Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Prośba o pomoc w diagnostyce błędów 16804 17953 17953

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy forumowicze. W moim Audi A4 B6 2,0 ALT non stop zapala mi się checck engine. Średnio to co jakieś kilkaset km. Po usunięciu znowy wyskakują. Nie wiem od czego zacząć. Po podłączeniu do kompa pokazuje mi takie błędy:

16804- Catalyst System; Bank 1: Efficiency Below Threshold

P0420-001-Upper Limit Exceeded-Intermittent

17953- Shareware Version. To Decode all DTCs

P1545-008 Please Register/Activate-Intermittent

Wiem że to jakieś problemy z przepustnicą i katalizatorem lub sondą ale czy np sonda i katalizator nie wywala poprzez przepustnicę? Od czego zacząć? Dodam jeszcze że po zapaleniu się checka samochód chodzi w miarę normalnie. Problemy są jedynie po odpaleniu na całkiem zimnym silniku. Trochę nim szarpie, faluje na obrotach a czasami podskoczy na obroty, zapali się esp i coś jeszcze na liczniku i silnik zgaśnie. Po odpaleniu jest już ok.

Po diagnozie innych sterowników pojawił się jeszcze jeden błąd:

17953- Please check DTC Memory of Engine Controller

P1848-35-10- --Intermittent

Czy ten błąd ma jakieś powiązania z całą resztą??????

Proszę o jakąś pomoc i dzięki z góry za to

Opublikowano

No ok. Więc druga sonda podaje błąd drugi. Może też generować błąd pierwszy czyli przepustnicy? A co z trzecim błędem? Wg googla to jakiś problem komunikacji esp z silnikiem. Możliwe że przez to samochód przy odpalaniu tak jak pisałem potrafi zgasnąć? Przed zgaśnięciem zapala się kontrolka esp

Opublikowano (edytowane)

16804- to nie jest problem z drugą sondą, to błąd niskiej wydajności katalizatora, masz zużyty katalizator pewnie od nadmiernego zużycia oleju, nic tym za bardzo nie zrobisz, możesz wymienić kat na sprawny albo spróbować użyc tulejki na drugą sonde ewentualnie usunąć diagnostykę kata w ecu. Drugi błąd od przepustnicy, możesz wyczyścić i zaadoptować przepustnice, jak nie pomoże to wymiana na jakąś używke.

Edytowane przez ?ukasz13
Opublikowano

Łukasz13 dzięki za podpowiedxź. A co możesz powiedzieć na ten trzeci błąd?

17953- Please check DTC Memory of Engine Controller

P1848-35-10- --Intermittent

Dlaczego jest to błąd połączenia esp z silnikiem? Kontrola trakcji działa poprawnie.

Opublikowano

Ja miałem identyczny problem po paru dniach zobaczyłem że wąż spadł z przepustnicy ten cienki założyłem skasowałem błędy i spokój już 3 miesiace