Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czyszczenie kolektora ssącego w Audi A4 B8 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Opiszę jak zdjąć, rozłożyć i wyczyścić kolektor ssący na przykładzie mojej A4 B8 2.0 tdi CAGC.

Pacjent:

ZUr92BF.jpg

QI0i5rV.jpg

Na poniższym zdjęciu zaznaczyłem co trzeba odłączyć/zdemontować:

Ez8JeFY.jpg

Na czerwono zaznaczyłem, śrubki, wtyczki nakrętki, przewody i wężyki jakie trzeba zdjąć/ odkręcić, a na zielono śruby których nie widać na fotce ale tam są. Te dwie gustowne czerwone linie to listwa paliwowa i przewód paliwowy które musimy zdemontować żeby móc wyjąć i odkręcić przede wszystkim kolektor. EGR i przepustnica mogą zostać je możemy zdjąć jak już sobie kolektor zrzucimy. Musimy rozłączyć też dwa przewody te z gumowymi końcówkami z pompy wtryskowej i poodkręcać uchwyty tych przewodów od kolektora. Odpinamy wszystkie wtyczki wtrysków, czujnika położenia klap, wtyczkę od EGR, przepustnicy - z niej także zdejmujemy dolot powietrza oczywista oczywistość. Dalej obie wtyczki z listwy wtryskowej, odłączamy także od niej wszystkie przewody paliwowe. Listwa siedzi na 2 śrubach torx z resztą jak i wszystkie inne śruby , które musimy odkręcić, każda torx nie pamiętam tylko rozmiaru. Po odpięciu wszystkich wtyczek możemy unieść swobodniej wiązkę do góry i wysunąć odkręconą listwę. I tu uwaga troszkę paliwa wyleci i z listwy i z przewodów paliwowych więc dobrze mieć jakąś szmatkę bądź mały pojemnik na zlewki.

Wspomniane wyżej przewód paliwowy i listwa do zdemontowania.

AoUmfLo.jpg

2eglHH4.jpg

Jak pozbyliśmy się listwy to wyciągamy jeszcze wtyczki od świeć i możemy się śmiało zabierać za zdejmowanie kolektora bo wszystkie śruby mamy już na wierzchu a dokładnie 10 śrub i kolektor nam ładnie schodzi.

Blok po zdjęciu kolektora:

S8Sm1Mz.jpg

i sam kolektor:

QURWEXU.jpg

Dolna uszczelka - u mnie nadała się na ponowne założenie:

0ixGCrf.jpg

Teraz rozpinamy kolektor z czujnikiem i siłownikiem:

E4D5Y8b.jpg

Trzymają go 3 śruby widać po otworach, ale najpierw zdejmujemy sprężynkę z cięgna siłownika i rozpinamy samo cięgno. To taki kulowy zawias ala plastikowy wystarczy wyciągnąć ramię z kulowego stawu i po sprawie.

Sprężyna:

jYEgl1Q.jpg

A w tym miejscu jest mocowana, tak jak czerwona linia, tak samo biegnie sprężyna od jednego uchwytu do drugiego, gdyby komuś potem się zapomniało:

gh3NLut.jpg

A tu ramię które rozpinamy:

YJL0J7I.jpg

Kolejny krok to odkręcenie kolejnych też bodajże 10ciu śrub i mamy osobno górę i dół z klapami:

pAz5sU7.jpg

RRGWWw3.jpg

Na tym etapie zdejmujemy egr i przepustnicę i zabieramy się za czyszczenie.

cxzVlZE.jpg

0QMoHOF.jpg

BM5X4gE.jpg

Dół odrazu do moczenia - ja używam mocnego czyściwa Kajflex kajman cleaner. Przypuszczam, że w Polsce też to idzie dostać albo zamówić. Góra natomiast najpierw skrobanie z sadzy, a potem kąpiel przecieranie czyszczenie i tak w kółko aż będzie czysto. Z dołem trzeba trochę delikatniej ze względu na te klapy. A oto niezbędne narzędzie do takiej roboty :)

AOQuUGE.jpg

Trzeba się naszorować, bo o ile góra idzie szybko, bo to sama spalenizna, to dół jest o wiele wiele gorszy bo tam jest lepka smoła i idzie to jak krew z nosa....

I na koniec mam coś takiego:

GUWwBIq.jpg

Względnie czysto więc możemy składać wszystko spowrotem. Przecieramy blok silnika i odtłuszczamy w miejscu łączenia z kolektorem i oczywiście to samo robimy z kolektorem i uszczelkami jeżeli nadają się do powtórnego montażu. Montaż przebiega w odwrotnej kolejności co demontaż więc nie będę już tego opisywał. Trzeba pamiętać żeby nie przesadzić z dokręcaniem śrub kolektora żeby nie zerwać czasem. O ile dobrze pamiętam to górę z dołem łączymy z siłą 10Nm a kolektor z blokiem 20Nm. Po złożeniu całości zostaje odpowietrzyć układ paliwowy choć nie jest to konieczne, ale ja dla świętego spokoju zrobiłem i tu procedura VCDS

Dla protokołu nie UDS:

[01 - Silnik]
[ustawienia podstawowe - 04]
Wybierz grupę "035"
[idź!]
[ON/OFF/Dalej]
Pompa załączona na 30 sek.
[Gotowe, Wróć]

Dla UDS:

[01 - Silnik]

Wybieramy komendę Transfer fuel pump (FP) test

Klikamy GO

Albo bez VCDS, pootwierać parę razy i zamykać drzwi wtedy załącza się automatycznie pompa.

Po tym, już na sam koniec ja jeszcze robiłem adaptacje przepustnicy, egr i klap kolektora, no a potem odpalenie autka i radość z misji zakończonej sukcesem. Całość zajęła mi 5 - 5,5 godziny z czyszczeniem. Mam nadzieję, że komuś przyda się mój poradnik. Powodzenia w czyszczeniu i pozdrawiam.

Edytowane przez pimpam

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Dnia 19.11.2016 o 03:06, pimpam napisał:

OCB z tym protokołem - jak to wstukać w system, nie obczajam jeszcze tego kompa AUDI :facepalm:

Po złożeniu całości zostaje odpowietrzyć układ paliwowy choć nie jest to konieczne, ale ja dla świętego spokoju zrobiłem i tu procedura VCDS

Dla protokołu nie UDS:

[01 - Silnik]
Wybierz grupę "035"
[idź!]
[ON/OFF/Dalej]
[Gotowe, Wróć]

Dla UDS:

[01 - Silnik]

Klikamy GO

Albo bez VCDS, pootwierać parę razy i zamykać drzwi wtedy załącza się automatycznie pompa.

Po tym, już na sam koniec ja jeszcze robiłem adaptacje przepustnicy, egr i klap kolektora, no a potem odpalenie autka i radość z misji zakończonej sukcesem. Całość zajęła mi 5 - 5,5 godziny z czyszczeniem. Mam nadzieję, że komuś przyda się mój poradnik. Powodzenia w czyszczeniu i pozdrawiam.

Dla protokołu nie UDS:

[01 - Silnik]
Wybierz grupę "035"
[idź!]
[ON/OFF/Dalej]
[Gotowe, Wróć]

Dla UDS:

[01 - Silnik]

Klikamy GO

Edytowane przez Miras92

Opublikowano
  • Autor

Protokół w jakim łączy się auto z kompem widzisz w vcds chociażby wybierając 01engine i jak się łączy ze sterownikiem widzisz w lewym górnym rogu bodajże taki ruszający się ukośnik i nazwę protokołu. Ty nic nie musisz ustawiać. Widzisz jaki protokół i wybierasz procedure albo uds albo nie uds którą opisałem i po sprawie.

• 1 rok później...
Opublikowano

za***isty opis . Dzisiaj ojcu przeczyscilem wszystko i jeszcze założyłem ogranicznik nastawnika tak profilaktycznie bo błędów jeszcze nie waliło ale jak już rozbierałem to postanowiłem go zamontować . Dzięki wielkie kolego . 

• 1 rok później...
Opublikowano

ja robiłem to tak