Gość tommax5 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Witam, Mam problem, od wczoraj pali się kontrolka od ładowania akumulatora, czy są jakieś typowe usterki tego modelu ? Czy można samemu coś sprawdzić i nie dać się naciągnąć elektrykowi :-) Dziękuję za pomoc. pozdrawiam
lukaszr Opublikowano 27 Grudnia 2008 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Może alternator przestał spełniać swoją funkcję. Trzeba to w pierwszej kolejności sprawdzić (napięcie podczas pracy silnika powinno być na poziomie 13,8-14,5V). 1
Kenny Opublikowano 27 Grudnia 2008 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Mi tak niedawno zaswiecila na trasie, przestalo dzialac wspomaganie kierownicy, a chwile pozniej temperatura wzrosla do czerwonego poziomu i musialem sie zatrzymac. Okazalo sie, ze spadl pasek alternatora. A spadl, bo napinacz paska alternatowa byl stary (czyli 13-letni...) i poluzowany. Wymiana napinacza, paska alternatora (i pozostalych paskow bo dranstwa przy okazji tez pospadaly i sie pociely) zajela mechanikowi pol dnia (musial rozebrac przod auta, bo od gory do tego wszystkiego nie dalo sie dostac).
Gość tommax5 Opublikowano 1 Stycznia 2009 Opublikowano 1 Stycznia 2009 A jednak alternator do wymiany Przerwa w wirniku i nie ładuje...
Tedi35 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Tez mi sie zapala kontrolka aku ale w rożnych momentach i ciezko mam stwierdzic czy nie domaga alternator bo nie mam w tym momencie miernika przy sobie Raz zapala sie jak mam obroty powyżej 1800 a innym razem jak auto jest na biegu jałowym. Zazwyczaj świeci po kilka sekund max do minuty. Czy mogą to byc szczotki ( jak tak czy łatwo to zrobić) lub coś podobnego i czy można to coś wymienić bo chyba nie cały alternator. Prośże nakierujcie mnie co zrobić. Dziękuje za odzewy.
boban Opublikowano 1 Czerwca 2009 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Ja wymieniłem wirnik alternatora, łożyska, i sprzęgło alternatora - pomogło. Koszt koło 500 zł.
Alona Opublikowano 1 Czerwca 2009 Opublikowano 1 Czerwca 2009 ja miałam to samo, alternator poszedł do regeneracji i na razie ok koszt 300 zł.
Tedi35 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Skoro poszedł do regeneracji to autko bylo unieruchomione z kilka dni. Tu będzie problem. A drugi znaleźć kogos kumatego.
Alona Opublikowano 1 Czerwca 2009 Opublikowano 1 Czerwca 2009 na szczescie przycisnelam mechaników i bylo gotowe po 8h
Tedi35 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Opublikowano 2 Czerwca 2009 na szczescie przycisnelam mechaników i bylo gotowe po 8h To super ze tak szybko lecz u mnie zauważyłem ze jak jest bezdeszczowo to wszystko jest OK. I teraz nie wiem czy go oddac do mechanika bo ten moze mi wymienić cos co nie będzie mialo związku z usterka . A liczyć na to ze wtedy bedzie padało to takie bezsensowne.hmmm
Rekomendowane odpowiedzi