Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRB] Problem z DPF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem ze swoją a4 1,9 BrB z dpf mianowicie jak włącza dopalanie zaczyna przerywać jest mniej czułe na pedał gazu z dołu trochę przymula jak skończy dopalanie jest ok jak wymuszę dopalenie vcds to to samo przerywa itd, mechanicy rozkładają ręce auto oryginał przebieg 191 tys mam go od 5 lat dpf niby nie zapchany, pompowtryski idealne przy 130 tys wymienione na nowe w aso egr wyczyszczony auto odpala na dotyk mam moc nie telepie cicho pracuje zapłon na 0,6. Może ktoś z was miał już taki problem nie wiem czy dpf do usunięcia czy co :) Z góry dzięki za pomoc .

Opublikowano

Jak często się cegła wypala ( co ile km ) i jak jest auto użytkowane ( trasy , miasto ) ?

Opublikowano

Ja mam też z DPF auto od czterech lat użytkowane i nigdy nic mi się nie wyświetlało że się coś wypala. Jazda raczej poza miastem choć niekoniecznie długie trasy. Czy to możliwe ?

Opublikowano

Ja mam też z DPF auto od czterech lat użytkowane i nigdy nic mi się nie wyświetlało że się coś wypala.

Bo wyświetla się jak jest problem z wypalaniem, jak jest wszystko oki to się nic nie wyświetla na szafie :P

Ja swoją jeżdżę ósmy rok i nigdy nic związanego z DPF-em nie widziałem na zestawie wskaźników :hi::D

Opublikowano

Wywal dziadostwo i po sprawie

Opublikowano
  • Autor

Auto uzytkowane więcej po mieście, na desce nic mi się nie wyświetla nawet jak wlaczy dopalanie średnio dopalanie wlacza co 160km sprawdzam w parametrach vcdsem dziwne bo zadnych innych problemów oprócz tego ze przerywa podczas dopalania niema :-)

• 1 rok później...
Opublikowano

Pozwolę sobie odświeżyć temat.

Silnik BRB, PDF, 2006 r, przebieg 150000 km.

Jeżdżę sporo po mieście, raz w miesiącu dłuższa trasa 200 km.

Zapełnienie filtra sadzą 40%. W tym stanie komp. powinien wypalać co 400-500 km, lecz ni jak, nie mogę uchwycić momentu wypalania, tak aby go nie przerywać w trakcie. procesu.

Zainstalowałem diodę w/g sugestii Kol. z Forum -podpiętą pod ogrzewanie tylnej szyby, lecz mimo przejechania 1200 km nie zapaliła się ani razu.

Doradżcie, proszę, jakie są objawy rozpoczęcia wypalania , jakie podzespoły włącza komp. w celu zwiększenia obciążenia tak , abym mógł podłączając kolejną diodę wychwycić moment rozpoczęcia procesu i zakończyć go pomyślnie, bez przerywania.

Opublikowano
18 godzin temu, magician7 napisał:

Doradżcie, proszę, jakie są objawy rozpoczęcia wypalania , jakie podzespoły włącza komp. w celu zwiększenia obciążenia tak , abym mógł podłączając kolejną diodę wychwycić moment rozpoczęcia procesu i zakończyć go pomyślnie, bez przerywania.

Jak w B7 TDI z DPF-em jest wszystko OK to nie wyłapiesz organoleptycznie kiedy  się cegła wypala ?

Co to w ogule za psychoza strachu na forach przed przerywaniem wypalania ?

Przecież to niczym nie grozi, przerwana dzisiaj dopali się jutro, a jak będziesz miał pecha i kilkukrotnie przerwiesz to wtedy dopiero dostajesz lampą po oczach i jedziesz na jazdę regeneracyjną?

Ale jak widać są tacy co lubią się martwić na zapas i wyszukiwać problemy których nie ma ..... ?

Edytowane przez piotrsob1

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 6.11.2018 o 12:01, piotrsob1 napisał:

Jak w B7 TDI z DPF-em jest wszystko OK to nie wyłapiesz organoleptycznie kiedy  się cegła wypala ?

Co to w ogule za psychoza strachu na forach przed przerywaniem wypalania ?

Przecież to niczym nie grozi, przerwana dzisiaj dopali się jutro, a jak będziesz miał pecha i kilkukrotnie przerwiesz to wtedy dopiero dostajesz lampą po oczach i jedziesz na jazdę regeneracyjną?

Ale jak widać są tacy co lubią się martwić na zapas i wyszukiwać problemy których nie ma ..... ?

Nie do końca. Mi wypala się co około 250km. Jak kilka razy przerwę wypalanie (zgaszę auto) to przybywa oleju. Mam zrobione 10 tys od wymiany oleju i przybyło od 3/4 do max. Poważnie zastanawiam się nad usunięciem