Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Proszę o analize logów dynamicznych 1.8T AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po dłuższej przerwie, potrzebowałbym bym pomocy w analizie logów dynamicznych, Logi zrobione w 90% poprawnie (hehe mam taką nadzieję).

http://vaglog.pl/log-020_003_88AQ1.html

http://vaglog.pl/log-002_033_oe6I3.html

http://vaglog.pl/log-120_032_62FP5v.html

http://vaglog.pl/log-115_118_5klDFLB.html

http://vaglog.pl/log-115_118_020_TEto0N.html

http://vaglog.pl/log-032_94eXp.html

Logi zrobione ze względu na brak KM wykryte na hamownii (brakowalo okolo 41 kucyków). Później wymienione: N75, zawór DV, przepływomierz, wyczyszczony został układ odpowietrzenia silnika (Odma). EDIT: nowe wtryskiwaczne Bosch 0 280 156 065 (Oryginał: 06B133551M), czyszczenie przepustnicy i kolektora dolotowego. Reszta znana, mogę się wiedzą podzielić. :)
Troszke drogo, ale chyba warto. "EDIT.

Chciałbym się dowiedzieć czy coś to dało ? Dla mnie silnik zaczął 'rwać' bez przyduszania, ale czasem ma dziwne zachowanie i warkocze jak TDI ...

Pozdrawiam, i dzięki za wysłuchanie. :) . 4O

Edytowane przez fcunited

Opublikowano

Widać już jakieś spalanie stukowe. Kiedy świece wymieniane ?

Opublikowano

ja bym zaczął od szczelności. A przepływkę wymieniłeś na ori?

Opublikowano
  • Autor

Swiece zmienione przy 181 tys km.

Przeplywomierz zmienuiny przy 199500. Na Bosch, nowy - nie regenerowany.

Co do szczelnosci to ktorego ukladu? Zna allegro kupilem tester szczelnosci uszczelki glowicy (plyn i rurka) jak bede miec chwile to ogarne to.

Moze cos byc bo po czyszczeniu ukladu odpowoetrzenia najpierw mialem problem z ogrzewaniem a teraz grzeje super ale tygodniowo musze dolewac ok 150ml plynu chlodniczego. Wyciekow w miejscach ktore rozkrecalen nie widac, w kabinie tez sucho.

Podejrzewam ze leco spod podkladki, z dolu lewej strony silnika. Jest jakas podkladla pod ktpra zauwazylem kiedys osad koloru chlodniczego plynu.

Pacjentka ma 200300km najechane.

Opublikowano

post-1354772-1481301173,3229_thumb.jpg

Proszę o krótką odpowiedź co sądzicie o mojej przepływce?

Padnięta?

A4 B8 2.7TDI silnik CGKA.

Dziękuję z góry.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

podkładka to zapewne poduszka silnika i z niej cieknie czerwony płyn, pewnie do wymiany, Jak płyn ubywa to najlpiej sprawdzić pod ciśnieniem pompką napompować układ chłodzenia zostawić nadciśnienie 1bar i obserwować. Jeśli nie ma wycieków to silnik wciąga (turbo, głowica) Generalnie odstaw do polecanego mechanika z twojego regionu i ogarnie. Szczelność dolotu od przepływki po kolektor do sprawdzenia ale też sam raczej nie ogarniesz

Opublikowano

wyciekać może z trójnika od strony ściany grodziowej. Ciężko zlokalizować ten wyciek ale tam najczęściej się pojawia

Opublikowano
  • Autor

Dwa szybkie pytania:
Jak wygląda sprawa z turbo, sondami, i innymi rzeczami na których się nie znam a która badałem ?

I po czym sądzicie, że wyciek płynu chłodniczego i dziwne tarkotanie silnika (dodam, bo mi sie przypomniało, że usłyszałem ten odgłos metaliczny po czyszczeniu i całej tej wymiany w odstępstwie 2 tygodni).
Który log dynamiczny wskazuje , na to co piszecie ?

Czytam już u stukowym, trójnik i jego feler kojarze z neta

Pozdro Wielcy ! 4O

Opublikowano

Turbo wstaje dobrze i ładuje ok, sonda ok, jedyny problem to właśnie to cofanie zapłonu w 020, sprawdz szczelność dolotu jak koledzy pisali, dobrze też by było sprawdzić kompresje silnika, i zalać lepsze paliwo może pomóc. Co do wycieku płynu sprawdz ten króciec, jak jest nieszczelny to przeważnie jest mokra plama na skrzyni biegów bo tam kapie.

Opublikowano
  • Autor

Z racji, że mieszkam w DE i tutaj użytkuje Audi postanawiam, wykonać następująco (kolejność, różna w zależności od dostępnego czasu i światła naturalnego- brak dostępu do garażu, a kanał to znam taki w który 'tankuje' heh).:

1) znaleźć mechanika, który sprawdzi mi szczelność układu dolotowego, możliwe że i ja coś źle skręciłem (??)
2) sprawdzę kompresję silnika

3) co do spalania stukowego to: (o dziwo nie wywala żadnego błędu)
- tankuję paliwo na sprawdzonych stacjach tj. ARAL i STAR (Orlen Deutschland Gmbh)- więc na tych stacjach zostaje, lepszych w DE nie znalazłem (no TOTAL ale nie ma w pobliżu)
- zmienię świece z Bosch które mam (mimo, że najechane tylko 17tyś km), na NGK PFR6Q
- na włączonym silniku powyciągam cewki, czy to któraś z nich nie jest winna.
- gdyby dziwny odgłos powrócił rozejrzę się za czujnikiem spalania stukowego i wymienię
4) sprawdzić szczelność uszczelki głowicy za pomocą adaptury z allegro którą kupiłem, (przy okazji posprawdzam auta znajomych)
5) sprawdzenie skąd wycieka płyn chłodniczy, zmiana podkładi z lewej dolnej strony silnika
6) po wszystkim wykonać logi dynamiczne grup 032 i 020 + 003
7) a na przyszły rok wymiana rozrządu tylnego z napinaczem

Pytanie do Was: układ szczelność układu dolotowego to rurki/ rury od przepływomierza aż do kolanka kolanka nr 2 w układzie odpowietrzenia tak ?
CO z tym spalaniem stukowym ? Zastanawiałem się (zanim dowiedziałem się o takim spalaniu) czy to nie stuka łańcuch tylnego rozrządu. Po odpaleniu słychać jakiś rzegot przez 1/2 sekundy potem gaśnie, i miły pomruk, choć jak pisałem 2 razy w ciągu miesiąca to nie był mój silnik w samochodzie, diesel dobrej starej daty taki klekot :/

Gdyby ktoś miał jeszcze jakies sugestie co zrobić i w jakiej kolejności to jestem otwarty na dyskusję.

Edytowane przez fcunited

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Szczelność dolotu sprawdzisz sam. Jest tego dużo na forum. W skrócie: odpinasz przepływkę, wkładasz tam korek PCV (taka zaślepka z rurek do kanalizacji) 75mm pasuje jak ulał, w nim montujesz wcześniej wentyl tak żeby było szczelne. Podpinasz do wentyla kompresor i dmuchasz. Wcześniej otwórz korek od oleju. W trakcie dmuchania widać jak dolot TIP się powiększa. Dmucha tak do 2barów, powietrze powoli schodzi ale w tym czasie nasłuc**j/lub woda z mydłem w miejscach połączeń/obejm etc i tam poprawiaj połączenia.

Płyn chłodzenia lubi uciekać na tam na skrzynią tzn poniżej czujnika temperaturay gdzie jest połączony do króćca do nagrzewnicy. Tam jest taka uszczelka i ciulata spinka która puszcza.

Resztę znasz.

Edytowane przez mroziu22