Diego Risek Opublikowano 15 Listopada 2016 Opublikowano 15 Listopada 2016 Witam, mam pewien problem, wracając dziś z pracy rano nawiewy działały normalnie, pod domem zobaczyłem że powietrze leci tylko z środkowych, na klimatroniku ustawiam samą szybę czołową a i tak wieje z środkowych, to samo jak dam na nogi, dalej leci z środkowych. Co się mogło stać? Bezpiecznik? Jak tak to który? Pozdrawiam
radclif Opublikowano 4 Grudnia 2016 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Witam, Prawdopodobnie rozkodował się klimatronic, do zrobienia w VAG-u: Dla Audi A4 z silnikiem 1.6 1994 r. kodowanie klimatronika to 00040, dla A4 1.6 z 1996 r. (po pierwszym lifcie) kodowanie klimatronica 04140. Jaki kod? ??xxx: Füllstellen (bis MJ 1996) 00 - Standard ?xxxx: Füllstellen (MJ 1997 - 1998/99) 0 - Standard ??xxx: Fahrzeugtyp/Füllstellen (ab MJ 1998/99 ein Display) 00 - Füllstellen (ab Index "M") 04 - Audi A4 (nur Index "K" / "L") x?xxx: Fahrzeugtyp (MJ 1997 - 1998/99) 4 - Audi A4 xx?xx: Kompressortyp (bis MJ 1996) 0 - Zexel-Kompressor 1 - Nippondenso bzw. Denso-Kompressor xx?xx: Sonstiges (MJ 1997 - 1998/99) 1 - Kompressor ohne Geber für Drehzahl (G111) xx?xx: Ländervariante (ab MJ 1998/99 ein Display) 0 - Rest der Welt (RdW) 1 - USA 2 - Japan xxx?x: Zylinderzahl 4 - 4-Zylinder-Motor 6 - 6-Zylinder-Motor xxxx?: Motor-/Karosserievariante 0 - Linkslenker Benzinmtor 1 - Rechtslenker Benzinmotor 2 - USA Benzinmotor (nicht bei einem Display) 3 - Linkslenker TDI-Motor 4 - Rechtslenker TDI-Motor 5 - USA TDI-Motor (nicht bei einem Display) U mnie 1.8 koduje na 00040 Przed rozpoczęciem programowania należy pamiętać iż przyczyny błędów muszą fizycznie zostać usunięte/naprawione. 1. Podłączamy VAG. 2. Uruchamiamy silnik. 3. Włączamy kllimatyzację w tryb AUTO. 4. Uruchamiamy program do diagnostyki VAG (ja używałem VAG-COM 3). 5. Wchodzimy w adres 08 AC/HVAC lub inny dotyczący klimatyzacji (w zależności od programu). 6. Dalej 07 Kodowanie 7. Wpisujemy wartość i potwierdzamy. Teraz nie zamykając programu (nie rozłączając się z samochodem) odczytujemy błędy klimy, usuwamy je, jeśli się pojawiły i przechodzimy do Basic Settings. Silnik musi nadal pracować, i klima być włączona w tryb AUTO. 8. Wchodzimy w adres 04 Basic Settings we funkcji o adresie 08 AC/HVAC. 9. Wpisujemy numer grupy 001 Wszystkie silniczki sterowania przejadą sobie od jednego końca do drugiego, żeby poznać pozycje krańcowe. Po zakończeniu na ekranie pojawiają się w każdej pozycji zera (0). Jest to znak, że nastawy podstawowe zakończyły się. Jeszcze raz dla pewności odczytujemy błędy i kończymy pracę VAG-a. Od tej chwili możemy cieszyć się ponownie prawidłową pracą naszej automatycznej klimatyzacji. UWAGI: Kodowanie sterownika jest zależne od samochodu i silnika oraz roku produkcji. Nie ma uniwersalnego kodowania dla wszystkich aut. Robisz na własną odpowiedzialność. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi