Krzysiu2202 Opublikowano 24 Października 2016 Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) Witam mam pytanie czy wzmacniacz który napędza tylnie głośniki w nokii oraz bose są na 2ohm? czy 4ohm? drugie pytanie jeżeli wzmacniacz jest rzeczywiście na 2 ohm to lepiej zamontować głośniki bose z tyłu 2ohm czy lepiej jakieś 16-stki 4ohm? bo prawdopodobnie będzie ciszej grać? @edit tak profilaktycznie zapytam pod oryginalne radio concert 1 mogę podłączyć głośniki przód 4 ohm? i będzie ok? czy też musi być 2ohm? Edytowane 24 Października 2016 przez Krzysiu2202
marivs Opublikowano 26 Października 2016 Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) Interesowałem się tym tematem jakiś czas temu. Dokładnie już nie pamiętam ale w Noki głośnik basowy (sub) ma nawinięte dwie cewki na karkasie 2 x 2om. Sama końcówka na dwie kostki TDA**** Maksymalna moc jednego kanału to ok. 40W przy 2 omach, przy 4 omach moc spada do 20W - takie są dane katalogowe układów. W rzeczywistości może być pewnie jeszcze mniej. W tylnych drzwiach masz zamontowane 4 omowe głośniki Blaupunkta. Jeśli z oryginalnego wzmacniacza ma być głośniejszy tył to szukaj głośników 2 lub 3-omowych, tylko może się zdarzyć, że zagłuszą subwoofer - kwestia skuteczności głośników (dB/1W/1m). Edytowane 26 Października 2016 przez marivs
Krzysiu2202 Opublikowano 27 Października 2016 Autor Opublikowano 27 Października 2016 (edytowane) ok dzięki za zainteresowanie. Montuje sub bose do ori wiązki nokii tylko że napędze tym drugim wzamcniaczem (bo bose ma 2?) właśnie sam tył tak jak jest w nokii (i tak tył mamy aktywny) jak się nie myle tylko wlutuje się odpowiednio i wsadze tam bose jeżeli 2ohm ma być lepsze po prostu 2 kanałów nie wykorzystam jak w ori bose (przód). Tylko czy concert I obsługuje głośniki 4ohm czy też lepiej trzeba 2ohm? bo wiadomo że te nokii z przodu to tragedia i myślę nad jakimiś 13-stkami pod radio na zwrotnicy. Edytowane 27 Października 2016 przez Krzysiu2202
marivs Opublikowano 28 Października 2016 Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Każde radio zagra z głośnikami 2, 4 czy też 8-omowymi. Trzeba tylko pamiętać, że im wyższa wartość R tym niższą moc dostarczy wzmacniacz do głośnika. Przy wysokim R należy zadbać aby głośnik posiadał wysoką sprawność, pewnie więcej niż 93dB/1W/1m - wtedy przy małej mocy dostarczonej do głośnika otrzymamy dość skuteczną moc akustyczną. Jeśli Bose ma wejście sygnału na przód i tył to wykorzystaj tylko ten drugi. Z tego co widać, przynajmniej tutaj, sygnał w Concert jest puszczony tylko na tył http://obrazki.elektroda.net/0_1249905105.jpg Może wystarczy przepiąć końcówki (subwoofer) i to zagra? Tego nie wiem. Użytkownik tego forum A4CCH zamontował u siebie Helix B-52C, specjalnie pod samo radio. Jak mówił to grają zacnie, aczkolwiek nie miał porównania do oryginalnych bo te już były mocno wyeksploatowane. Edytowane 28 Października 2016 przez marivs
Krzysiu2202 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Założyłem suba bose do wiązki nokii i w tylne głośniki dałem też bose łupie jak trzeba aż się miło słucha tylko teraz przód nie ogarnia bo nokie mam 10-tki i wgl nie słychać haha. Muszę kupić te helixy dzięki za pomoc. Co najlepsze ta druga kostka w bose odpowiada tylko za przewody od głośników tam nie ma plusa niczego wszystko podajemy tylko przez pierwsza kostke do wzmacniacza a ten rozsyła to do drugiego więc wystarczy kostka nokii do podłączenia Edytowane 30 Grudnia 2016 przez Krzysiu2202
Rekomendowane odpowiedzi