, dopiero późnniej odpowietrzać. Dziwna to troche zalezność ale tak było.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

i jak poszło? odpowietrzenie dało jakiś efekt, bo też już sporo czasu męczę się z podobnym problemem, pozdrawiam!

Opublikowano

Przyczyna falujacych obrotow moga tez byc nieszczelne zawory wydechowe, u mnie tak bylo przynajmniej, tez obroty falowaly ale nie za kazdym razem a po splanowaniu glowicy i naprawieniu zaworow wszystko sie uspokoilo. dodam ze zanim sie za to zabralem to tez sprawdzilem wszystkie mozliwosci, wymienilem termostat odpowietrzylem uklad a zeby bylo lepiej to nawet pompe wodna wymienilem na nowa... ale dopiero po splanowaniu glowicy i wlasnie uszczelnieniu zaworow wydechowych problem sie rozwiazal...

Opublikowano
  • Autor

Panowie powiem krotko. Nie dalem dla mechanika rozebrac glowicy. Po rozebraniu calego przodu pompa wody, paski ,przewody chlodnicy, termostat oczywiscie wszystko po kolei sprawdzane gdzie blad mechanik rozklada rece i sklada auto spowrotem.Silnik przestaje sie grzac :good: ale obroty zostaja :mysli: a ze to byl dzien wigilii to zabieram auto. na drugi dzien swiat wyruszam w trase i po przejechaniu 150 km. obroty jak reka odja wracaja na 700-800 i tak do dzis sie trzymaja :> elektryk twierdzil ze moze przy wymianie termostatu jak zostal odlaczony aku.. to komp sie przestawil i potrzebowal troche czasu zeby wrocic do normy. Pozdrawiam i dzieki za rady

Opublikowano

czasem res ecu pomaga

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie to powiecie mi. Ja mam tak ciężko odpala mi silnik kontrolki aż przygasają. Odpalę to obroty na zimnym silniku 3 tys po paru minutach 1 tys do 2 tys kolysa lekko silnikiem a samochód ma 181 tys. przejechane niedawno rozrząd był zmieniany termostat parę miesięcy temu. 2 dni temu miałem tak ze falowały obroty zgasiłem i odpaliłem znowu i już normalnie było.Wczoraj bez problemu się jedzilo a dziś od rana piekło.

Opublikowano

jak ci pada napięcie to po odpaleniu musi się zaadoptować przepustnica...,

podłącz dobry akumulator, odpal, zaadoptuje się przepustnica i będzie o.k.

Jak ci pada akumulator przy każdym odpalaniu na zimnym, to będziesz miał takie objawy... niestety

pozdr.

s.

Opublikowano

podłączyłem drugi akumulator szybciej odpalił ale niestety falują obroty i na zimnym silniku jak odaplil 3 tys od razu

Opublikowano

no i jak pochodzi chwilę to zejdzie do 2 potem będzie falował 1400-1800-2000

potem coraz niżej, a potem ustali sie na 1300 i jak się nagrzeje zejdzie do 800..

tak wygląda u mnie adaptacja przepustnicy w silniku ABC.

jak się przejedziesz to po 3-5 km będzie spokojnie...

pozdr.

ps. - pierwszy raz myślałem, że mi się silnik rozpadnie...

Opublikowano

witam ja do tej pory mam problemy z obrotami wymieniłem juz prawie wszystko od przepustnicy po przepływomierz teraz musze wymienic czujnik połorzenia wałka rozrzadu i tak wkołko..... i konca nie widać

Opublikowano

powiem ci tak GR nie pomogło ani nie było tak jak ty mówisz skasowałem błąd w silniku od immo i samochód chodził cacunio na drugi dzień znowu to samo. Musze wymienić kabel od immo i zobaczę co się bezie działo. U mnie coś immo szaleje.

17978 P1570 Uszkodzony sterownik immobilizera - zły kod, ECM, przewody taki mi błąd na silniku pokazuje

01176 Usterka kluczowa

te 2 błędy mogą powodować falowanie silnika bo dla mnie trochę dziwne to jest