bentley Opublikowano 21 Października 2016 Opublikowano 21 Października 2016 Witam, w moim Audi co jakiś czas (nie co każde odpalenie) pojawia się na starcie kontrolka EPC i nie gaśnie. Auto przyśpiesza normalnie, żadnych trybów awaryjnych ani mniejszej mocy nie odczułem, dziwnych odgłosów z turbo czy silnika również nie zauważyłem. Posiadam interfejs bluetooth i po podłączeniu tylko jedna aplikacja (E OBD2 Facile) wyświetliła mi błąd: P0039 Turbo/Super charger bypass valve control circuit range performance Czytałem, że to błąd związany z ciśnieniem doładowania turbiny. Czy miał ktoś podobny w swoim Audi ? Nie wiem od czego zacząć, a nie chce iść w grube koszta od razu. Może ktoś coś poradzi co zrobić na początku ? Pozdrawiam Podbijam temat, naprawdę nikt nie miał takiego błędu lub podobnego ?
komoornik Opublikowano 21 Października 2016 Opublikowano 21 Października 2016 Trzeba by mimo wszystko przyjrzeć się turbo - do wymontowania katalizator. Istnieje szansa że jest pęknięty kolektor.
wrclaguna Opublikowano 21 Października 2016 Opublikowano 21 Października 2016 http://www.gerritspeek.nl/vag-com_dtc-16423.htmlMożliwe przyczyny: Okablowanie i / lub wadliwe połączenia Usterka zaworu regulacyjnego obciążenia Możliwe rozwiązania: Sprawdzić okablowanie / naprawa i połączenia Sprawdź (bloki pomiarowe) / wymienić zawór regulujący ciśnienie doładowania
bentley Opublikowano 21 Października 2016 Autor Opublikowano 21 Października 2016 Dzięki wielkie komoornik i wrclaguna za odpowiedzi. Sam znalazłem dość obszerny artykuł o tym błędzie: https://www.obd-codes.com/p0039 Autor również pisze o problemie z okablowaniem lub ostatecznie wymianą zaworu. Z tego co widziałem to nie jest droga sprawa więc raczej od razu go kupie na wymianę.
Rekomendowane odpowiedzi