Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dobór dmuchawy do pieca w garażu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie szybkie pytanie bo szybko musze coś zamówić.

Robię piec do garażu, piec zrobiony z dwóch zbiorników na powietrze w środku cegła szamotowa, piec ma byc obudowany blachą czyli bedzie płaszcz powietrza i teraz problem jaką dmuchawę zastosować.

Piec ma wymiary ok 50x30x100 (dwa zbiorniki połączone w jeden owalny) płaszcz bedzie ok 10cm od pieca, dmuchawa z dołu a wyjscie na górze. Garaż ma ok 25m kwadratowych i 4m wysokości.

Biore pod uwage dwie opcje:

Dmuchawa do nadmuchu pieca (ładna mała tyle ze nie wiem jaką to ma wydajność)

http://allegro.pl/wentylator-dmuchawa-do-kotla-pieca-rv-14-promocja-i5325669321.html

Zwykły wentylator powiedzmy 60W

http://allegro.pl/wentylator-przemyslowy-dospel-wb-s-200-fv-i6567977791.html

Ktoś przerabiał coś takiego ??? mam nadzieje ze szybko mi pomożecie bo chciał bym zamówić dmuchawe i w weekend dokończyć robotę.

Nikt nie odpisał nikt sie nie zainteresował, dla potomnych do pieca z płaszczem powietrza stosuje sie dmuchawy turbinowe takie jak do nadmuchu pieca CO. Dzwoniłem do producenta i wszystkiego sie dowiedziałem.

Opublikowano

Saunę chcesz robić ?

Na taki metraż wystarczy zwykła koza.

Opublikowano
  • Autor

Koze z giełdy mam teraz, zanim zrobi się ciepło potrzeba godzinę czasu i koszyk drzewa. Piec nadmuchowy ogrzewa pomieszczenie w ok 15 min i wystarczy kilka drewienek. W moim przypadku często jest tak ze mam robotę na godzine i zanim zrobi się ciepło to jest po robocie.

Mam garaz murowany, pomieszczenie z kanalem 5x5x4 i dwa mniejsze pomieszczenia na graty, mam plan aby w przyszlosci doprowadzic nadmuch do jedneg pomieszczenia.

Jak będzie skończony to wstawię fotę.

Opublikowano

Ja ogrzewam kozą z nadmuchem pomieszczenie 8x8x4m. Przy zerowej temperaturze na zewnątrz mam w środku 22-25 stopni. Żeby nagrzać szybko pomieszczenie trzeba palić olejem, najtaniej wychodzi na zużytym.

Koleś ma taką aparaturę gdzie kropelki starego oleju w piecu kapią na płytę azbestową. Tak grzeje że rura kominowa przy piecu jest cała czerwona. Pomieszczenie ok 50m kw. Zużycie oleju ok pòł litra na godzinę.

Edytowane przez Dev

Opublikowano
  • Autor

Mój piec to będzie właśnie taka koza z nadmuchem tyle ze własnego wykonania i zrobiona z dużo lepszych materiałów. Myślałem o palniku na olej ale to temat na później, piec będzie tak zrobiony zeby można było dołożyć palnik na olej

Opublikowano

Ja ze swojej strony polecam nagrzewnice sirokko. Mam garaz 6x4x4 i taka nagrzewnica 10kw to doslownie w 10 min go nagrzewa;p