Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B5] Wywalenie kata....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czemu to ma służyć, pozbycie sie katalizatroa? Rozumiem ze w benzynowym nic to nie da?

zatkany katalizator w znancznym stopniu utrudnia, a czasem nawet blokuje, przepływ gazów spalinowych co wpływa negatywnie na pracę silnika (kultura pracy, spalanie, moc i inne).

Katalizator zastępuję się rurką najczęściej z przyczyn ekonomicznych (oryginalny kosztuje ponad 1000 zł, uniwersalny około 400 zł a rurka z robocizną tylko jakieś 70 zł).

Opublikowano
Czemu to ma służyć, pozbycie sie katalizatroa? Rozumiem ze w benzynowym nic to nie da?

zatkany katalizator w znancznym stopniu utrudnia, a czasem nawet blokuje, przepływ gazów spalinowych co wpływa negatywnie na pracę silnika (kultura pracy, spalanie, moc i inne).

Katalizator zastępuję się rurką najczęściej z przyczyn ekonomicznych (oryginalny kosztuje ponad 1000 zł, uniwersalny około 400 zł a rurka z robocizną tylko jakieś 70 zł).

Czy takie zatkanie to wysatepuje tylko w dizlach (jesli tak to dlaczego w ON) czy benzyny to tez dotyczy? Po jakim przebiegu trzeba sie go pozbyc w benzynowym i jak sprawa wyglada na przegladzie?

Opublikowano
Czy takie zatkanie to wysatepuje tylko w dizlach (jesli tak to dlaczego w ON) czy benzyny to tez dotyczy?

Tyczy się to wszystkich samochodów wyposażonych w katalizator (PB, ON, LPG, CNG itd itp)

Po jakim przebiegu trzeba sie go pozbyc w benzynowym

Teoretycznie powinno się go wymieniać po około 100 tys km ponieważ wtedy już traci swoje właściwości, jednak w praktyce wywala się go, tudzież wymienia, wtedy gdy się przytka lub zaczyna się rozsypywać wkład ceramiczny.

jak sprawa wyglada na przegladzie

z punktu widzienia prawa nie możesz go od tak sobie wyciąć i wstawić coś na jego miejsce. Jeśli przyjedziesz z nagą rurką zamiast katalizatora raczej będziesz miał problemy.

Próbować oszukać speców od przeglądów można na parę sposobów:

- wstawiasz rurkę z nierdzewki (zadbać trzeba żeby była gięta na giętarce) i szukasz jakieś stacji kontroli na jakimś zadupiu, tam może przepuszczą

- wywalasz wnętrze katalizatora i wspawujesz z powrotem samą puszkę

- wywalasz wnętrze katalizatora i wspawujesz do środka zwykłąd rurkę. Jeśli dobrze się to wykona to nikt nic nie zauważy

- wstawiasz uniwersalny katalizator i masz spokój ze wszystkim

- wstawiasz strumienicę imitującą katalizator (najgorsze wyjście z możliwych - odradzam)

Opublikowano
- wstawiasz strumienicę imitującą katalizator (najgorsze wyjście z możliwych - odradzam)

Dlaczego? Czytałem mnóstwo opisów takich strumienic jak to one pomagają w opróznianiu układu wylotowego ze spalin noi ze zwiększaja moc. Może to dlatego że na allegro a tam kazdy przeciaz chce sprzedac...?

Oprocz problemu zwiazanego ze spalinami-srodowiskiem to nie ma taka ''amputacja'' jakiegos negatywnego wplywu/skutków ubocznych na auto?

A przeglad to robie telefonicznie:-D

Opublikowano

OK, strumienicy mówimy jednogłośnie nie. Tyle w tym temacie. :evil:

Opublikowano
wplywu/skutków ubocznych na auto?

dobrze wykonana nie będzie miała ale jeśli ktoś spierniczy robotę to możesz mieć problemy i to całkiem poważne.

Czytałem mnóstwo opisów takich strumienic jak to one pomagają w opróznianiu układu wylotowego ze spalin noi ze zwiększaja moc.

zło i tyle. Nie chce mi się pisać po raz enty o tym. Na forum znajdziesz sporo informacji.

Opublikowano

a ja w czwartek wywalam katy i wstawiam strumieniczki i zobacze co sie stanie :rotfl:

Opublikowano

a ja w czwartek wywalam katy i wstawiam strumieniczki i zobacze co sie stanie :rotfl:

Ice będziesz miał bardzo miły, głeboki, basowy pomruk...nie będzie bardziej głośny...

wstaw samą rure, nie strumienice - sprawdzone info.

masz sonde lambda za katalizatorami??

Opublikowano

Mam nadzieję, że w ramach testu dla zabawy, nic więcej.

Opublikowano

Ice będziesz miał bardzo miły, głeboki, basowy pomruk...nie będzie bardziej głośny...

wstaw samą rure, nie strumienice - sprawdzone info.

masz sonde lambda za katalizatorami??

sonda przed katami :biggrin:

[ Dodano: 06-03-2007, 23:33 ]

Mam nadzieję, że w ramach testu dla zabawy, nic więcej.

nie musze cos porobic bo cos mi niegra tak jak powinno a i tak musze wymienic łaczniki te z siatki bo juz niema na nich siatki przetarta od asfaltu :rotfl:

Opublikowano

będziesz zadowolony z rur :rotfl::wink:

Opublikowano
będziesz zadowolony z rur :rotfl::wink:

zobaczym co sie stanie :question:

we wczesniejszym 2.8 miałem wywalone katy i było ok

Opublikowano

a co by sie mialo stac?

[ Dodano: 07-03-2007, 12:15 ]

zawsze mozna sprzedac ta uszkodzona lud oddac do regeneracji...

Opublikowano

A co na wywalenie kata powie pan od corocznego badania technicznego. Nie wpadnie na to jak będzie badał skład i ilość spali???

pozdro

Opublikowano
A co na wywalenie kata powie pan od corocznego badania technicznego. Nie wpadnie na to jak będzie badał skład i ilość spali???

pozdro

jeśli katalizator ma ponad 100 tys km nalatane to i tak już żadnego syfu ze spalin nie wyłapuje się tym akurat nie ma co się przejmować.

Opublikowano

no i wywaliłem katy i wstawiłem strumienice wynik wkręca sie szybciej i ciągnie do samego końca ............zaczeła znowu zapier.......ać :rotfl:

Opublikowano

i stawiam 5 stów, że na zwykłych rurach byłoby tak samo albo i lepiej :wink:

Opublikowano
stawiam 5 stów, że na zwykłych rurach byłoby tak samo albo i lepiej

to co zakładzik :wink:

Opublikowano

Poziek chciał powiedzieć że strumienica daje tyle co magnetyzer :wink:

Opublikowano

Strumienica daje tyle co magnetyzer.hmm, to po co je wogule produkują??

pozdro