Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] Palące sie przecimgielne tył - uszkodzony moduł centralnej elektryki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z was miał doczynienia z tak nietypowym problemem jak palące się nieustannie tylne światło przeciwmgielne ?

Problem jest nie bagatelny gdyż światło to pali się non-stop nawet po wyjściu z samochodu, zamknięciu go i odczekaniu kilku, kilkunastu minut.

Odczytany błąd z VAGu wystąpił w module centralnej elektryki i mówi uszkodzonym obwodzie tylnego swiatła przeciwmgielnego.

Sprawdziłem połączenia elektryczne:

- w kloszu lampy

- odpiąłem włącznik świateł

- porozpinałem wiązkę sterującą modułem

a problem cały czas występowuje.

Sprawdziłem napięcie na PINie (w module świateł ) odpowiedzialnym z zasilanie tylnego światła przeciwmgielnego i pomimo wypięcia wtyczki podającej sygnał do sterowania modułem cały czas jest napięcie w instalacji światła przeciwmgielnego. Odpięcie modułu od zasilania, rozebranie go nie pomogło wiec na tą chwile mam jedynie wypiętą żarówkę od świateł przeciwmgielnych ale cały czas przecież tak jeździć się nie da.

W związku z tym mam pytania:

1. Czy komuś przydażył sie podobny przypadek ?

2. Czy wymieniał ktoś moduł centralnej elektryki 8E0 907 279 F na moduł o wyższym oznaczniu literowym tj. J, L, M itp ?

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie,

O ile problemu nie rozwiążę sam to poszukuję modułu w w/w numerze (końcówka F)

Opublikowano

a sprzwdziłes wszystkie połączenia w lampach tj. wszystkie zarówki, wtyczki i przewody czy tylko na lini przeciwmgielnego. czasami zdaza sie ze gdzies nie ma masy i efekt jest taki ze sie cos swieci a nie jest włączone.

Opublikowano

a sprzwdziłes wszystkie połączenia w lampach tj. wszystkie zarówki, wtyczki i przewody czy tylko na lini przeciwmgielnego. czasami zdaza sie ze gdzies nie ma masy i efekt jest taki ze sie cos swieci a nie jest włączone.

Tak jak napisałem powyżej celem eliminacji problemów z wiązką lub oprawką żarówek sprawdziłem je w pierwszej kolejności.

Moduł centralnej elektryki w B6 zastępuje przekaźniki występujących w starszych modelach wiec skoro pojawiło sie napięcie w wyjściu z centralnej elekryki tylko na PINie dającym napięcie do żarówki t. przecimgielnym za mimo iż wtyczka 32pinowa sterująca modułem została wypięta to moje podejrzenie pada na wewnętrzne zwarcie (uszkodzenie) w tym module.

Dlatego ważnym by była dla mnie informacja czy ktos z was miał doczynienia z podobnym problem lub jakimkolwiek uszkodzeniem wspomnianego modułu