Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Jak sprawdzić przegub ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie .. wlazłem do kanału i jak mam sprawdzić czy przegub jest sypnięty ??

Opublikowano

Jak skręcasz (oczywiście jadąc) i słyszysz stukanie z danego koła tzn że przegub do wymiany

Opublikowano

Jak skręcasz (oczywiście jadąc) i słyszysz stukanie z danego koła tzn że przegub do wymiany

nie stukanie , a raczej trykanie . jak ma spory luz to już przy skręconych kołach mocne strzały.

Opublikowano

trykanie

Tego słowa mi brakło :good:

Opublikowano

jedz i skrec koła na max w lewo, pozniej w prawo i nasłuc**j. Mozesz czynnosc powtarzac, bo przeguby słychac tylko na skreconych kołach. Jak nic nie bedzie słychac to jest ok :wink4:

Opublikowano
Jak w temacie .. wlazłem do kanału i jak mam sprawdzić czy przegub jest sypnięty ??

a jakie masz objawy jezeli sądzisz ze cos jest nie tak z przegubem ????

jedz i skrec koła na max w lewo, pozniej w prawo i nasłuc**j. Mozesz czynnosc powtarzac, bo przeguby słychac tylko na skreconych kołach. Jak nic nie bedzie słychac to jest ok

to jest najlepszy sposób.

Opublikowano
  • Autor

Jak jadę i zacznę energicznie skrecać raz w lewo raz w prawo to za każdym razem mam takie głuche chrup z pod podłogi. Koszty przegubu są spore więc chciałbym wiedzieć czy to na pewno przegub.

Opublikowano

raczej szukałbym w zawieszeniu. przeguby słychac przy ruszaniu na skreconych kołach głuwnie.

Opublikowano

Jak jadę i zacznę energicznie skrecać raz w lewo raz w prawo to za każdym razem mam takie głuche chrup z pod podłogi. Koszty przegubu są spore więc chciałbym wiedzieć czy to na pewno przegub.

Koszty przegubów wcale nie są takie duże.. Ok. 150 za stronę. Nasłuc**j "Trykania" upewnisz się na 100%.

Opublikowano

Skręć koła na dohamowaniu...

Opublikowano
  • Autor

Koszty przegubów wcale nie są takie duże.. Ok. 150 za stronę. Nasłuc**j "Trykania" upewnisz się na 100%.

Do mojego 250 wymienię oczywiście bez względu na koszty ale wolałbym wymieniać zepsutą część :confused4:

Opublikowano

Przemo, kolega ma AJM-a także przegub kosztuje trochę więcej, niestety niż np. w Twoim przypadku :)

Opublikowano
  • Autor

Przy jeździe na wprost nic się nie dzieję ale na zakrętach szczególnie w prawo słychać pojedyńcze głośne chrup ;(

Opublikowano
Przy jeździe na wprost nic się nie dzieję ale na zakrętach szczególnie w prawo słychać pojedyńcze głośne chrup

podjedz najpierw do mechesa i niech poodkreca wahacze i sprawdzi gałki w górnych wahaczach i tulejki. ja tez takie cos miałem ze przy skrecie cos chrupało i tez myslałem ze to przegub. jednak w audi przeguby sa naprawde wytrzymałe i okazało sie ze to wahacz.

Opublikowano

Przy jeździe na wprost nic się nie dzieję ale na zakrętach szczególnie w prawo słychać pojedyńcze głośne chrup ;(

Wszystko wskazuje na to, że to przegub, jeśli masz wątpliwości podjedź do jakiegoś mechanika to sprawdzi Ci to dokładnie :)

Opublikowano

A jak jest z dźwiekami na nierównej/dziurawej drodze?

Jak wtedy chrupie to wówczas obstawiałbym wahacz

Opublikowano

własnie czasami moze byc tak ze na prostych kołach na nierównosciach nic nie słychac a na skreconych zaczyna "chrupac" bo któras gałka jest zapieczona.

Opublikowano

własnie czasami moze byc tak ze na prostych kołach na nierównosciach nic nie słychac a na skreconych zaczyna "chrupac" bo któras gałka jest zapieczona.

To wtedy rzeczywiście d... , nie dojdzie do 100% odpowiedzi

Opublikowano

no własnie ale ja sprawdziłbym własnie te gałki na górnych wahaczach. nie ma duzo roboty wystarczy koło sciągnąc, odkrecic srube i wyjąć wachacze z jazma. potem bierzesz koncówke gałki w palce i ruszasz na wszystkie strony. powinny z lekkim oporem ruszac sie na boki. jak któras nie bedzie chciała drgnąć reką to moze byc przyczyna. dodatkowo mozna je jeszcze kluczem imbusowym nie pamietam numeru pokrecic wokół własnej osi i tez sprawdzic czy chodzą gładko.

Opublikowano
  • Autor

Na nierównościach stuka wahacz (banan) i to już zdiagnozowałem ale chrupie z drugiej strony niż zepsuty wahacz więc to nie to.

ozi_wells

O którym mówisz na górze są zdaje się dwa wahacze. Jak to się nazywa, w ETCE znajdę ??

Chodzi Ci o to żeby sprawdzić sworznie w górnych wahaczach, one też tak mogą chrupać ??